Franska adverb (grammatik och övningar)

Om du redan känner till grammatiken kan du gå direkt till övningarna. Det brukar i regel alltid vara en bra idé att göra övningar för att man själv ska förstå hur det fungerar.

franska-adverb

På franska kan vi inte riktigt göra denna sammankoppling. Deras version av adverb har dock i regel en tydlig form.

Kolla på detta exempel.

Som du ser lägger vi till ett “ment” till “heureuse”.

Hur du formar/konjugerar ett franskt adverb

Det är relativt enkelt att förstå hur vissa adverb fungerar. Deras placering och konjugering brukar i regel inte vara lika enkelt att förstå. Av den anledningen kan vi gå igenom detta steg för steg 🙂

Vi formar adverb på följande sätt:

Låt oss ta ”haut=högt” som exempel.

1. haut (maskulint adjektiv)

2. haute (feminint adjektiv)

3. hautement (adverb)

4. Klart 🙂

I pedagogiskt syfte kan vi börja med adjektiv i maskulinum. Vi använder oss sedan av adjektiv i femininum och adderar “ment”. Låt oss ta några exempel för att se hur det ser ut i praktiken. Vänligen observera att det inte alltid går att göra en korrekt översättning till svenska.

Adjektiv maskulinumAdjektiv i femininumLägg till “ment”
franch (ärlig)franchefanchement (ärligt)
haut (hög)hautehautement (högt)
heureux (glad)heureuse heureusement (gladeligen)
parfait (perfekt)parfaiteparfaitement (perfekt)

Jag hoppas att du har fått en lite bättre förståelse för hur det fungerar i praktiken. Låt oss fortsätta med fler viktiga exempel inom den här kategorin.

Adjektiv maskulinumAdjektiv i femininumLägg till “ment”
seul (bara)seuleseulement (endast)
profond (djup)profondeprofondément (djupt)
sérieux (seriöst)sérieusesérieusement (seriöst)
régulier (vanlig)régulièrerégulièrement (regelbundet)

Oregelbundenhet

Det finns dessvärre många adverb som är oregelbundna. Dessa måste vi lära oss att forma/konjugera innantill. Inom den här kategorin finns det många viktiga ord. Låt oss börja med tre stycken där vi kan se ett gemensamt mönster.

Adjektiv maskulinumAdjektiv i femininumLägg till “ment”
bon (bra)bonnebien (bra)
mauvais (dålig)mauvaisemal (dåligt)
gentil (snäll)gentillegentiment (snällt)

Låt oss fortsätta med en del uttryck/ord som du kanske inte visste är adverb. Den här kategorin innehåller många uttryck. Du behöver dock inte lära dig alla dessa på en och samma gång 🙂

Många är dock viktiga att känna till om du vill kunna förstå det franska språket.

FranskaSvenska
déjàredan
enfinslutligen
tardsent
tôttidigt
partoutöverallt
vraimentverkligen
jamaisaldrig
toujoursalltid
beaucoupmycket
tropför mycket
asseztillräckligt
trèsmycket
hierigår
aujourd’huiidag
icihär
là-basdär (borta)

Placering

Placeringen är lite av ett gissel för de allra flesta som studerar franska, i synnerhet i det här fallet. Återigen vill jag därför poängtera att du inte behöver lära dig alla regler på en och samma gång.

Adverben placeras efter det konjugerade verbet i presens. Detta är enklast att visa med konkreta exempel. Här kommer fyra olika exempel med svenska översättningar.

Placering efter verbetSvenska
Il joue malHan spelar dåligt
Je mange trop Jag äter för mycket
Il parle viteHan pratar snabbt
Elle parle bienHon pratar bra

I dåtid placeras dock i regel adverbet före det konjugerade verbet. Detta är dock inte alltid fallet, även om det är grundregeln. Låt oss se hur det ser ut i praktiken.

Före verbet i passé composéSvenska
J’ai déjà décidé de partirjag har redan bestämt att lämna
J’ai mal joué jag spelade dåligt
il a trop mangé han åt för mycket
elle a mal parlé hon pratade dåligt
placering-adverb
Dubbelt adverbSvenska
nous vivons trop loin vi bor för långt borta
elle parle trop bien hon pratar för bra
il est vraiment partout han är verkligen överallt
elle a vraiment mal parlé hon pratade verkligen dåligt
Specifika dagarSvenska
Demain je vais nettoyer Imorgon ska jag städa
Je suis allé au parc aujourd’hui Jag gick till parken idag
Hier, c’était une bonne journée Igår var det en bra dag

Övningar

Slutord

En viktig detalj med adverben är att de inte behöver anpassas relaterat till kön eller nummer. Stavningen förblir detsamma, något som du även kommer märka längre in i dina språkstudier.

I övrigt kan det vara rätt bökigt med alla olika placeringar och konjugeringar. Jag har i vilket fall listat många viktiga ord i den här artikeln. Jag har även försökt utforma övningarna så att du ska förstå deras användningsområde på ett bättre sätt.

Många gånger tänker vi att den franska grammatiken är väldigt svår och fylld av undantag. Tänker du dock på de svenska adverben kommer du snabbt förstå att vårt språk också är fyllt av undantag.

Du bör försöka tänka på att många av orden som jag har listat i artikeln används ofta i dagligt tal. Det är med andra ord väl värt din tid att studera dessa med tanke på att du avsevärt kommer öka din läs- och hörförståelse.

Många av orden är i med i listor över de ord i franskan som används i en hög utsträckning. Dessa ord bör du försöka lära dig så fort som möjligt. Inte minst för att du då kommer kunna lära dig franska fortare.

Frekvens

Forskning har visat att de mest frekventa orden (3000-5000) inom varje språk används tusentals gånger i en modersmålstalares vardag. När du har lärt dig dessa kommer du med andra ord kunna förstå de vardagliga konversationerna.

Forskning har vidare visat att en modersmålstalare generellt sett känner till cirka 20 000 ord inom sitt språk. 9 000 av dessa ord brukar betraktas vara viktiga för att man ska få en djup förståelse för språket.

Detta lämnar 11 000 ord som kan betraktas vara väldigt lågfrekventa. Som du förstår är det av stor vikt att begränsa sina egna språkstudier. Att lära sig de 9 000 mest högfrekventa orden är något du bör prioritera i första hand.

De ord som finns utanför det intervallet kan du sedan lära dig allt eftersom om du har ett stort intresse för språket. Att lära sig det “sista” intervallet är i regel inte nödvändigt för att du ska kunna tala ett språk flytande.

Kommentarer

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något. Jag svarar alltid efter bästa förmåga. Mina grammatikartiklar har i regel mycket läsare. Jag får dock sällan några kommentarer på dessa. Majoriteten av alla kommentarer jag har fått har kommit under vanliga inlägg, exempelvis om musik och film.

Det är därför svårt för mig att veta vad jag ska kunna förbättra i mina grammatikartiklar. Du får av den anledningen väldigt gärna lämna en kommentar om eventuella förbättringsförslag. Du får också givetvis lämna en kommentar om du har en fråga gällande grammatik eller dylikt.

2 Comments

  1. Rolf Stenholm 27 september, 2020
    • Gustav Dahlman 28 september, 2020