Lista över franska städer i storleksordning

Karta över städerna som kommer att presenteras i artikeln.

1. Paris (2.1 miljoner)

Paris har varit en världsstad under flera hundra år. Regionen Île-de-France är en stor anledning till att Frankrike är det mest besökta landet i Europa. Frankrike som land hade 86.9 miljoner besökare under 2019 enligt Schengens officiella hemsida.

 • Innerstaden har 2.1 miljoner innevånare. Regionen Île-de-France har i sin tur hela 12.5 miljoner innevånare. Geografiskt sett är Île-de-France till ytan ungefär lika stort som Skånes län i Sverige. Det bor med andra ord väldigt många människor på en liten yta.
 • Paris var under 2018 den näst dyraste staden i världen enligt Economist Intelligence Unit. Singapore kom på en första plats.
 • Le Louvre var världens mest besökta museum under 2018 (10.2 miljoner besökare). Paris är mycket känt för sitt stora antal museum och sin imponerande arkitektur.
 • Mer än 5 miljoner människor använder stadens tunnelbanesystem dagligen.
 • Regionens BNP uppgick till $808 biljoner under 2017. I jämförande syfte kan det tilläggas att Stockholms BNP uppgick till $170 biljoner under 2016.
Visste du att…Katedralen Notre-Dame var Paris mest besökta sevärdhet innan den drabbades av en svår brand år 2019.

2. Marseille (870 000 invånare)

Marseille ligger vid kusten med uppsikt över Medelhavet. Befolkningen i Marseilles metropol uppgår till cirka 1.8 miljoner innevånare.

 • Marseille har landets största kommersiella hamn. Hamnen agerar arbetsplats för cirka 50 000 av stadens innevånare. Fiske utgör en viktig del av hamnens kommersiella verksamhet.
 • Marseille har ett varmt klimat. Befolkningen kan njuta av cirka 3 000 soltimmar per år. Januari är den kallaste månaden med en medeltemperatur om 7.1 grader Celsius. Den varmaste månaden är juli med en medeltemperatur om 24.8 grader Celsius.
 • Marseille är känt för sin multikulturella befolkning. Flera olika folkgrupper har kommit till staden under årens lopp. Under 1900-talet välkomnade man bland annat flera olika folkgrupper från landets forna kolonier.
 • Den gamla hamnen (Vieux-Port) är en turistattraktion. Den gamla hamnen var under flera hundra år en mycket viktig plats för hela landet. Hamnen skyddades av två stora fort vid namn Fort Saint-Jean och Fort Saint-Nicolas.
 • Marseille har tyvärr fått ett dåligt rykte på grund av kriminalitet. Personligen har jag dock aldrig som turist haft några som helst problem. Läser man recensioner på nätet verkar de allra flesta turisterna haft en säker och trevlig upplevelse.

3. Lyon (510 000 invånare)

Lyon ligger i de södra delarna av landet, cirka 25 mil från Medelhavskusten. Avsaknaden av kuststräcka kompenseras av floderna Rhône och Saône som flyter genom stora delar av innerstaden. Metropolens befolkning uppgår till cirka 2.2 miljoner innevånare, vilket gör den större än Marseilles metropol.

 • Lyon är huvudort i den region som heter Auvergne-Rhône-Alpes. I den här regionen finner vi bland annat Grenoble, Saint Étienne och Clermont-Ferrand. Regionen är den andra största i Frankrike med en befolkning om 7.8 miljoner. Endast Île-de-France är större.
 • Lyon är känt för sin gastronomi och sina exklusiva restauranger. Enligt en del matkritiker (bland annat Curnonsky) är Lyon världens huvudstad för gastronomi. Det finns en rad olika Michelinrestauranger, vilket bland annat inkluderar Bourgeois och Eugénie Brazier. Dessa två restauranger innehar 3 Michelinstjärnor vardera.
 • Lyon är känt för sin arkitektur och sina fina byggnader. Kända byggnader inkluderar bland annat Basilica of Notre-Dame de Fourvière och Place des Terreaux. Många av de anrika byggnaderna bjuder på en häftig ljusshow under Fête des Lumières (ljusfestivalen). Ljusfestivalen går av stapeln varje år i december.
 • Vieux-Lyon (Gamla Lyon) ligger på en höjd med uppsikt över stora delar av regionen. Här kan man strosa runt i timmar och ta häftiga kort på den fina utsikten. En del byggnader är dock rätt nergångna om man jämför med Stockholms motsvarighet.

 4. Toulouse (480 000 invånare)

Toulouse ligger i södra Frankrike i regionen Occitanie. Staden saknar kust, men har i likhet med Lyon närhet till vattnet genom floden Garonne. Metropolen har cirka 1.3 miljoner innevånare.

 • Toulouse kallas i folkmun för La Ville Rose (den rosa staden) på grund av det stora antalet rosa byggnader.
 • Toulouse är känt för sin stora flygindustri. De har genom åren utvecklat en rad högteknologiska lösningar till flygindustrin. Här finns även Europas största rymdcentrum.
 • Université de Toulouse är en av landets mest anrika universitet. Det är också ett av de äldsta universiteten i hela Europa. Här studerar fler än 100 000 studenter. Tilläggas bör att flera utbytesstudenter kommer hit varje år.
 • Inrikesflyget mellan Toulouse och Paris är landets mest trafikerade linje. 2.4 miljoner personer tog flyget mellan dessa destinationer under 2014.
 • Toulouse erbjuder en rad olika färdmedel. Det finns både tunnelbana och spårvagn. Staden är också cykelvänlig. Som turist kan du hyra cykel på en rad olika automatiserade cykelstationer.

5. Nice (345 000 invånare)

Nice ligger på den Franska Rivieran i anslutning till Medelhavet. Den här regionen är en mycket populär turistdestination. Metropolen har cirka 1 miljoner innevånare.

 • Miljontals turister besöker Nice varje sommar. Dess internationella flygplats är landets näst mest trafikerade. Charles de Gaulle innehar första platsen.
 • Nice ligger nära Cannes, Monaco och Saint-Tropez. Det är av den anledningen smidigt att börja sin sommarresa i just Nice, för att sedan ta sig vidare till de andra destinationerna efter kusten.
 • Nice har näst flest hotellplatser i Frankrike. På första plats kommer Paris.
 • Befolkningsnivån har mer eller mindre varit intakt sedan 1970-talet. Den inhemska befolkningen har haft en negativ befolkningstillväxt. Detta har kompenserats av en relativt hög immigrationsnivå.

6. Nantes (315 000 invånare)

Nantes ligger nära Atlantkusten i regionen Pays de la Loire. Metropolens befolkningsnivå uppgår till 950 000.

 • Nantes har en lång historia. Under 1800-talet hade man landets viktigaste hamn. Tyvärr kom nedgången inom industrin att slå hårt mot ekonomin.
 • Nantes har prisats för sin höga levnadsstandard. Naturen och det välplanerade kollektivtrafiksystem är några av de faktorer som har lyfts fram i undersökningar.
 • I Nantes huserar det klassiska fotbollslaget FC Nantes. Laget spelar för närvarande i landets högsta liga, även om deras glansdagar ligger rätt långt bakåt i tiden.

7. Montpellier (285 000)

8. Strasbourg (280 000)

9. Bordeaux (255 000)

10. Lille (235 000)

Sammanfattning

Majoriteten av de största franska städerna ligger i de södra delarna av landet. Inom intervallet 10 till 20 finner vi bland annat Rennes, Reims, Le Havre och Saint Etienne.

Artikeln uppdateras varje år. Den första versionen skrevs i början av 2020. Lämna gärna en kommentar om du undrar över något. Du får också gärna kommentera om du finner några felaktigheter i artikeln. Jag har främst använt mig av Wikipedia för att sammanställa siffrorna. Övrig statistik kommer från välrenommerade källor, exempelvis den officiella hemsidan för Schengen.

Slutligen vill jag återigen nämna att vi har kollat på tätorter i den här artikeln. Kollar man på metropoler så förändras rankingen en aningen. Detta gäller inte minst för Lyon.

5 Comments

 1. Yannick 28 januari, 2020
  • Gustav Dahlman 28 januari, 2020
 2. Cornelia 6 maj, 2020
  • Gustav Dahlman 6 maj, 2020
 3. Cornelia 6 maj, 2020

Lägg till en kommentar