Studera franska på språkskola i Frankrike – Guide

Källa: Visa Schengen Info
Slottet Chambard.

I denna artikel får du tips på olika skolor, hur du anmäler dig samt hur du kan hitta boende. Vi kommer också gå igenom möjligheter till finansiering från CSN.

Du kan med fördel välja en skola som erbjuder boende. Idag finns det visserligen andra alternativ, exempelvis Airbnb.

En del skolor har dock boendeformer som är betydligt billigare än privata alternativ.

Alliance Francaise

Alliance Francaise erbjuder undervisning på en rad olika orter, bland annat Paris, Nice och Lyon.

Deras priser varierar mellan olika orter samt mellan olika kurser.

Jag har personligen erfarenhet av att ha studerat vid Alliance Francaise Lyon.

Pris

De erbjuder bland annat något som kallas för standardkurs.

I detta fall studerar du 3 timmar per dag 5 dagar i veckan.

Detta kurspaket kostar 616 euro per månad i Lyon.

Du kan läsa mer om priserna här.

Tilläggas bör att priserna för skolan i Paris är betydligt högre. Du får räkna med cirka 1200 euro för en månad.

Tips: Du kan få en billigare studieavgift om du studerar under en längre period, exempelvis 2 månader.

Boende

De erbjuder en rad olika boenden.

Du kan bland annat välja studentrum eller att bo hos en värdfamilj.

Priserna för att bo hos värdfamilj brukar vara relativt höga, speciellt om måltider ingår.

Du får räkna med att betala minst 700 euro per månad.

Om du väljer studentrum kan du komma billigare undan. Personligen betalade jag 250 euro för ett rum i de centrala delarna av Lyon.

Du bör dock vara ute i god tid, oavsett vilken stad du väljer. Detta är speciellt viktigt om du vill studera under sommarmånaderna.

CSN

CSN bedömer själva om din utbildning är berättigad studiemedel.

Alliance Francaise är en seriös språkskola som erbjuder kursintyg på en rad olika nivåer. De erbjuder dig också att göra prov som uppfyller kraven för de europeiska språkcertifieringarna.

Det ska därför inte vara några problem med att ansöka om finansiering. Du måste dock bifoga studieintyg.

Hur du anmäler dig

Du kan anmäla dig på deras hemsida. Varje stad har en egen hemsida och ansökan är specifik för den staden.

Du måste betala dina avgifter innan du börjar studierna. Du kan betala med banköverföring eller med VISA-kort.

Boendekostnader tillkommer om du går genom skolan. Du får som sagt ansöka om detta och i regel behöver du göra det med några månaders varsel.

Detta ökar dina chanser för att få ett boende som passar dina preferenser.

France Langue

France Langue är ett annat bra alternativ. De har skolor på en rad olika orter, bland annat Nice och Paris. De bedriver dessutom verksamhet på Martinique.

Pris

France Langue är generellt sett lite dyrare än Alliance Francaise.

De har en rad olika paket och deras priser stipuleras per vecka.

Du får räkna med att betala cirka 300 euro per vecka. Om du avser att plugga under en lång period kan det därför bli dyrt.

Det bör dock tilläggas att de har bra omdömen på alla rankingsidor som jag har kollat på.

Boende

Även France Langue erbjuder boenden till studenterna.

Boendepriserna stipuleras per vecka. Majoriteten av boendeformerna kostar mellan 200 och 300 euro per vecka.

CSN

Skolan är CSN-berättigad. De har till och med refererat till CSN på deras hemsida. Man kan därför anta att de har haft en och annan svensk student på skolan.

Hur du ansöker

Du kan ansöka om att få ett prisförslag. Du behöver i dessa fall fylla i antalet veckor, studieort samt om du behöver hjälp med att ordna boende.

Det finns en sida om detta på deras hemsida.

Paris, Nice eller Lyon?

Det verkar som att många svenskar vill plugga i Paris, Nice eller Lyon. Så hur bestämmer du dig för en av dessa städer?

Paris är en riktig världsstad som har ett enormt utbud av aktiviteter utanför studierna. Det finns flera områden att utforska och du kommer med stor sannolikhet tycka om staden.

Den enda nackdelen med Paris är förmodligen priserna. Detta gäller främst för boendet. Om du reser med en kompis ökar du dina chanser att komma ner i pris.

Det är nästan alltid billigare att dela på ett boende, snarare än att försöka hitta en liten lägenhet för en person.

En annan faktor är levnadskostnaderna. Paris är känt som en dyr stad. Personligen kan jag tycka att det inte är så dyrt att exempelvis gå på restaurang eller på krogen.

Jag har däremot aldrig bott i Paris, men jag har varit där flera gånger.

Nice

Nice är ett annat alternativ som lockar många människor. Det är den största staden på det som kallas för den Franska Rivieran.

Här kommer du med stor sannolikhet trivas under alla månader på året. Det är nog dock roligast att bo och leva i Nice under sommarhalvåret.  Flera miljoner turister besöker staden och det organiseras roliga aktiviteter dagligen.

Återigen kan vi dock inte bortse ifrån de höga priserna, speciellt för boende. Om du väljer bort högsäsongen kommer du förmodligen komma billigare undan. Samtidigt kanske denna säsong är roligast, och om man ändå ska ge sig ut på äventyr kanske man bör spendera lite extra pengar.

Lyon är ett annat mycket bra alternativ. Här får du leva i en storstad med rimliga priser. Lyon har enligt mina efterforskningar de billigaste priserna, både för boende och undervisningsavgift.

Staden ligger också på en bra plats ur ett geografiskt perspektiv. Du kan med enkelhet besöka både Paris och den Franska Rivieran. Nice ligger bara två timmar bort. En tågresa till Paris tar inte mer än 3 timmar.

Studera gratis genom svenska universitet

Det finns en möjlighet till att slippa den besvärande studieavgiften. Det finns nämligen svenska universitet som erbjuder studenterna att delvis studera i Frankrike, utan att behöva gå igenom de vanliga utbytesavtalen.

Hur fungerar detta i praktiken?

Du ansöker till den grundläggande kursen som pågår en hel termin. Du kan exempelvis välja Göteborgs Universitet.

Universitetet erbjuder undervisning i Sverige i cirka en månad. Sedan får du resa till Frankrike och plugga på plats i 2 till 3 månader. När du återvänder till Sverige får du göra prov för att testa dina kunskaper.

Detta är ett bra alternativ, speciellt på grund av att du inte behöver betala undervisningsavgift.

Vad finns det för nackdelar?

Du måste ha grundläggande högskolebehörighet för att göra en ansökan. Du bör också vara medveten om att undervisningen skiljer sig mot den man får på en ”vanlig” språkskola.

Universitetskurser är i regel mer teoretiska och vissa moment kan upplevas som onödiga för den som bara vill lära sig ett nytt språk.

Språkskola eller universitet?

Jag har erfarenhet av båda studieformerna och man kan säga att det finns två viktiga skillnader.

En språkskola fokuserar främst på att studenten ska lära sig exempelvis franska. Du kommer därför få prata dagligen och utveckla din förmåga att sätta ihop egna meningar.

Grammatik är också en viktig del av undervisningen. Lärarna är i princip alltid tillräckligt kompetenta för att förklara och lära ut grammatiken. Lägg därtill att man ofta har prov som låter eleverna testa sina kunskaper och kanske ta steget till en annan nivå.

Så vad är skillnaden från ett universitet?

På universitetet bedriver man undervisning med vetenskaplig grund. Man fokuserar därför på alla delar av det franska språket. Detta innefattar bland annat litteraturanalys och fonetik.

Du kommer därför få en bättre förståelse för hur franskan är uppbyggd. Samtidigt kanske du lär dig att prata bättre om du väljer en språkskola. Där ligger nämligen det största fokuset på den verbala förmågan.

Så vad bör man välja?

Detta behöver du fundera över. Jag skulle nog hävda att skillnaderna är relativt stora. Jag tror att du måste ha ett genuint intresse för franska om du ska välja universitet. Det kan vara svårt att motivera sig om detta genuina intresse inte finns från början.

Jag menar, om du ska studera kultur och litteratur så måste du vara motiverad. Visst kan man ta sig genom dessa kurser på ren disciplin. Det kräver nog dock att man har ett mål med studierna, exempelvis en universitetsexamen.

Om man redan har studerat på högskola eller universitet kan det nog vara svårt att motivera sig för börja om på nytt. Fokuset kanske istället ligger på att bli så bra som möjligt att prata och göra sig förstådd. I dessa fall bör man välja en språkskola.

Övriga tips

Det är egentligen väldigt enkelt att studera i Paris, Lyon eller Nice. Frankrike är som bekant medlemmar i EU, vilket gör att vi svenskar inte behöver ordna med visum eller dylikt.

Problemet är snarare att ordna finansiering. Om man går genom CSN behöver man inte ha lika mycket egna pengar. Detta innebär dock att man behöver betala tillbaka pengarna, och i en del fall kan detta ta många år.

Personligen tänker jag inte ge några råd gällande detta. Det är ett individuellt val som du själv måste fundera över.

Det är givetvis möjligt att finansiera ditt äventyr på egen hand. Du måste i detta fall spara ihop en buffert.

Bara studieavgiften kommer landa på mellan SEK 5000 och SEK 12 000 per månad. Därefter måste du betala för boendet. Vi har gett några exempel på detta i denna artikel.

Det kommer som minst kosta SEK 3000 per månad.

Slutligen har vi levnadskostnaderna på plats. Krasst sett kan man säga att Frankrike har samma priser som Sverige.

Man skulle nog därför kunna säga att du som minst behöver mellan SEK 20 000 och SEK 25 000 per månad.

Detta är givetvis överkomligt att spara ihop på egen hand. Man kan dock inte sticka under stol med att det är en betydande summa som många människor inte kan lägga på en språkresa.

I den här artikeln har jag delat med mig av mina tips. Du kan givetvis kolla på andra alternativ, både vad gäller finansiering och studieort.

Du är mer än välkommen att ställa en fråga i kommentatorsfältet. Jag representerar ingen organisation och kan endast svara från min egen erfarenhet.

2 Comments

  1. Eric Segerfeldt 30 september, 2021
    • Gustav Dahlman 1 oktober, 2021

Lägg till en kommentar