Karta över Provence och dess sevärdheter

Du kan titta på kartan nedan för att få en egen bild över var Provence är beläget i Frankrike.

provence-karta

Provence är en relativt stor region.

Du kan behöva göra en planering över de städer som du vill besöka. Regionen är nämligen rätt stor till ytan.

Du finner en kort presentation av olika sevärdheter i denna artikel.

Avignon

Avignon är en stad som bär på en lång historia. Ett bevis på detta är muren från medeltiden som finns i stadskärnan.

Ett annat bevis är att delar av Avignon har blivit invalt som världsarv av Unesco.

Många turister kommer hit för att besöka alla dessa historiska byggnader. Det finns dessutom gott om mäktiga katedraler och muséer.

Det är också vanligt med turister som kommer hit för att besöka vingårdar.

Sist men inte minst bör det nämnas att staden är känd för att arrangera en konstfestival som äger rum varje år i juli.

Arles

Arles är en annan stad som bär på en väldigt rik historia. Arenan, som påminner om Colosseum i Rom, är förmodligen den mest kända sevärdheten.

Denna plats har dessutom blivit invald som världsarv av Unesco.

Det finns gott om liknande byggnader i Arles, vilket inte är så konstigt med tanke på stadens romerska arv.

Staden kan också stoltsera med de många kända konstnärerna som har sökt sig hit för att hitta inspiration.

Arles ligger nära Avignon. Det är cirka 3,5 mil mellan dessa två städer. Du kan därför med fördel besöka båda dessa orter.

Gordes

Gordes är en by som ligger i närheten av Avignon. Dess befolkning uppgår inte ens till 2000 invånare.

Många turister kommer dock hit för att titta på denna häftiga by. En stor del av bebyggelsen är belägen på en kulle, vilket ger en fin utsikt över det gröna landskapet.

Tilläggas bör att många av dessa byggnader har en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Det går exempelvis att hitta bevis på att byn en gång i tiden var en del av det romerska riket.

Roussillon, Provence

Roussillon är en annan by med knappt 2 000 invånare. Trots det låga invånarantalet lockar man ett stort antal besökare varje år.

Anledningen till detta är enkel att förstå, byn är nämligen mycket vacker och den lever verkligen upp till drömbilden som många människor har av Provence.

Roussillon är bland annat känt för den rödockra som finns runtomkring byn.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence är en populär destination, där man kan finna ett större nöjesutbud. Stadens utbud inkluderar bland annat musikfestivaler och muséer.

Det finns givetvis också gott om äldre byggnader och en arkitektur som vittnar om en rik historia.

Många turister kommer hit för att besöka de vingårdar som finns strax utanför staden.

Marseille

Marseille är den största staden i Provence och en av de största städerna i Frankrike.

Många människor som besöker regionen börjar sin resa här. Det finns nämligen en stor flygplats alldeles utanför Marseille. Du kan också välja att flyga till Nice. Mer om detta senare i artikeln.

Marseille har länge varit en viktig hamnstad och dess befolkning återspeglar folkgrupperna runt Medelhavet.

Turister som kommer hit strosar gärna runt i det gamla hamnområdet. Man brukar också besöka några av de många muséerna.

Du kan med fördel söka dig utanför stadskärnan. Du finner nämligen många häftiga klippområden i nära anslutning till Marseille. Lägg därtill medelhavet som sträcker sig så långt ögat kan nå.

När ska man resa till Provence?

Du kan resa till denna region under alla årstider. Om du vill se lavendelfältens blomning bör du sikta på att besöka regionen mellan juni och augusti.

Det bör dock tilläggas att blomningen kan börja tidigare än så, ibland i början av april. Klimatet blir dessvärre mer opålitligt.

Det bör också tilläggas att klimatet i Provence varierar. Här finns bland annat alpina regioner som kanske inte direkt är kända för sitt sol- och badväder.

Längs kusten tenderar dock klimatet att vara milt under vinterhalvåret. Exempelvis ligger medeltemperaturen i december på cirka 8 grader i Nice. December är stadens kallaste månad.

En medeltemperatur på 8 grader är inte heller förknippat med sol och bad.  Det är dock betydligt varmare än vad vi är vana vid i Sverige under samma period. Min poäng med att nämna detta är att du kan få ut mycket av en resa till regionen under vintern.

Under högsommaren tenderar nämligen stora delar av Provence att flockas av turister. Det kan givetvis vara trevligt att befinna sig i en levande region med många människor.

Samtidigt bör det nämnas att priserna för boende och dylikt kommer vara betydligt högre under denna period.

Det kommer dessutom vara köer till många sevärdheter.

Det bör också nämnas att vi svenskar kan vara lite känsliga för höga temperaturer, även om vi älskar sommaren :-).

I juli och augusti blir det väldigt varmt i stora delar av regionen. Under de senaste åren har vi dessutom kunnat läsa om värmeböljor. Det är inte särskilt behagligt att befinna sig på resande fot när det är väldigt varmt.

Under dessa förhållanden ligger vi hellre på stranden och slappnar av.

Tips för att ta sig till Provence

Du kan välja mellan ett antal olika alternativ. Många turister väljer att flyga till Nice, som är den största flygplatsen i regionen.

Andra väljer den flygplats som finns i Marseille. Regionen är som sagt rätt stor, och du bör därför välja flygplats baserat på vilka platser du ska besöka.

Du bör flyga till Nice om du är mer intresserad av destinationerna längs den Franska Rivieran.

Du bör flyga till Marseille om du främst vill besöka städer som Arles och Aix-en-Provence.

Det ska dock tilläggas att det finns goda kommunikationer mellan de olika platserna. Du kan utan problem ta tåg eller buss.

Personligen har jag ingen erfarenhet av flygplatserna i Nice och Marseille. Jag har i stället flugit till Lyon, som för övrigt är min favoritstad.

Lyon ligger längre ifrån de sevärdheter som jag har beskrivit i denna artikel. Samtidigt tycker jag att Lyon är en sevärdhet i sig.

Du kan utan problem spendera en weekend här. Samtidigt är det längre ner till Provence.

Jag vill minnas att det tog mig 3,5 timmar att åka buss ner till Marseille.

Slutligen bör det nämnas att det finns flera flygplatser i regionen. Många av dessa flygplatser är dock inte lika stora som dem jag har beskrivit ovan. Jag tror inte heller att de är öppna för internationella flygningar.

Regionen

Provence är främst känt för sitt varma klimat och sina fina landskap. Man brukar också förknippa regionen med mat, vin och kultur.

Just klimatet är en intressant faktor. Det stämmer att stora delar av regionen har ett varmt klimat. I norr finns det dock områden som har rikligt med snö, där man finner flera populära skidorter.

Många turister kommer hit för att se de mindre byarna. En del av dessa byar har jag beskrivit i denna artikel. Andra turister kommer främst hit för att besöka vingårdarna.

Det verkar dock som att få människor åker hem besvikna. Kombinationen av historisk bebyggelse och fina landskap gör att man gärna kommer tillbaka. Muséer och festivaler tenderar också att locka många besökare.

Du kan med fördel besöka den Franska Rivieran när du är här. Den ligger lite längre ifrån majoriteten av sevärdheterna som jag har beskrivit i denna artikel. Samtidigt handlar det inte om mer än några timmar med tåg.

Du kan också välja att starta din resa i Nice, som jag beskrev under den föregående rubriken. Här finner du som sagt den största flygplatsen och det brukar vara enkelt att hitta billiga flyg, speciellt från Köpenhamn.

Sist men inte minst bör det nämnas att denna region har en lång sommar. Du kan därför välja att åka hit i september eller i oktober och ändå kunna njuta av varma dagar.

Flera orter som jag har beskrivit i denna artikel har många soldagar per år.

Lägg till en kommentar