Karta över sevärdheter i Frankrike

frankrike-karta-sevardheter
Kartan ovan innehåller ett begränsat antal sevärdheter. Frankrike erbjuder som bekant väldigt mycket att se och göra. Det hade varit svårt att få med allt på en och samma karta.
 
Jag har dock försökt illustrera att det är relativt nära mellan sevärdheterna i den norra delen av landet.
Du kan exempelvis börja din resa i Paris om du ska besöka Loiredalen och Normandie.

Du kan börja din resa i Nice om du vill besöka Rivieran.
Som du ser på kartan ligger Carcassonne i den sydvästra delen av landet. Det är en liten resväg för att ta sig dit från exempelvis Nice. Det är dock fullt möjligt att besöka båda städerna under en och samma resa.

Du finner mer information om dessa platser och sevärdheter nedan. Du är också mer än välkommen att ställa en fråga i kommentarsfältet om du undrar över något.

Platser nära Paris

Du kan utgå från Paris när du planerar din semesterresa:

Loiredalen ligger relativt nära Paris. Här finner du många av de slott som man förknippar med Frankrike. Det finns också gott om vingårdar och annat. Sist men inte minst bör det nämnas att det finns många historiska städer i Loiredalen. Detta inkluderar bland annat Orléans. En stad som är starkt förknippad med Joanne d’Arc.

Normandie ligger också nära Paris. Denna region behöver nog inte heller någon närmare presentation. Många turister kommer hit för att besöka landstigningsplatserna under D-dagen. Naturen är också väldigt vacker i detta område. Ett exempel på detta är Étretat, som bland annat är känt för sina häftiga klippväggar och den långa kustlinjen.

Paris

Du har säkert redan besökt några av de landmärken som finns i landets huvudstad. Några av de platser som inte finns med på kartan är Triumfbågen, Musée d’Orsay och Tuileries-trädgården.

Paris har som bekant väldigt många sevärdheter. Du kan utan problem spendera flera dagar här utan att tröttna.

Det är som sagt en bra idé att utgå från denna stad om du exempelvis vill besöka Loiredalen och Normandie.

En anledning till detta är det stora utbudet av flygbolag som erbjuder resor till Paris. En annan anledning är närheten till andra intressanta platser.

Huvudstaden kanske dock inte är den bästa utgångspunkten om du vill besöka Provence och den Franska Rivieran, vilket för oss in på nästa punkt.

Provence

Provence ligger i landets södra delar. Denna region är väldigt populär bland turister. Lägg därtill att man även finner den Franska Rivieran i denna region.

Du kan flyga till Nice om du vill besöka den här delen av landet. Där finns det en stor internationell flygplats. Du kan också välja att flyga till Lyon, som ligger relativt nära Provence.

Lyon ligger dessutom nära Mont Blanc och den franska delen av Alperna. Detta kanske främst är en destination för skidturister. Det verkar dock som att många människor även kommer hit under sommarhalvåret för att vandra och för att titta på den fantastiska utsikten.

Toulouse och Bordeaux

I sydöst finner du Toulouse och Bordeaux. Dessa städer har mycket att erbjuda för turister, vilket bland annat inkluderar katedraler och unik arkitektur. I denna del av Frankrike finner du dessutom den medeltida staden Carcassonne.

Min favoritplats

Jag föredrar Lyon. Jag kan dock inte påstå att jag gillar hela den regionen, men jag älskar verkligen staden.

Lyon är den andra eller tredje största staden i Frankrike, beroende på hur man räknar. Här finns mycket att göra, men det jag gillar bäst är arkitekturen.

Det finns många fina gator och byggnader. Lägg därtill floderna som går genom stadskärnan.

Den stadsdel som jag gillar bäst är Gamla Lyon. Den mest kända sevärdheten i denna stadsdel är Basilika Notre-Dame av Fourvière. Det är en basilika som ligger på en höjd, med utsikt över stora delar av innerstaden. Under en bra dag kan du se väldigt långt.

Sist men inte minst bör det nämnas att gamla Lyon är invalt som världsarv av Unesco.

Så, hur tar man sig till Lyon?

Det verkar inte gå några direktflyg enligt mina efterforskningar. Du måste därför mellanlanda någonstans på din resa dit. Personligen har jag mellanlandat några gånger i Frankfurt.

Du kan givetvis också flyga direkt till Paris för att sedan ta tåget ner. Det tar cirka 2 timmar och 40 minuter att åka tåg.

Resa under årets alla årstider

Du kan besöka Frankrike under alla tider på året. Faktum är att det kan vara en bra idé att besöka landet under vinterhalvåret. En anledning till detta är att priserna för boende och dylikt kommer vara lägre.

Visste du att Frankrike är det mest besökta landet i Europa? Det är inte konstigt att priserna för boende och annat kommer vara högt under högsommaren.

Det bör dock tilläggas att det blir relativt kallt i exempelvis Normandie under vintermånaderna. Det är inte tal om någon svensk vargavinter, men man får definitivt ta på sig gott om kläder.

Jag har exempelvis besökt denna region i februari. Vädret var inte direkt ett hinder för att vandra runt och besöka det jag ville besöka. Samtidigt bör det tilläggas att vindarna kunde vara rätt kalla.

I de södra delarna av landet är situationen en annan. Det är inte direkt badväder, men det är i regel mer än 10 grader varmt under dagarna. Du kan med andra ord besöka Rivieran och andra platser, så länge du inte är ute efter sol och bad.

Det ska dock tilläggas att vissa sevärdheter inte gör sig så bra under vinterhalvåret. Lavendelfälten i Provence visar sin färg under vår/sommaren.

Ur ett annat perspektiv spelar inte årstiden någon större roll om du ska besöka slott och dylikt. Eller kanske, det kan givetvis vara så att blommor och annat ger en bättre helhetsbild över ett slotts inramning. Men, jag tror att du förstår min poäng :-).

Hur du kan tolka kartan

Denna karta ger dig som jag redan nämnt en bra överblick över Frankrike och dess olika landmärken.

Man skulle kunna säga att kartan är en bra grund för en resa till landet. Många sevärdheter finns dock inte med.

Det finns nämligen mycket att se och göra i Frankrike. Lägg därtill att landet är relativt stort till ytan, större än Sverige för att ta ett exempel.

Lägg till en kommentar