Resa till södra Frankrike

resa-till-sodra-frankrike

Du kan klicka på kartan för att få en bättre överblick.

Kartan visar dig vilka städer som kommer att presenteras i denna artikel.

Som du ser ingår Franska Rivieran i vad man definierar som södra Frankrike.

Det finns dock många fler platser och städer att besöka.

Du kan med fördel börja din resa i Nice eller Toulouse.

Detta ger dig goda förutsättningar för att besöka fler orter utan att behöva ta en omväg.

Destinationer utanför den Franska Rivieran

Montepellier

Montepellier är en mycket fin stad som ligger vid kusten. Staden har en lång historia som handelscentrum. På senare år har den blivit en populär studentstad som tar emot tusentals utbytesstudenter varje år.

Motepelliers attraktionskraft ligger nog främst i den fina arkitekturen och de mysiga gatorna. Innerstaden är ofta fylld med folk och det finns otaliga caféer & restauranger.

En populär turistattraktion är Musée Fabre. Det är ett museum som funnits i mer än 200 år som erbjuder konst från namn som Delacroix och Raphael. I övrigt behöver man nog inte planera för specifika platser att besöka.

Staden är relativt liten och många nöjer sig med att strosa runt i alla mysiga stråk. Det finns även fina sandstränder cirka 1 mil från innerstaden.

Det går bussar från de centrala delarna till de olika stränderna. En biljett kostar bara några euro.

Toulouse

Toulouse ligger lite längre in i landet och saknar således stränder. I övrigt har staden en hel del att erbjuda. Toulouse är med sina 466 000 innevånare landets fjärde största stad. Likt Montepellier är Toulouse en mycket populär studentstad, vilket bland annat har bidragit till ett myllrande nattliv.

I folkmun kallas Toulouse för den ”rosa staden”. Många av byggnaderna, främst i innerstaden, är nämligen byggda med rosa tegel. En annan intressant detalj i stadsbilden är alla kanaler med sina färgglada båtar.

Det finns i övrigt massvis med restauranger och caféer längs de mysiga gatorna. Slutligen bör det nämnas att det finns ett antal restauranger med Michelinstjärnor, bland annat Les Jardins de l’Opéra.

Caracassonne

Ungefär mitt i mellan Toulouse och Montepellier finner vi Caracassonne. Det är en unik stad som erbjuder både historia och nutid. Den övre delen av staden är ett fort med murar, vars historia dateras till medeltiden.

Fortet är mer eller mindre helt intakt. Den som är intresserad av historia kommer med andra ord inte bli besviken.

Den andra delen av staden är av modern karaktär. Här finner man bland annat butiker och restauranger. Tilläggas bör dock att staden endast har 50 000 innevånare och saknar kust. Det räcker nog för de allra flesta med ett dagsbesök. Medeltidsborgen gör i mitt tycke Caracassonne värt ett besök.

Marseille

Den som avser att resa till södra Frankrike bör planera för ett besök i Marseille. Staden har fått en del negativ publicitet på grund av kriminalitet. Enligt mig är staden dock helt klart säker för ett besök som turist. Marseille är Frankrikes andra största stad.

Staden bär på en lång historia och den har länge varit en viktig hamnstad. Som turist bör man besöka Vieux-Port (gamla hamnen). Hamnen andas medelhavet och den som är intresserad av båtar lär inte bli besviken.

Château d’if är Marseilles alldeles egna Alcatraz. Det byggdes som ett slags försvarsfort under 1500-talet. Under 1600-talet byggdes det dock om till ett fängelse.

Författaren Alexandre Dumas hämtade inspiration från detta fort när han skrev den klassiska romanen ”Greven av Monte Cristo”. Deras fängelsehålor är idag en turistattraktion, och det påminner kanske oss svenskar om tv-serien ”Fångarna på fortet” 🙂

Tips: Behöver du komma igång med det franska språket inför resan? Du kan läsa min artikel där jag listar vanliga fraser med ljudfiler.

Notering

Enligt vissa definitioner ingår Marseille i Franska Rivieran. Jag vet faktiskt inte om det finns en officiell definition.

 Vi kan i vilket fall konstatera att denna storstad inte ligger långt ifrån städer som Nice och Cannes.

Låt oss gå vidare med att titta på vad dessa städer har att erbjuda 😊.

Franska Rivieran

Nice

Nice är en riktig pärla som man bäst utforskar till fots. Det är enkelt att navigera sig igenom staden och stranden ligger i direkt anslutning till innerstaden.

Promenade Des Anglais är gångvägen som man kan se i bilden ovan. Den är flera kilometer lång och längs vägen hittar man både restauranger och caféer.

Den som har lite extra spring i benen kan besöka Parc de la Colline du Château. Det är ett mindre slott som är belägen med utsikt över i princip hela staden.

Det är även värt att besöka Gamla Nice (Vieille Ville). Den gamla stadsdelen är mycket vacker, även om den inte är så stor. I Gamla Nice hittar man bland annat en Katedral som definitivt är något utöver det vanliga.

Nice erbjuder en hel del fina byggnader och parker. Det är en riktig sommarstad som besöks av 5 miljoner turister per år. Konst är också en viktig del av stadens utbud för turister.

Man stoltserar med ett utbud som endast överträffas av Paris, vilket inkluderar 19 olika museum samt konstgallerier. Slutligen bör det nämnas att jag främst såg barnfamiljer när jag besökte Nice.

Med andra ord kan man anta att det är en destination som passar både den som reser ensam såväl som med barn.

Är det dyrare att besöka städerna längs den Franska Rivieran?
Det kanske inte är dyrare att leva, d.v.s. att äta på restaurang och göra aktiviteter.
Under högsäsongen kommer det dock vara dyrare att hyra boende.
Många turister kommer till denna kuststräcka under sommarmånaderna. Toulouse, som jag presenterade tidigare i denna artikel, är också en välbesökt ort.
Jag tvivlar dock på att Toulouse lockar lika många turister under sommaren som exempelvis Nice.
 
 
Jag brukar tipsa om att åka på semester till södra Frankrike under tidiga hösten, exempelvis i september. Priserna brukar vara lägre och du kommer sannolikt kunna njuta av behagliga sommartemperaturer.
Lägg därtill att det brukar vara varmt i Medelhavet.

Cannes

Cannes är en annan elegant kuststad på den Franska Rivieran. Den är mest känd för sin filmfestival som går av stapeln en gång per år.

Hela staden doftar i mångt och mycket glamour, något som bland annat hamnen vittnar om med sina pompösa yachter. Det finns även många exklusiva restauranger och hotell. Har man en mer ”normal” budget bör man undvika veckorna runt filmfestivalen.

Cannes är i övrigt en stad som liknar Nice. Turister brukar i regel strosa runt längs strandpromenaden och besöka utkiksplatsen i Gamla Cannes (Le Suquet). Det finns även små öar i nära anslutning till staden. Exempelvis Île Saint-Honorat (Kloster och vingård) och Île Sainte-Marguerite. Cannes är dock relativt litet (50 000 innevånare), vilket gör att en dags vistelse räcker för att utforska staden.

Saint-Tropez

Saint-Tropez är en annan stad som andas glamour. Lite rolig fakta är att den endast har 5 000 innevånare och att den brukade vara en sömnig fiskestad. I nutid, och i synnerhet på sommaren, är det en mycket populär turistdestination. Saint-Tropez är bland annat en utmärkt destination för den som gillar mat.

Det finns trots den låga befolkningsnivån en rad olika Michelinrestauranger. Staden har även en mycket mysig hamn vid namn Vieux Port. Där kan man se dyra yachter såväl som mindre fiskebåtar. Personligen kan jag tycka att det räcker med att spendera en natt här. Har man mycket pengar kanske man bör stanna längre 🙂

Monaco

Monaco är ett furstendöme och en monarki. Som svensk kan man resa till Monaco utan visum eller dylikt. Landets innevånare är ofta förmögna och många kommer från andra länder i Europa. Ett hundratal av dessa är svenskar. Monaco är ytterligare en destination där man kan kolla på exklusiva båtar och äta på fina restauranger. En populär turistattraktion är Casino de Monte-Carlo. Andra platser värda att besöka är Oceanografiska Museet och Monaco-Ville. Den sistnämnda platsen innefattar ett palats, en katedral och en trädgård.

Resrutt

Den som ska resa till södra Frankrike har många olika alternativ vad gäller resrutt. Är man mest intresserad av Franska Rivieran är Nice den mest lämpliga startpunkten. Utanför Nice finns det nämligen en stor flygplats vid namn Aéroport Nice Côte d’Azur. Flygplatsen tar emot 13,3 miljoner passagerare per år (2017). Från Nice kan du ta dig till Cannes på under 30 minuter. Monaco ligger även det 30 minuter åt det andra hållet. Det som gör det hela ännu smidigare är att du kan tåg mellan dessa destinationer. SCNF är de statliga tåglinjerna, vars engelska hemsida jag länkat till. En tågresa mellan dessa destinationer brukar inte kosta många euro.

Toulouse är en annan bra startpunkt ifall man är mer intresserad av de destinationer jag tidigare beskrivit. Från Toulouse kan man på 1,5 timmar ta sig vidare till Caracassonne. På ungefär samma tid kan man sedan åka till Montepellier. Resan mellan Montepellier och Marseille tar mellan 1,5 och 2 timmar. Även här kan man åka med SCNF.

Resetips i södra Frankrike

Cykeltur i Nice

En populär aktivitet i Nice är att besöka vingårdar. Själva restiden till olika vingårdar är inte särskilt lång, och många företag erbjuder cyklar för att kunna besöka just deras vingård.

Cykelturen kombinerar fantastiska vyer med vinprovning. Emellanåt gör man i regel även uppehåll för en pick-nick.

Många företag erbjuder en grundlig genomgång i hur tillverkningen av vin går till. Ofta deltar man i den här aktiviteten i en grupp om max 10 personer. I regel ingår även allt man behöver för att färdas säkert på en cykel.

Minikryssning från Cannes

Det finns ett flertal företag som erbjuder dagsutflykter från Cannes. Ibland kan man till och med få åka med en rätt lyxig båt för en inte alltför dyr avgift. Många tillåter även passagerarna att få ta del av hur kaptenen manövrerar båten. Detta är i synnerhet en perfekt möjlighet för den som reser med barn.

Själva bukten utanför Cannes innehåller många mindre öar och havslinjen är en vacker syn. I regel gör man även regelbundna stopp för att passagerarna ska få möjlighet till att bada. De lite längre båtturerna tillåter även stopp för snorkling. Den kortaste båtutflykten jag har hittat pågår under 3 timmar. Möjligheterna är dock stora, den som har lite mer pengar kan hyra en båt under ett dygn eller längre.

Sainte-Marguerite

Sainte Marguerite är en ö som ligger alldeles utanför Cannes. Att ta sig dit från hamnen tar inte mer än 15 minuter. Ön är mycket vacker och den erbjuder även saker att göra för den som har ett intresse för kultur och historia.

Fort Royal, som jag tidigare delvis har skrivit om, har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Idag kan man bland annat besöka det sjöfartsmuseum som finns i fortet. Fortet är i övrigt rikt på gamla målningar och det görs ständigt nya arkeologiska upptäckter.

Naturen runt ön utforskas bäst till fots. Det finns en mängd olika stigar att välja mellan och vissa tar dig rakt in i tjocka skogspartier. Växtriket på ön erbjuder det allra mesta och det finns även avsatser vid kustlinjen som lämpar sig för bad.

Cassis

Cassis är en mindre stad som ligger i anslutning till Marseille. Det går bland annat guidade turer till Cassis från den gamla hamnen i Marseille. Kuststräckan mellan dessa två städer beskrivs som väldigt vacker, i synnerhet vad gäller utsikten från Cape Canaille, som vetter mot Cassis hamn.

Cassis innerstad präglas av fina hus i olika kulörer. Man märker rätt fort att staden har en lång historia inom fiskenäringen. Alldeles utanför innerstaden finns det flera imponerande attraktioner, bland annat olika kalkstensformationer som sträcker sig runt bukten.

One Response

  1. Yvonne 28 februari, 2023

Lägg till en kommentar