Franska kändisar – Skådespelare med flera

1. Marion Cotillard

Marion Cotillard är en skådespelerska som har varit med i många filmer. I Frankrike är hon förmodligen mest känd för att ha spelat Édith Piaf i filmen ”La Vie en Rose”.

Marion har sedan 2009 varit aktiv i Hollywood. Hon hade bland annat en av huvudrollerna i filmen ”Allied”, där hon spelade mot Brad Pitt.

Du kanske också har sett henne i ”Inception” eller ”The Dark Knight Rises”?

Marion pratar engelska flytande utan fransk accent.

Under 2020 blev hon ansiktet utåt för Chanel No. 5

2. Omar Sy

Omar Sy är en skådespelare som är känd i den franskspråkiga världen. Du kanske känner igen honom från filmen ”En oväntad vänskap”?

Han har också gjort huvudrollerna i filmer som ”Samba” och ”Demain tout commence”. Jag kan rekommendera båda dessa filmer om du är intresserad av fransk film.

Omar är känd för att vara karismatisk. Han har bland annat vunnit priser för sin roliga personlighet.

3. Depardieu

Gérard Depardieu har ett ansikte som du förmodligen är bekant med.

Han gjorde sig ett namn i Hollywood redan på 1990-talet. Gérard är bland annat känd från ”Mannen med järnmasken” och ”Hamlet”. Han har deltagit i många välrenommerade Hollywood-produktioner.

Depardieu är också väldigt känd utanför den franskspråkiga världen.

Han har dock varit involverad i en hel del rättsfall under sitt liv. Hans stundtals oacceptabla beteende har dragit ned hans rykte och status.

Depardieu är sedan 2013 rysk medborgare. Han har vid flera tillfällen pratat illa om Frankrike.

4. Birgitte Bardot

franska-skadespelare

Birgitte är en känd sångerska och skådespelerska. Mest känd är hon förmodligen för hennes livsstil, där hon bland annat gjorde sig känd som en sexsymbol.

Hennes status inom populärkulturen är välbevarad, trots att hon främst var aktiv på 50- och 60-talet.

Hon är bland annat känd från ”And God Created Women”. Under sin karriär deltog hon i ett 50-tal filmer.

Tilläggas bör dock att hon blev känd under en tid när sexism och feminism inte var högst upp på agendan.

Senare i livet har hon blivit känd för sina kontroversiella uttalanden. Hon har blivit dömd flera gånger för rasistiska uttalanden och hon har också kritiserat sitt hemland.

5. Coco Chanel

Coco Chanel är en entreprenör och mycket känd modeskapare. 

Hon hade en fattig barndom, där pappan var frånvarande. Hon spelade sina kort rätt under livet och var dessutom mycket driven.

Redan i 30-års åldern hade hon skapat ett modeimperium. Det var ett modeimperium som överlevde flera kriser, bland annat andra världskriget.

Hennes företag lever dessutom kvar idag, trots att hon inte hade någon arvtagare.

Tilläggas bör dock att hon tog en del kontroversiella beslut under hennes liv. Detta inkluderar bland annat nära samarbete med nazister samt annan politisk extremism.

6. Edith Piaf

Edith Piaf är lite av en nationalikon. Hon föddes bokstavligen talat på gatan och hon blev övergiven av sina föräldrar.

Hennes tidiga liv karaktäriserades av svåra förhållanden och hon tvingades flytta runt en hel del.

Edith inledde sin sångkarriär tidigt i livet. Hon blev upptäckt när hon uppträdde på en mindre nattklubb.

Hennes nervositet på scenen kombinerat med hennes korta längd gav henne smeknamnet ”Den lilla sparven”.

Edith ligger bakom flera kända låtar, bland annat ”La Vie en rose” och ”Non, je ne regrette rien”.

Det har både skrivits böcker och spelats in filmer om hennes liv.

Hon dog endast 47 år gammal på grund av en rad olika hälsobesvär. Flera tusen personer kom på hennes begravning.

7. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane har gjort sig känd som en världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Han växte upp i Marseille och utmärkte sig tidigt på fotbollsplanen. Han inledde sedan en internationell karriär, där han bland annat spelade för Juventus och Real Madrid.

När han bytte lag från Juventus till Real Madrid var köpesumman den högsta någonsin inom fotbollssammanhang. Detta rekord stod sig i mer än 8 år.

Han blev definitivt ett folkkärt namn i Frankrike efter att landet vann VM-guld på hemmaplan år 1998. Zidane gjorde båda målen i finalen.

Idag spelar han inte längre fotboll. Han har istället inlett en tränarkarriär. I skrivande stund är han tränare för Real Madrid.

Tilläggas bör att Zidane gjort sig känd som en ödmjuk person utanför fotbollen. Det har inte förekommit några negativa incidenter i hans privatliv.

8. Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte är sedan länge död. Hans namn och handlingar under livet är dock starkt förknippade med Frankrike.

Under de sista åren av 1700-talet var Frankrike ett land i kris. Revolutionen hade tagit flera tusentals liv och det fanns matbrist i stora delar av landet.

I ljuset av detta kom Napoleon att spela en viktig roll. Han blev landets befälhavare under en svår tid. Under sin tid vid makten genomförde han flera politiska förändringar.

Främst blev han dock känd för sina erövringar i Europa. Han bedrev en offensiv utrikespolitik som inte sällan slutade i krig.

Han erövrade stora delar av Europa. Napoleon kom också att införa tankesättet av det demokratiska styret i dessa länder.

Dessa demokratiska och liberala tankar kom att förändra stora delar av Europa. Napoleon gjorde sig alltså inte bara känd för sina erövringar. Det handlade alltså också om tankesättet och införandet av ett nytt samhällssystem.

Slutet för hans tid vid makten började med en reträtt från Ryssland. Han hade nämligen lett en enorm armé in på rysk mark.

Ryssarna försvarade sitt hemland till sista man. När Napoleon nådde Moskva var det en spökstad. Ryssarna hade bränt stora delar av staden och tagit med sig alla förnödenheter.

Efter detta insåg Napoleon att det skulle bli svårt att vinna detta krig. Under reträtten kom stora delar av armén att dö av svält eller av attacker från ryska arméer.

Napoleon dog ensam i exil från Moderlandet.

Sammanfattning

Voilà ett antal kända personer med franskt ursprung. Det finns givetvis flera personer att nämna i en lista om kändisar. Speciellt om man ser till personer som är aktiva inom musikindustrin.

Jag har dock försökt att mixa personerna med utgångspunkt i epok, etnicitet och kön.

Du får gärna lämna förslag på eventuella förbättringar. Jag avser utöka listan när jag har tid över.

Lägg till en kommentar