Resa i norra Frankrike

franska-atlantkusten
Mont Saint Michel.
karta-norra-frankrike

Jag har personligen rest i norra Frankrike och dess Atlantkust två gånger. Det finns givetvis en mängd olika alternativ vad gäller resrutt och sevärdheter längs. Artikeln ger därför en subjektiv bild om vad du bör se och hur länge du bör vara borta.

Bilden är tagen strax utanför Le Havre.

Du kan givetvis anpassa din resplan efter dina egna preferenser. Det kan vara en bra idé att genomföra den här resan under våren eller hösten. Klimatet är i regel milt under dessa perioder och priserna för boende är betydligt lägre.

Hur man tar sig till Frankrike

Versailles strax utanför Paris.

Att flyga till Paris brukar vara den enklaste och mest kostnadseffektiva lösningen. I Paris storstadsområde finns det tre olika flygplatser, varav Roissy Charles de Gaulle är den största flygplatsen.

Till Roissy kan du flyga med bland annat SAS. Det är en flygplats med många olika avdelningar som jag trots detta upplever som välorganiserad (jag har dock hört många som säger att den är rörig).

Från Roissy kan du enkelt ta dig till centrala Paris med en rad olika resealternativ. Pendeltåget RER B är nog den bästa lösningen eftersom att resan endast tar 30 minuter (kostar endast några euro).

Orly är en annan flygplats som ligger i närheten av Paris. Jag har aldrig landat här och kan därför inte kan ge några tips. Flygplatsen erbjuder dock både buss och tåg som går till de centrala delarna av Paris.

Ifall du reser med Ryanair kommer du landa i Beauvais. Detta är en betydligt mindre flygplats som inte erbjuder de bekvämligheter man får på Roissy. Flygplatsen fyller dock sin funktion och det är enkelt att ta sig till bussen som går direkt till Paris. Resan brukar kosta lite mer än 10 euro.

Resa i norra Frankrike – först anhalten

resa-norra-frankrike

Att börja med 1-3 dagar i Paris är enligt mig alltid en bra idé. Det känns som att staden aldrig tar slut och man hittar alltid nya smultronställen.

Exempelvis kan du börja med att besöka Jardin du Luxembourg som är vacker året runt. Därifrån tar du dig enkelt vidare till bland annat Eiffeltornet och Musée du Louvre.

Att besöka Versailles är också ett alternativ för den som har lite extra tid. Det är minst sagt ett imponerande palats som har en lång historia. Slottet ligger dock cirka 2 mil från centrala Paris, vilket gör att man får avsätta minst en halv dag för ett eventuellt besök.

Du tar sig enklast dit genom RER C (gul linje) som går från stadens centrala delar. Du åker sedan till den sista hållplatsen som heter Rive Gauche. Resan brukar kosta runt 5 euro.

Boende i Paris

Det finns en uppsjö av olika boendealternativ i Paris. Jag tycker dock att man bör välja ett boende som ligger strategiskt rätt till. Att bo nära exempelvis Gare du Nord (en av stadens tågstationer) är ett bra alternativ, framförallt med anledning av att man därifrån på ett smidigt sätt kan ta sig vidare till norra Frankrike.

Exe Panorama är ett bra hotell, inte minst för att rummen är fräscha och för att det ofta kostar under 1000 kronor per natt under lågsäsong. Vanligtvis är det svårt att hitta hotell för under 1000 kronor per natt med fräsch standard i stadens centrala delar. Exe Panorama är beläget på en lugn sidogata cirka 10 minuter från Gare du Nord och Gare de l’Est.

Le Havre

Att resa från centrala Paris till kusten är smidigt och enkelt. De olika tågstationerna kan ta dig till Le Havre på cirka 2 timmar och 20 minuter. I vissa fall får man göra ett byte beroende på vilken resa man väljer.

Jag brukar personligen åka från Gare du Nord för att jag anser att det är en välorganiserad tågstation.

När du väl har kommit till Le Havre kan du med enkelhet navigera dig vidare nedför kusten. Det är just av den anledningen som Le Havre är en bra startpunkt att utgå ifrån. I staden kan du njuta av de milslånga stränderna, och varför inte besöka Les Jardins Suspendus.

En dag brukar dock räcka i Le Havre.

Étretat några mil norr om Le Havre.

D-day – Sevärdheter

Den som kommer till Normandie vill ofta besöka platsen för landstigningarna under D-day. En vanlig missuppfattning är att detta innefattar en och samma plats. I själva verket är landstigningsplatserna utspridda på fem olika platser, från Caen i öst till Sainte-Mère-Eglise i väst.

Dessa städer ligger dock relativt nära varandra, något som du kan se på kartan i början av artikeln. Du bör därför prioritera vad du vill se i den här regionen. På Normandies officiella turisthemsida kan man läsa att det är ett måste att besöka The Juno Beach Centre och Musée America-Gold Beach.

Det är en uppfattning som jag delar. Att stanna en dag i Caen kan också vara en bra idé. Det är en mycket fin stad med massvis av vackra byggnader som funnits i flera sekel. I staden finns bland annat Château de Caen som är mer än 1000 år gammalt.

d-day

Mont Saint Michel

Efter att man besökt platserna för landstigningarna är det en bra idé att sig vidare till Mont-Saint Michel. Staden ligger endast ett tiotal mil bort och det är nog enklast att åka buss.

Detta är lite av resans höjdpunkt enligt min åsikt. Här ligger nämligen det mäktiga slottet med samma namn som staden. Det är egentligen ett kloster och en klosterkyrka som ligger på en isolerad ö strax utanför fastlandet. Det kommer nog inte som en överraskning för någon att detta är ett av de mest populära resmålen som landet har att erbjuda.

Öppettiderna varierar beroende på säsong. Priserna varierar också, men de är överkomliga. Tilläggas bör även att modernatur inte alltid är på ens sida när man besöker slottet. Tidvattnet som kommer vid olika tider kan göra besöket till ett besvärligt projekt. Du kan läsa mer om detta och priser på deras officiella hemsida.

Den här artikeln har handlat om norra Frankrike. Vill du också se vad som finns att utforska i de södra delarna av landet? Du kan läsa min artikel genom länken som jag nyss har hänvisat till.

Boende i Mont Saint-Michel

Jag kan även rekommendera ett boende på orten. Jag har bott på Hôtel Vert som är ett fräscht hotell med ett centralt läge. Här kan du bo för cirka 750 kr per natt under lågsäsong (2 personer). Tilläggas bör även att hotellet erbjuder familjerum. Enda nackdelen med detta hotell är att rummen är små. Det är dock något man får räkna med sett till det förmånliga priset och läget.

Brest

Det är cirka 23 mil mellan Brest och Mont-Saint Michel. Du kan åka både tåg och buss mellan dessa två städer. Brest är en medelstor fransk stad som är belägen med uppsikt över Atlanten. Staden har både slott och museum att besöka. Jag skulle dock inte prioritera något av dessa alternativ.

Att vandra i stadens hamn och stränder är både ett bättre och billigare alternativ. Hamnen är ofta fylld av färgfyllda båtar och tar man sig en liten bit utanför stadskärnan finns det goda badmöjligheter. Detta är givetvis säsongbaserat :-). Från Brest kan man sedan ta snabbtåget tillbaka till Paris som endast tar 3 timmar och 40 minuter.

Resa i norra Frankrike – Sammanfattning

Denna resrutt kan man genomföra på cirka en vecka. Det finns givetvis fler saker att göra och fler städer att besöka. För mig har denna resrutt dock varit tillräcklig. Jag har inte heller rekommenderat hotell på alla orter. Anledningen till det är för att jag inte minns var jag bott och för att vissa hotell hade dålig standard 🙂

Atlantkusten med barn

Jag har personligen aldrig gjort den här resan med barn. Jag skulle dock kunna tänka mig att det inte ska vara några problem. Samtliga städer som jag har beskrivit i artikeln är att betrakta som lugna och säkra. Den enda staden som inte uppfyller dessa kriterier skulle i sådant fall vara Paris. Det är dock inte ett måste att besöka Paris, även om man ofta flyger till just den staden.

Lägg till en kommentar