Sevärdheter och saker att göra i Normandie

normandie-karta
fakta

Landstigningen i Normandie

Landstigningen omfattar flera platser. På kartan ovan finner du den ungefärliga ytan markerad med hjälp av pilar.

Flera miljoner turister kommer till dessa stränder varje år. Det finns både museum och kyrkogårdar som hedrar soldaterna som miste livet.

minneslund

Personligen har jag bara besökt en minneslund. Sevärdheterna är som sagt utspridda över olika platser och det krävs lite planering om du vill se allt.

d-day

Många besökare kommer till Omaha Beach, där några av de hårdaste striderna ägde rum.

Många minnesmonument och dylikt omgärdas av vacker natur. Du kommer därför kunna njuta av det bästa från norra Frankrike samtidigt som du lär dig mer om en viktig historisk händelse.

Fakta: Avståndet mellan huvudstaden Paris och Omaha Beach är 24 mil.

Étretat

klippor

Étretat är en liten stad med en befolkning på lite mer än 1000 invånare. Staden i sig kanske inte är någon sevärdhet, men naturen som omgärdar Étretat är definitivt värt ett besök.

Här finner du höga klippor som omgärdas av havet och vita stränder. Étretat ligger nära landstigningsplatserna samt den större staden Le Havre.

Du kan alltså besöka Étretat på vägen till andra sevärdheter. Du kan också välja att bo i Le Havre och besöka klipporna över dagen.

Visste du att… Normandie har kopplingar till Skandinavien och vikingarna. Deras plundringar av regionen började för mer än 1000 år sedan. Vikingarna leddes av hövdingen Rollo.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel är en fantastisk ö som jag har beskrivit flera gånger på den här hemsidan.

Du bör definitivt ta dig tid för att besöka denna plats.

Den första bebyggelsen på ön ska ha påbörjats för mer än 1000 år sedan.

Flera byggnader har därefter tillkommit. Klostret som ligger på toppen är känt som Michel Abbey. Det kostar inte mer än 10 euro att gå in i klostret.

 Om du kollar på videon ovan märker du att ön ligger alldeles nära fastlandet. Faktum är att det enda som skiljer ön från fastlandet är tidvattnet.

Tidvattnets omfattning varierar och under ett tillfälle har bron som går till ön blivit översvämmad.

Mont Saint-Michel har blivit invalt som världsarv av UNESCO. Det finns en liten permanent befolkning på ön.

Många turister som kommer hit väljer att stanna på hotell i nära anslutning till ön.

Avståndet mellan Paris och Mont Saint-Michel är cirka 36 mil.

Honfleur

stad

Honfleur är en annan mindre stad som är populär hos turister. Personligen har jag inte haft möjligheten att besöka Honfluer, även om jag avser att göra det inom en snar framtid.

Det är populärt att besöka den gamla hamnen som du finner på bilden ovan. Denna del av staden har förevigats av flera kända konstnärer.

Honfluer har flera olika boendealternativ och du kan bland annat välja mellan en rad olika hotell.

Rouen

Rouen är Normandies huvudstad. En gång i tiden var det också en av de mest betydelsefulla städerna i hela landet.

Du kan börja din resa här. Rouen ligger nämligen nära Paris och det är enkelt och smidigt att ta sig hit.

Den största sevärdheten är Katedralen som är något utöver det vanliga. Katedralen har bytt skepnad många gånger under årens lopp, och den har bland annat passerat genom olika designeror.

Här kan du också besöka det gamla kvarteret som innefattar byggnader från medeltiden.

Andra kulturella sevärdheter

Cluade Monet är en av alla konstnärer som har präglat regionen. Det finns flera saker att besöka som är relaterade till hans arv, bland annat museum och hans eget bostadshus.

Det finns en hel del utställningsverk från impressionismen.

Jag har inte besökt dessa platser men jag har förstått att de är populära hos turister.

Varför ska man besöka Normandie?

Du har fått några goda argument för detta i den här artikeln. Samtidigt kan man fråga sig vad som gör denna region mer attraktiv än många andra platser i Europa.

Svenskar gillar att resa till länderna runt Medelhavet. För dessa semesterresor brukar sol och bad stå högt upp på agendan. I Frankrike har vi exempelvis Rivieran som lockar många besökare från Sverige.

De norra delarna av landet erbjuder en annan typ av natur och många historiska sevärdheter. Jag tycker också att det är viktigt att lyfta den geografiska positionen.

Jag har tidigare nämnt att Omaha Beach och Paris endast ligger 24 mil från varandra. Du kan därför med fördel börja din resa i Paris. Det går flera flyg från Sverige varje dag, och det brukar kunna gå att hitta billiga biljetter.

Om du inte vill flyga kan du kolla på möjligheterna att åka buss eller tåg.

När du väl är framme i Paris kan du med enkelhet röra dig ut till de norra delarna. Det går exempelvis tåg och buss. Du kan också givetvis hyra en bil. Jag har däremot ingen personlig erfarenhet av detta.

Man kan i vilket fall konstatera att regionen är lättillgänglig och man behöver inte krångla för att ta sig dit.

En liten nackdel med Normandie är att det inte finns några storstäder. Le Havre är störst med cirka 170 000 invånare. Samtidigt brukar många som sagt börja sin resa i Paris, där storstadspulsen alltid är närvarande.

En fördel är att du också kan besöka andra regioner, exempelvis Bretagne som ligger mot Atlantkusten. Bretagne har en rik historia och man har bland annat haft ett eget språk.

Slutligen bör det tilläggas att man också kan besöka Storbritannien om man istället reser åt andra hållet mot Hauts-de-France och använder den tunnel som knyter ihop länderna.

Övriga tips

Du kan använda dig av SCNF, som är Frankrikes motsvarighet till SJ, för att ta dig runt i landet. Priserna brukar vara överkomliga, även om högsäsongen kan innebära högre priser.

Personligen tror jag att hotell passar bäst för den som vill resa runt i Normandie. Man brukar inte stanna så länge på samma ställe, vilket gör det onödigt att hyra en lägenhet eller dylikt.

Det går alldeles utmärkt att besöka regionen på våren och hösten. Om du har tur kan du få njuta av riktigt bra väder under exempelvis april och september. Priserna för hotell brukar vara lägre under dessa perioder.

Samtidigt bör man vara medveten om att klimatet inte är det bästa under vintern. Jag skulle därför undvika vintern, som karaktäriseras av mycket regn och blåst.

Du får gärna lämna en kommentar om du har synpunkter på artikeln eller om du har några frågor.

Lägg till en kommentar