Franska böcker för nybörjare

Första delen av artikeln avser skönlitteratur medan den andra delen avser läromedel/kurslitteratur.

Skönlitteratur

Le Petit Nicolas

TV-serie baserat på berättelsen.

Le Petit Nicolas innefattar en rad olika berättelser som passar den som vill förbättra sina språkkunskaper. Berättelserna handlar om den unge Nicolas och hans äventyr med sina vänner. Det mesta som händer beskrivs med en detaljrikedom som gör att man utvecklar sitt ordförråd.

Personligen vill jag lyfta författarens kreativa språk och hans sätt att använda olika verb. Ett konkret exempel är hur denne använder det vanliga verbet mettre. Det används i en rad olika situationer och jag hade på förhand väldigt lite kunskap om dess breda användningsområde.

De kunskaper jag fick om detta verb har även hjälpt mig i mina universitetsstudier i franska.

Le Petit Nicolas finns att köpa på Bokus (Sannolikheten är även stor att den finns att låna gratis på ditt lokala bibliotek).

Le Petit Prince

Ljudbok

Detta är en fantastisk berättelse som är min personliga favorit inom alla kategorier. Handlingen centreras kring en pojke som lever ett stillsamt liv på en egen planet. Det är pojkens fantasi som leder honom till äventyr och som ger honom kraften att realisera sina drömmar.

Denna berättelse lämpar sig för alla åldrar även om den initialt var skriven för barn.

Huvudtemat är nog att man aldrig ska ge upp sina drömmar och att man ska sträva efter att återupprätta den fantasi man hade som ung. Slutligen lämpar det sig att tillägga att den är lättläst och att historien i sig är lätt att förstå.

Som läsare ser man en röd tråd trots att man kanske inte förstår alla ord.

Finns att köpa på Bokus, alternativt låna på ditt lokala bibliotek, alternativt lyssna på länken ovan 🙂

Tintin

Att läsa barnböcker är ett utmärkt verktyg för att förbättra sina språkkunskaper. Utbudet (bland annat här) av Tintin och hans äventyr på franska är stort. Lägg därtill att Tintin är ett exempel på barnberättelser som de allra flesta kan relatera till.

Videoklippet jag länkat ovan innehåller en rad olika berättelser med Tintin. Personligen vill jag dock tillägga att jag inte ägnat mig särskilt mycket åt läsning inom den här genren trots att det är en beprövad metod.

No et moi

Filmatisering av verket

No et moi kräver att man förstår de grundläggande begreppen inom språket för att man ska kunna tillgodogöra sig innehållet. Man kan dock läsa den som nybörjare, något som jag själv var när jag läste den.

Handlingen centreras kring två tonårsflickor som heter Lou och No. Lou lever ett relativt lugnt liv med sin familj även om hennes mamma har vissa problem. No däremot saknar helt hemvist.

Hon lever ett tufft liv på Paris gator utan några hoppfulla framtidsplaner eller familjerelationer. Ödet för dessa flickor samman och de utvecklar sedan en intressant vänskap.

En bonus med innehållet är att författaren beskriver många platser i Paris. Som läsare känner man därför igen många stadsdelar ifall man besökt staden. No et moi har översatts till svenska. En god idé är att man införskaffar båda versionerna för att förenkla läsningen.

Où on va, papa?

Intervju med författaren

Även den här boken är lite svår att läsa ifall man inte förstår de grundläggande begreppen. Handlingen i den här romanen är att betrakta som kontroversiell och den sägs vara en biografi.

I fokus för handlingen står en pappa som är tvungen att uppfostra sina barn på egen hand. Pappans situation blir inte enklare av att två utav barnen är handikappade.

Hans inställning till sina barns handikapp är kanske inte alltför human. Boken är läsvärd även om vissa handlingar är svårförklarade. Handlingen lämnar i vilket fall utrymme till eftertanke.

Franska böcker för nybörjare – Kurslitteratur

Guldlock och de tre björnarna 

Detta är den enda boken jag hittat som innefattar korthistorier med svensk översättning. Som läsare får man alltså se bilder med både fransk och svensk text. Berättelsen i sig är dock avsedd för en ung läsare.

Den är i vilket fall ett mycket användbart verktyg för en vuxen läsare med avsikt att förbättra sina språkkunskaper. Den finns på Bokus. Ett tips är dock att du kollar ditt lokala bibliotek innan du köper den.

Franska 1

Franska 1 innehåller en gedigen genomgång av allt som representerar det första blocket av gymnasiestudier (1000 poäng). Korta texter varvas med grammatikövningar och ordförrådsövningar.

Det finns även förklaringar till de olika tempus- och verbformerna, vilket är något man bör få grepp om så snabbt som möjligt. En nackdel är att den kostar cirka 390 kronor och att man får lägga till ytterligare 100 kronor för ett facit.

First French Words

First French Words är ett bra alternativ för den som precis börjat sina studier. Detta är inte en berättelse och den saknar således handling. Läsaren får däremot mycket hjälp på traven med att lära sig nya ord.

Till alla ord finns det nämligen bilder som illustrerar orden. Den här metoden har visat sig vara mycket effektiv för just ordinlärning. Forskning har även visat att så kallade Flashcards är mer effektivt än vanliga ordlistor (glosor).

Je suis trop gros

Je suis trop gros är att annat alternativ för den som precis börjat sina studier. Det finns en handling i boken även om innehållet mer har som syfte att hjälpa läsaren att utveckla sina meningar. Översättningar finns i varje kapitel vilket gör att den med väldigt lite förkunskaper kan förstå innehållet. Je suis trop gros är som sagt ett utmärkt verktyg för den som vill lära sig att utveckla meningar på egen hand. Tilläggas bör dock att den kan bli lite långsam att läsa ifall man vill ha en utmaning. En annan nackdel är att översättningarna är på engelska. Det verkar inte heller finnas en version översatt till svenska.

Short stories in French

Short Stories in French innehåller översättningar och de 1000 mest frekventa orden inom språket. Innehållet är dock lite mer avancerat än de titlar jag hittills nämnt inom den här kategorin. En nybörjare bör dock kunna hänga med i handlingen. Fördelen med dessa korthistorier som har översättningar är att man lär sig medan man läser. Man bör dock ta god tid på sig med läsningen. Även här måste jag tillägga att översättningarna endast är på engelska. Korthistorier med svensk översättning är som sagt svårt att hitta.

Sammanfattning

Jag har i den här artikeln listat franska böcker för nybörjare. Jag har även skrivit en lista med de bästa titlarna – oavsett kategori och genre. Du som läser får gärna lämna en kommentar ifall du anser att något saknas eller ifall du undrar över något. Slutligen vill jag nämna att jag ämnar utöka den här listan allteftersom. Det är dock inte alltid lätt att veta vad som är lämpligt att läsa för den som precis påbörjat sina studier.

Lägg till en kommentar