10 populära franska maträtter

Soupe à l’oignon (löksoppa)

Soupe à l’oignon är en traditionell soppa som bland annat innehåller lök och köttbuljong. Soppan serveras i vanliga fall även med krutonger och smält ost. Det är lökarna som ger måltiden sin distinkta smak. Ofta smaksätter man löken med olika kryddor eller fonder.

Ett vanligt recept hittar du på Expressen. Den här soppan har varit populär under flera hundra år. Redan under romarriket fanns det en variant av måltiden. På den tiden var det dock att betrakta som mat för de fattiga.

Bœuf bourguignon (burgundisk köttgryta)

Bœuf bourguignon har sitt ursprung i regionen Bourgogne. Det är en köttgryta som främst består av bräserat nötkött i rödvin. Andra huvudingredienser är vitlök, lök, färska kryddor och champinjoner.

Bœuf bourguignon är ett bra exempel på hur gammal husmanskost har letat sig in till de fina köken. I bästa fall ska man marinera nötköttet med kryddorna i minst två dagar.

Den långa marineringen uppkom när Bœuf bourguignon fortfarande var en måltid för de fattiga. Syftet var då att mjuka upp billiga köttstycken som var av dålig kvalitet.

Moules Marinières (marinerade musslor)

Marinerade musslor är egentligen en belgiskt specialitet. Musslorna är dock väldigt populära i Frankrike och man har genom åren kommit på en rad olika recept. En vanlig tillagningsmetod är att marinera musslorna med vitt vin blandat med schalottenlök och persilja. Det bör även tilläggas att den här måltiden främst har varit populär i de västra delarna av landet.

Bouillabaisse

Bouillabaisse är en mustig soppa som i regel alltid innehåller fisk. Denna soppa har för övrigt ett roligt namn som kombinerar två ord – ”Bouillir” som betyder koka och ”abaisser” som betyder att man sänker ner något.

Soppan innehåller i princip aldrig någon form av redning, d.v.s. en tillsats som gör vattnet tjockare, exempelvis grädde. Huvudingredienserna är någon form av fisk eller skaldjur kombinerat med vitt vin och grönsaker. Man tillsätter också örtkryddor och saffran.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine är en väldigt smakrik paj. Den är enkel att göra och hela tillagningen tar inte mer än någon timme. Du kan äta den kall såväl som varm.

Pajen kan ha olika fyllningar och du kan utan problem hitta flera olika recept.

Svenskarna verkar dock föredra en fyllning som består av skinka, ost och mjölkprodukter.

Quiche Lorraine är också populär i länder som England och Tyskland.

Flamiche

Flamiche kommer ifrån de norra delarna av Frankrike, nära gränsen till Belgien. Flamiche betyder nämligen tårta på flamländska. Det finns två olika varianter av Flamiche. Ett recept består av en smördegsform som under förberedningsprocessen fylls med ost och grönsaker.

Den lite mer traditionella varianten använder istället purjolök och grädde som fyllning. Toppingen varierar ofta beroende på var i landet man befinner sig. En variant av topping inkluderar oliver, lön och ansjovis.

Croque monsieur

Croque Monsieur är en varm macka som, till skillnad från den svenska varianten, grillas eller steks. Brödet ska helst marineras i ägg innan man påbörjar grillningen. Croque Monsieur blev populär i början av 1900-talet i Paris. Det var främst en måltid som serverades på olika kaféer och barer.

Smörgåsen serveras i regel med skinka och olika typer av ostar. Ofta skär man även bort kanterna på brödet. Slutligen lägger man i regel till någon sås efter att man stekt smörgåsen. Ett exempel är béchamelsås. Det finns ingen känd anledning till varför man döpt smörgåsen till just Croque Monsieur. En rolig detalj är dock att Croque Monsieur istället kan bli Croque Madame ifall man lägger ett ägg på toppen.

Ratatouille

Ratatouille är en känd och populär fransk maträtt som kommer ifrån Provence i de södra delarna av landet. Det är en vegetarisk rätt som i grunden endast innehåller stuvade grönsaker. Man kan dock lägga till kött eller bröd vid sidan om.

Ratatouille tillagas i ett första steg i en panna med hög värme. Man flyttar sedan grönsakerna till ugnen. Det finns dock en ständig debatt om hur man lagar Ratatouille på ett korrekt sätt. Huvudingredienserna är främst vitlök, morötter, zucchini, basilika och andra gröna kryddor. Hur mycket man ska använda av varje ingrediens kan variera rätt markant 🙂

Coq au vin

Coq au vin är en maträtt vars specialitet är bräserad kyckling med vin. Måltiden inkluderar även svamp, vitlök och ibland vanlig lök. Det finns även många lokala varianter, bland annat ”Coq au vin jaune” och ”Coq au vin violet”.

Man serverar nästan alltid Coq au vin med den traditionella franska baguetten. Coq au vin översätts egentligen med ”tupp i vin”, även om måltiden dock sällan innehåller tupp. Man använder som sagt främst kyckling. Slutligen kan det tilläggas att många regioner har sina egna versioner av ”Coq au vin” baserat på de lokala vinerna.

Confit de Canard (Confiterad anka)

Confiterad anka är en välrenommerad måltid som kräver lite matlagningsfiness. Det är främst ankans lår och vingar som man använder. Dessa ska genomgå en lång confitering. Det är en slags konserveringsteknik som innebär man i ett första steg marinerar delarna av ankan i salt, vitlök och timjan.

Den här processen kan ta upp till 36 timmar. Delarna av ankan ska sedan kokas under en lång period i någon typ av fett. Det här tillagningssättet ska leda till en större smakupplevelse. Köttet serveras i regel med rostade potatisar.

Cassoulet

Cassoulet är en gryta där ingredienserna kokas under en lång tid. Som kött kan man bland annat använda korv, fårkött gås eller anka. Grytan karaktäriseras av de vita bönorna med ursprung i de södra delarna av Frankrike. Namnet ”Cassoulet” kommer från ett traditionellt matlagningskärl.

Måltiden härstammar främst från städer som Toulouse och Caracassone som ligger i regionen Languedoc. Grytan brukade främst tillagas av bönder. De olika varianterna av kött baseras på att de brukade använda det som fanns tillgängligt. I vilket fall är grytan mycket mustig och den passar alldeles utmärkt för de kalla vintermånaderna.

Andouillette

Andouillette är en korv som inte bara innehåller kött. I regel brukar man också lägga till kryddor, lök och vin.

Själva köttet kommer från grisar (tarm och/eller inälvor). Man kan också använda sig av kalvkött.

Andouillette är verkligen en regional specialitet som man sällan ser utanför Frankrike. Den har en distinkt lukt som kan vara lite avskräckande.

Man brukar därför säga att man måste lära sig att äta denna typ av korv. Den brukar i regel serveras med grönsaker samt sås.

Måltiden kan ätas varm såväl som kall.

Crêpes

Crêpes är fransmännens variant av pannkakor. Deras crêpes är dock mycket tunna och de kan användas som vanliga maträtter. Det finns väldigt många regionala variationer. Vanliga fyllningar brukar inkludera skinka, ost och svamp. Crêpes kan även tillagas i ugnen istället för den traditionella stekningen.

Det som kom att bli maträtten Crêpes har en mycket lång historia. Redan för 1200 år sedan uppkom de första varianterna i regionen Brétagne. De Crêpes som innehåller någon typ av mat kallas ofta för Galetter.

Salade niçoise

Denna sallad härstammar från staden Nice, som är belägen på den Franska Rivieran. Den innehåller bland annat de oliver som odlas i och i närheten av denna region.

Salladen består också av tonfisk, dressing och ägg. Grönsakerna kan variera, men tomater brukar vara ett standardinslag.

Denna sallad är ett perfekt inslag under en varm sommardag. Vi svenskar kan nog också äta den under kallare årstider på grund av att vår sommar som bekant är begränsad till en månad eller två 😊

Fransk matkultur – fakta och historia

Den franska matkulturen har präglat många av världens länder. Samtidigt bör det tilläggas att Frankrike som land också har hämtat influenser från andra kök runt om i världen.

Paris var i mångt och mycket hem till den moderna restaurangkulturen som växte fram under 1700-talet. Givetvis fanns det redan restauranger och barer på andra platser innan detta århundrade. Trenden med att gå ut och äta påbörjades dock under denna epok.

Senare la man även grunden till det som skulle bli det ”La nouvelle cuisine”. Det finns mycket att säga om detta koncept, personligen saknar jag dock både erfarenhet och kunskap av restaurangkök.

Kortfattat kan man dock säga att man började lägga ett större fokus på presentationen av maten. Man ville minska krånglet och göra måltiderna mindre och mer smakrika.

Det går att hitta en rad olika specialiteter i Frankrikes olika regioner. I den här artikeln har jag redogjort för några regionala måltider. Det finns som minst ett tiotal olika regioner som har distinkta specialiteter.

En anledning till de regionala skillnaderna är det varierande klimatet. I de södra delarna av landet har man ett relativt varmt klimat, samt många städer som ligger längs Medelhavet.

I norr finner vi i istället ett mer tempererat klimat samt ett helt annat hav. Det är av den anledningen inte särskilt konstigt att man använder olika råvaror till de olika regionala specialiteterna.

I den här artikeln har jag inte heller pratat om den intressanta dryckeskulturen. Den som är intresserad av detta är dock välmedveten om det stora utbudet av vin. Det finns flera olika vinregioner som besöks flitigt av turister.

Lägg därtill den kända champagneregionen som återfinns strax söder om Paris. Även detta område lockar turister som är intresserade av att lära sig mer om denna dryck.

Sammanfattning

Voilà, en rad olika franska maträtter som både är traditionella och populära. Du kan hitta recept till alla dessa måltider på en rad olika sidor, bland annat på Expressen kök. Jag har försökt framhäva i den här artikeln att det finns regionala skillnader för de flesta rätterna. Vilka huvudingredienser man väljer är ofta också en smaksak. Vissa recept får man modifiera med tanke att de kräver en alltför lång förberedningsprocess.

4 Comments

  1. Peter 16 september, 2020
    • Gustav Dahlman 19 september, 2020
  2. Leyla Asklund 8 februari, 2024
    • Gustav Dahlman 9 februari, 2024

Lägg till en kommentar