Guide för din resa till Franska Polynesien

Bora-Bora

Tips och saker att tänka på

resa-till-franska-polynesien

En av dessa ögrupper heter Sällskapsöarna. Här finner vi Tahiti som sedan länge är en populär turistdestination. Landets huvudstad Papeete ligger på Tahiti.

Franska Polynesien ligger i världsdelen Oceanien, mellan Australien och Sydamerika. Ögruppen ligger väldigt isolerad från omvärlden.

Som svensk medborgare behöver du inget visum för din vistelse. Vid inresa får du ett visum som gäller under 30 dagar. Du måste dock ha ett bokat boende för din vistelse. I vissa fall måste du även kunna uppvisa tillräckliga finansiella tillgångar för din vistelse.

Det finns ett antal olika flygplatser utspridda över de olika öarna. Det finns dock endast en internationell plats.

Den internationella flygplatsen är belägen på Tahiti och heter Faa’a International Airport. Flygplatsen trafikeras av mer än 1 miljon människor varje år.

Franska Polynesien använder sig av en valuta som heter CFP-franc. I skrivande stund får du betala 100 svenska kronor för 1 148 CFP-franc. Deras valuta är fast knuten till euron. Tilläggas bör att det under en lång tid varit tal om att införa euro som officiell valuta.

Det finns för närvarande inte några svenska charterresor. Det verkar dock finnas att antal olika mindre resebyråer som erbjuder paketresor. Dessa paketresor verkar inte vara särskilt billiga.

Ett sista råd är att noggrant se över din resplan. På grund av avståndet kommer du med stor sannolikhet bli tvungen till att mellanlanda under din resa. Många flyg mellanlandar någonstans i USA. I vissa fall kan du behöva ett visum till USA, trots att du inte avser lämna flygplatsen.

Vad kostar en resa till Franska Polynesien?

Paketpriser (flyg och hotell) börjar från SEK 40 000. Det finns ett antal mindre resebolag som erbjuder dessa paketpriser. De stora svenska charterbolagen organiserar dock inga resor.

Det billigaste priset (SEK 40 000) inkluderar i regel ett enklare boende. Om du vill bo lyxigare får du räkna med att lägga på minst SEK 10 000.

Finns det några möjligheter till att komma ner i pris om jag bokar på egen hand?

Ja. Du måste i detta fall lägga ner lite tid på att hitta en bra flygrutt. Som jag tidigare har nämnt tenderar flygtiden att överstiga 20 timmar, oavsett vilket alternativ du väljer. Många billiga flygresor på olika prisjämförelsesajter har dock flygtider som överstiger 40 timmar.

Jag tror inte att det finns någon semesterfirare som vill flyga i mer än 40 timmar, och mellanlanda 3 till 4 gånger, oavsett pris.

Det är enklare att hitta billigt boende. Det finns en rad olika jämförelsesajter för boende som du kan använda dig av. Airbnb har med åren blivit ett populärt alternativ. Många boenden är dyra för att många rika resenärer besöker den här ögruppen.

Det är därför enkelt att få en felaktig uppfattning om att det bara skulle finnas dyra boendealternativ. Du kan dock hitta ett billigt boendealternativ under samtliga månader på året.   

Intressanta platser

Vänligen observera att kartan endast innehåller de platser som vi kommer att presentera i den här artikeln.

karta-franska-polynesien

Moorea

Moorea ligger i närheten av Tahiti och huvudstaden Papeete. Du kan ta färjan till Moorea från Papeete. Resan brukar ta mindre än en timme.  Ön har en permanent befolkning på cirka 16 000 människor.

Moorea bjuder på en fantastisk natur. Det finns kritvita stränder och relativt höga bergstoppar. Längs bergskedjorna finns det olika stigar. Den högsta bergstoppen heter Mont Tohivea. Den sträcker sig cirka 1 200 meter över havet.

I anslutning till en av öns stränder finns det rätt många restauranger och caféer. Ön har med åren blivit väldigt populär bland turister. Många turister kommer hit för att fira deras smekmånad.

Det finns en mängd olika boendealternativ på Moorea. Det finns bland annat bungalows och strandstugor. En del boenden ligger på bryggor i nära anslutning till stranden.

Det finns ett fåtal boenden för cirka 500 kronor per natt som har goda omdömen på bland annat Booking.

Bora-Bora

Bora-Bora är ett riktigt semesterparadis som är beläget cirka 22 mil från Papeete. Det går att sig med båt från Papeete till Bora-Bora. Det tar dock lång tid och det finns inga direktresor.

Om du vill besöka Bora-Bora bör du ta flyget. Flygturen tar inte mer än en timme och det går cirka 5 flyg varje dag från Papeete.

Bora-Bora är känt för sina lyxiga boenden och fina restauranger. Aktiviteten är som störst på den västra delen av ön. På den västra sidan finns den största staden som heter Vaitape.

resa-bora-bora

De flesta boendealternativen består av bungalows som ligger på bryggor i nära anslutning till stranden. Det finns ett utbud av relativt billiga bungalows att välja mellan. Du bör därför inte vara rädd för att behöva lägga hela reskassan på boende.

Bora-Bora är känt för sina vattenaktiviteter. Du kan snorkla runt ön och prova på dykning. Det finns också möjligheter till att hyra en motorbåt. Om du vill stanna på land kan du hyra en cykel eller en bil.

Det finns en stor biologisk mångfald på ön och i vattnet. Om du väljer att snorkla kommer du med stor sannolikhet att se en stor variation av hajar och fiskar. Tilläggas bör att det inte finns några farliga hajar i nära anslutning till stranden.

Ön bjuder även på lite krigshistoria från andra världskriget. USA använde Bora-Boras strategiska läge för förvaring av förnödenheter. Amerikanerna placerade ut försvarsställningar och dylikt som skydd mot en eventuell attack. Av dessa försvarsställningar finns det cirka 8 stora kanoner kvar.

Bora-Bora är i likhet med Moorea en mycket populär destination för nygifta.

Raiatea och Taha’a

Raiatea och Taha ligger mycket nära varandra. Det enda som separerar dessa öar är ett stort korallrev. Båda öarna ligger även i mycket nära anslutning till Bora-Bora.

På Raiatea bor det cirka 12 000 människor. Det finns en liten väg som går runt hela ön. Det finns även en liten flygplats. Det korta avståndet gör att du kan ta dig runt hela ön till fots.

Det finns ett hyggligt utbud av olika boendealternativ, vilket bland annat inkluderar ett fyrstjärnigt hotell.

Fritidsaktiviteter inkluderar bland annat guidade turer, snorkling och dykning. På Raiatea finner man det äldsta templet som Franska Polynesien har ett erbjuda.

Taha’a har en också befolkning på cirka 15 000 människor. Taha’a producerar majoriteten av landets vanilj. Detta har gett ön smeknamnet ”Vanilla Island”. Taha’a är vidare känt för sina högkvalitativa pärlor.

Ön har lite trafik och beskrivs som en väldigt lugn plats. I likhet med de andra platserna som har presenterats i artikeln finns det en häftig natur att utforska. Detta inkluderar bland annat den inaktiva vulkanen Mont Ohiri.

Tahiti

De allra flesta börjar sin resa på Tahiti. Som vi redan har nämnt ligger den internationella flygplatsen i utkanten av ön. På Tahiti bor det cirka 170 000 människor. Ön karaktäriseras av fina stränder, två stora berg med vulkaner och ett mycket behagligt klimat.

Det finns ett antal olika städer på Tahiti. Den viktigaste och största staden heter Papeete. Här finner du en mängd olika restauranger och shoppingmöjligheter. Papeete är landets centrum för ekonomi och administration. Papeete är också en viktig hamnstad. Du kommer att utgå från Papeete om du vill besöka andra delar av landet.

Tahiti erbjuder egentligen alla vattenrelaterade fritidsaktiviteter som du kan tänka dig. Du kan snorkla, surfa, dyka eller prova kitesurfing. Det finns också en hel del aktiviteter på land. Du kan vandra i bergen, spela golf eller åka på safari.

Det finns många olika äventyrsföretag och dylikt som erbjuder dessa aktiviteter. Glöm inte att kolla recensioner innan du bokar.

Tips

Du bör se över din reseförsäkring inför din semester. Många svenskar är försäkrade genom deras hemförsäkring. Den här försäkringen täcker främst olyckor och dylikt. Det kan exempelvis handla om att du skadar dig så pass mycket att du behöver åka privatflyg hem till Sverige.

Den här typen av försäkring brukar däremot inte täcka mer triviala problem. Det kan exempelvis handla om inställda flyg, där flygbolaget inte kan kompensera sina kunder. I det här fallet kan en extra reseförsäkring hjälpa dig att betala för en ny resa.

Det finns ett stort utbud av försäkringsförmedlare. Du bör i ett första steg läsa på om din nuvarande förmedlare. Om du anser att skyddet är tillräckligt behöver du inte teckna en ny försäkring. Om du däremot vill ha ett extra skydd kan det vara en god idé att lägga lite extra pengar på just detta.

Slutligen bör det tilläggas att det kan vara en bra idé att teckna en extraförsäkring om du reser med barn. I många fall kan du uppgradera din nuvarande försäkring. Det är som sagt en bra idé att höra med din förmedlare. Det är alltid en god idé att sudda ut eventuella frågetecken inför din semester.

Klimat och väder

Temperaturen är behaglig året runt på samtliga öar. Vi kan exempelvis kolla på den genomsnittliga temperaturen i huvudstaden Papeete.

Månad Grader Celsius
Januari 27.6
Juni 25.9
Oktober 26.2

Det är dock viktigt att poängtera att det under vissa månader kan vara stormigt och regnigt. Den så kallade regnperioden äger rum mellan november och april. Januari är den blötaste månaden medan augusti är den torraste månaden.

De största temperaturskillnaderna beräknas vara mellan 21 och 31 grader Celsius. Dessa temperaturskillnader är dock inte långvariga. Som du ser i tabellen ovan är den genomsnittliga temperaturen per månad väldigt jämn.

Säkerhet och befolkning

Du behöver inte ombesörja med vaccin eller dylikt inför din resa. Det kan dock alltid vara en bra idé att ta vaccin för Hepatit A & B.

Landet saknar i princip brottslighet. Ur ett säkerhetsperspektiv är det med andra ord inga problem. Du bör emellertid vara medveten om de faror som kan finnas i naturen. Det finns bland annat farliga Stenfiskar i nära anslutning till stränderna.

Cykloner är en annan fara som du bör vara medveten om. Cyklonsäsongen äger regel rum mellan november och april (regnperioden).

Franska Polynesien har en befolkning om cirka 280 000 människor. Befolkningen kallas för polynesier och de delar etnisk samhörighet med människor från Samoa, Tonga och Tuvalu. De delar också samhörighet med delar av befolkningen i Nya Zeeland, USA (bland annat Hawaii) och Australien.

Den största religionen är kristendomen. Landets befolkning blev koloniserat av européer i slutet av 1700-talet. Hälften av landets befolkning dog i anslutning till koloniseringen. Européerna tog nämligen med sig en hel del olika sjukdomar till ögruppen.

Landets namn, Franska Polynesien, antogs år 1957. Landet tillhör sedan dess Frankrike i egenskap av ett utomeuropeiskt förvaltningsområde.

Språk och politik

Franska är det officiella språket. Det finns ett antal minoritets/ursprungsspråk som dessvärre har sett en minskning i antalet talare. Det största minoritetsspråket heter tahitiska. Cirka två tredjedelar av befolkningen har betydande kunskaper inom tahitiska. Enligt en undersökning från 2007 pratar cirka 20% av befolkningen tahitiska med deras föräldrar.

De andra minoritetsspråken har väldigt få talare. Majoriteten av dessa språk pratas endast av 1 eller 2% av befolkningen. Faktum är att många av dessa språk är på väg att försvinna.

Ögruppens politiska frihet kan vara lite svår att förstå sig på. Enkelt beskrivet kan man säga att den lokala regeringen bestämmer över de grundläggande samhällsinstitutionerna. Regeringen i Frankrike tar dock besluten vad gäller de större frågorna. Detta inkluderar bland annat rättssystemet, utbildning vid högre institut och säkerhetsfrågor.

Den lokala regeringen tar i sin tur beslut om frågor som berör grundskolorna, sjukvårdssystemet och samhällsplaneringen.

Det bör dock tilläggas att Polynesien har tre representanter i huvudregeringen som utgår från Paris. Dessa representanter har i uppgift att föra talan för samtliga öar. Tilläggas bör även att samtliga medborgare får rösta i det stora presidentvalet. De som är för självständighet tenderar att rösta åt vänsterhållet. De som är emot självständighet tenderar i sin tur att rösta åt högerhållet.

Tusentals personer immigrerar till Europa varje år. Majoriteten av dessa immigranter tar sig till Europa för att de vill fullfölja studier vid universitet. Immigration till Polynesien är också vanligt. Den här typen av immigration är dock begränsad. Man införde dessa restriktioner med anledning av de många européer som tog sig till landet, främst under 2000-talet.

Immigrationen till Europa har historiskt sett varit en källa till problem. Detta grundar sig att en del lokala politiker menar att Frankrike försöker att skapa osämja hos lokalbefolkningen, samt förstöra den lokala kulturen.

Lägg till en kommentar