Notre-Dame de Paris – Fakta och historia

1. När byggdes Notre-Dame?

Byggnationen av denna magnifika katedral påbörjades 1163. Konstruktionen var färdig 1345.

Byggprocessen tog alltså 182 år. Tilläggas bör dock att den största delen av konstruktionen var klar redan 1260. Man kom dock att spendera mycket extratid på att göra mindre förbättringar.

Det fanns redan en romersk katedral där Notre-Dame står idag. Byggherren rev dock ner den gamla katedralen för att genomföra ett nytt projekt med gotisk inriktning.

2. Vad gör katedralen så speciell?

Det finns egentligen flera anledningar till detta.

Katedralen är den mest kända gotiska byggnaden från Medeltiden. Själva byggnaden är också mycket stor för att var konstruerad på 1100- och 1200-talet, vilket är en anledning till det stora intresset från dagens arkitekter.

Ett annat bra exempel på dess speciella egenskaper är de stora kyrkklockorna och designen på tornen.

Du kanske har besökt insidan av Notre-Dame? Interiören har nämligen flera detaljer som har bidragit till katedralens betydelse.

Den som har besökt insidan har förmodligen noterat den enormt stora orgeln som finns vid podiet. Den här orgeln har funnits i flera hundra år och fungerar fortfarande.

3. Vad var brandorsaken?

I mitten av april 2019 började det brinna i takets undersida. Branden var svårstoppad och innan man kunde släcka eldarna hade spiran (kyrktornet) kollapsat.

Branden startade i samband med en omfattande renovering och restaurering.

Den här incidenten kunde lika väl ha fått byggnaden att kollapsa. Delar av takets undersida är dock konstruerad med sten. Detta bidrog till att elden inte spred sig samt att taket inte kollapsade.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att delar av taket samt spiran förstördes. Även en hel del fönster förstördes eller briserade av värmen.

Branden pågick i 15 timmar. Ingen människa fick sätta livet till. En person skadades dock allvarligt medan två andra skadades lindrigt.

Räddningstjänsten hyllades för sin insats. Samtidigt begick man ett kritiskt misstag under brandens första timme. Brandmännen lyckades nämligen inte lokalisera platsen där branden hade startat.

Ur ett annat perspektiv bör det poängteras att brandmännen tog enorma risker. Flera brandmän tog de 300 stegen upp till spiran när elden härjade som värst. Man kan med andra ord säga att de bokstavligen sprang rakt in i elden.

Katedralen skulle ha kollapsat utan deras hjältemodiga insatser. Flera sakkunniga har uttryckt sin förvåning över att inte byggnaden kollapsade.

Sakkunniga kunde efter en omfattande undersökning konstatera att branden inte varit anlagd.

4. Återuppbyggnaden som följde efter branden

Tiden som följde efter denna tragedi var fylld av sorg. Staden Paris och dess brandkår tränade årligen på att rädda Notre-Dame om det skulle börja brinna.

Det fanns dessutom ett omfattande brandalarmssystem i katedralen. Flera experter hade samarbetat för att utforma detta system.

Trots dessa säkerhetsåtgärder kunde man inte få stopp på elden i tid.

Emmanuel Macron lovade att återuppbyggnaden skulle ske så snart som möjligt. Själva återuppbyggnaden är dock ett omfattande projekt. Skadorna estimeras kosta flera hundra miljoner euro.

Återuppbyggningen har gett upphov till debatt. Är det möjligt att skapa en ny spira? Vad är risken för att väggarna kollapsar när taket restaureras?

Tidsperspektivet är en annan faktor. En del arkitekter har hävdat att projektet kommer ta 20 till 40 år. Emmanuel Macron hoppas dock att restaureringen ska vara klar till Sommar-OS i Frankrike år 2024.

5. När öppnar man upp för besökare igen?

Det finns ingen officiell tidsplan. Restaureringen kommer förmodligen pågå i flera år. Vissa delar kommer eventuellt öppnas upp tills 2024.

Pengar är i vilket fall inget problem. Emmanuel Macron och regeringen öppnade upp för donationer redan dagen efter branden.

Under det första dygnet fick man in hela 880 miljoner euro. I skrivande stund uppgår den summan till 1 biljon euro.

Flera kända franska företag har bidragit med miljontals euro. Detta inkluderar bland annat L’Oréal, Louis Vuitton-koncernen och flera franska banker.

6. Vad är kopplingen till filmen ”Ringaren i Notre-Dame”?

Den här Disneyfilmen baserades på boken med samma namn. Boken skrevs år 1831 av Victor Hugo. Du känner säkert redan till dess innehåll.

Du kanske dock inte känner till att boken på sätt och viss räddade katedralen. Victor Hugo skrev nämligen boken för att rädda Notre-Dame, som höll på att förfalla.

Boken blev en succé och de franska medborgarna fick upp ögonen för det som skulle bli landets mest kända landmärke. Strax därefter tillsatte man en kommission som fick till uppgift att påbörja en restaurering.

Det var under den franska revolutionen och de efterföljande krigen som katedralen hade fallit i glömska. Frankrike genomled flera kriser under dessa år. Det fanns därför varken tid eller resurser för att underhålla landets alla fina byggnader.

Restaureringen var lyckad och det dröjde egentligen till branden år 2019 innan dess skick omedelbart försämrades.

7. Intressant statistik

Spiran (kyrktornet) som förstördes i branden var 91 meter lång.

De två tornen vid framsidan är båda 69 meter långa. Tornet på den södra sidan byggdes mellan 1220 och 1240. Det norra tornet byggdes i sin tur mellan 1235 och 1250.

Det norra tornet brukade vara tillgängligt för besökare. Besökarna var dock tvungna att gå de 387 stegen till toppen. Av naturliga skäl finns det ingen möjlighet till att åka hiss 😊

Det finns vidare tio kyrkklockor, samtliga är placerade i det södra tornet.

Den första spiran byggdes på 1200-talet. Spiran stod sig stark under hela fem århundraden. I slutet av 1700-talet hade dock spiran böjts, vilket gjorde att man fick avlägsna den.

Under 1800-talet byggde man en ny spira som vägde mer än 750 ton.

8. Vem äger Notre-Dame?

Ärkebiskopen av Paris var fastighetens ägare fram tills den franska revolutionen. Den franska staten tog över ägarskapet i slutet av revolutionen. Staten har sedan dess varit den rättmätiga ägaren.

Det är däremot inte staten som betalar personerna som sköter den dagliga driften. Det är istället en organisation inom den romerska kyrkan som betalar ut löner och dylikt.

Underhållet och andra kostnader faller dock på skattebetalarna. Den här frågan ställdes på sin spets i samband med branden. Renoveringen kostar som sagt en signifikant summa pengar.

Som jag redan har skrivit i den här artikeln kunde dock regeringen få in tillräckligt med donationer för att finansiera renoveringen. 

9. Den stora renoveringen i början av 2000-talet

Byggnaden var i starkt behov av en omfattande restaurering och renovering i början av 2000-talet. Man bytte bland annat ut kyrkklockorna för att återskapa ringljudet från 1700-talet.

Flera delar av byggnaden hade dock blivit nedgången. Experter menade att det inte var tillräckligt med att förnya enskilda delar. Den totala renoveringen skulle kosta runt 100 miljoner euro.

Ärkebiskopen ville finansiera projektet genom statliga medel och privata donationer. Under 2018 påbörjade man arbetet med att ersätta spiran, ett projekt som skulle kosta 6 miljoner euro. Tyvärr kom den ödesdigra branden i vägen för detta projekt.

10. Vad har hänt med den gamla inredningen?

En byggnad från 1200-talet är i behov av kontinuerliga renoveringar samt restaureringar. En del av dessa förändringar har jag redan beskrivit i den här artikeln.

Men vad hände med de gamla inredningsdetaljerna och byggnadsdelarna?

Flera gamla detaljer som en gång suttit på väggarna finns förvarade i källaren. Detta inkluderar bland annat gamla stora kors av silver. Man har också förvarat de gamla kyrkklockorna.

11. Tragiska händelser i katedralen under 1900-talet och i början av 2000-talet

Antonieta Rivas Mercado från Mexiko begick självmord vid altaret år 1931. Hennes självmord ska ha varit en aktion mot den katolska kyrkan och det katolska samhället i Mexiko.

Under 2013 begick Dominique Venner självmord vid altaret. Han var en vit nationalist och historiker. Han lämnade efter sig ett brev vid altaret som förklarade hans budskap.

I slutet av 2016 arresterade fransk polis två personer som misstänktes för att ha planerat ett sprängdåd mot byggnaden.

I början av 2017 var det dags igen. Fyra personer i södra Frankrike hade planerat att utföra en självmordsattack i byggnaden.

12. Är det gratis att besöka Notre-Dame?

Innan år 2019 kunde man besöka katedralen utan att betala entréavgift. Det var dock inte ovanligt med långa köer under högsäsongen.

Den som ville besöka kyrktornen fick dock betala en avgift på cirka 8 euro. Samma avgift gällde för den som ville besöka skattkammaren.

Hur kunde biljettpriserna vara så låga? Den kyrkliga organisationen som ansvarar för driften har till uppgift att upprätthålla en hög tillgänglighet.

Även den franska staten inser vikten av att ha en hög tillgänglighet. Notre-Dame utgjorde som bekant landets mest besökta sevärdhet. Man kan alltså säga att dess lättillgänglighet hör ihop med landets attraktionskraft att locka turister.

Alla dessa faktorer sammantaget bidrog till de låga priserna.

Restaurering och renovering

Pengarna till återuppbyggnaden är redan insamlade. Arbetet med återuppbyggnaden är påbörjat och många välrenommerade byggföretag och arkitekter deltar i projektet. Alla delmoment i det här projektet är dock förenat med risker för den gamla byggnaden.

Man har ställt upp en byggställning runt hela utsidan. Byggarbetarna använder sig sedan av en lyftkran för att ta bort de delar som skadades av eldens lågor. Man har vidtagit flera åtgärder som är menade att förstärka grunden och förhindra ytterligare skador.

Det finns nu mer en tältduk som ytterligare skydd. Flera delar av taket måste saneras och i vissa fall handlar det om miljöfarliga ämnen. Samtidigt finns det hela tiden ett hot av att byggnadens väggar och fundament inte ska hålla för återuppbyggningen.

Ett ras till följd av renoveringsarbetet skulle kunna innebära slutet för detta nationella landmärke. Risken för detta är ständigt överhängande, trots att man har tagit in flera experter för att förhindra en kollaps.

Man har fortfarande inte kunnat lokalisera var branden startade. Det kan handla om en elektrisk kortslutning. I detta fall kan orsaken betraktas vara en enormt olycklig incident.

Det finns dock en teori om att branden kan ha startat på grund av en cigarettfimp. Det är svårare att acceptera det som har skett om det handlar om ett mänskligt slarvigt misstag. Samtliga personer som jobbade med den ursprungliga restaureringen var utbildade i att undvika den här typen av slarv.

I dagsläget står arbetet stilla. Som du kanske redan vet har 2020 års pandemi påverkat stora delar av samhället. Den här viktiga renoveringen är inget undantag.

Virusepidemin riskerar att förlänga det svåra arbetet. Vi vet i skrivande stund inte när samhället kommer gå tillbaka till det som betraktas vara normalt.

Tidsplanen var redan pressad. Nu kommer man tappa flera månader av arbete, kanske till och med upp till ett år.

Andra sevärdheter

Notre-Dame kommer med all sannolikhet var stängt för allmänheten under de kommande fyra åren. Den tidsplanen kan komma att förlängas om vi har otur. Men vad kan man besöka istället under en semester i Paris?

Det finns egentligen massvis med sevärdheter som är värda att besöka. Louvren är ett museum som är belägen i de centrala delarna. De har ett imponerande utbud av konstverk. Faktum är att deras utbud är störst i hela värden.

I Louvren finner du bland annat den kända Mona Lisa-tavlan. Du finner dessutom konst från alla världens hörn. Konsten är uppdelad mellan olika avdelningar, vilket gör att du kan besöka de avdelningar som du är intresserad av.

Slottet i Versailles är en annan sevärdhet som är något utöver det vanliga. Det här slottet byggdes på 1700-talet och många orginaldetaljer finns kvar än idag. Versailles byggdes av den dåtida kungen som främst ägnade sig åt att leva i lyx.

Slottet byggdes under en tid när stora delar av befolkningen kämpade för att få mat för dagen. Detta verkade inte bekomma kungen som istället byggde ett slott för en astronomisk summa pengar.

Eiffel-tornet är en annan klassiker som lockar miljontals besökare varje år. Många besöker också den fina park som ligger framför och bakom tornet. Parken är lite av en oas i mitten av de många byggnaderna som utgör innerstaden.

Sammanfattning

Jag har försökt att skriva en artikel som innefattar olika fakta om denna kända katedral. Jag har återgett en historisk kontext. Det är dock svårt att skriva en artikel utan att brandincidenten tar över.

Det har definitivt varit min intention att också beskriva den sorgliga dag när byggnaden nästan kollapsade. Samtidigt får inte detta ta över en beskrivning över ett landmärke som bär på en historia från 1100-talet.

Artikeln listar fakta om Notre-Dame med utgångspunkt från historiska milstolpar. Det finns dessutom information om den tragiska brand som inträffade 2019.

2 Comments

  1. Birgitta Nästren 6 juli, 2021
    • Gustav Dahlman 6 juli, 2021

Lägg till en kommentar