Lyon, Frankrike – Sevärdheter, mat och shopping

karta-lyon

Sevärdheter och fakta

Vieux Lyon

Utsikt från de övre delarna av gamla Lyon.

Den här stadsdelen ligger med uppsikt över stora delar av innerstaden. Stadsdelen karaktäriseras av långa snäva gator som leder upp till en kulle. Här kan du strosa runt i timmar och kolla på den häftiga arkitekturen.

Du kan ta väldigt fina bilder från utkiksplatserna. Det finns ett antal olika utkiksplatser. Många väljer att ta bilder från den fina katedral som är ett landmärke för hela staden.

Det ligger främst restauranger och caféer längs gatorna. Det finns också en del butiker, även om detta inte är att betrakta som ett shoppingdistrikt.

En del byggnader i detta område är av bristfällig kvalitet. Vissa byggnader verkar dessutom vara igenbommade. Detta är den enda negativa faktorn jag kan komma på. Du kommer dock förmodligen inte ens tänka på detta när du strosar runt längs gatorna. 

Tips: Du kan hyra en cykel av Velo’v. Detta företag har cykelstationer på en rad olika platser runt om i staden. Du behöver endast skapa ett konto och betala några euro för att hyra en cykel under 24 timmar. Detta tillåter dig att utforska ytterområdena på ett smidigt sätt. 

Mat

Det finns i skrivande stund 20 Michelinbelönade restauranger i regionen. Majoriteten av dessa restauranger ligger centralt.

Utbudet är minst sagt stort, och det kan därför vara svårt att navigera sig genom alla recensioner.

  • Takao Takano är en japansk restaurang som har fått 2 Michelinstjärnor. Den här restaurangen brukar vara väldigt populär hos turister på grund av de rimliga priserna.

Du kan äta lunch här för cirka 30 euro. Du kan dessutom äta middag för cirka 70 euro per person. Takao Takano är också känt för sina lokala viner.

  • PRaiRiaL – Restaurant 1 étoile Michelin är ett annat populärt alternativ (nej, namnet är inte felstavat 😊). Priserna för middag börjar från 60 euro. Priserna är i regel lägre under vardagar samt lågsäsong.

Fête des Lumières

Fête des Lumières är en ljusfestival som äger rum varje år mellan den 5 och 8 december. Dessa datum är förmodligen inte med i dina semesterplaner. Du kanske dock bör tänka om 😊

Ljusfestivalen är helt gratis och den pågår i stora delar av innerstaden. Många fina och anrika byggnader bjuder på ljusshower utöver det vanliga. Antalet shower brukar överstiga hundratalet, och varje uppvisning pågår i cirka 10 minuter. Under 4 kvällar kan du med andra ord strosa runt och kolla på dessa påkostade arrangemang.

Samtliga shower är gratis. Det kan dock bli mycket folk vid vissa byggnader. Av den anledningen brukar polisen spärra av ett område när det är fullt. Det brukar delas ut gratis flyers med schema för de olika dagarna.

Slutligen bör det tilläggas att Lyon är känt i hela Frankrike för sin Fête des Lumières.  

Shopping

Shoppingutbudet är kanske inte lika bra som i Paris. Det finns dock ett tillräckligt utbud som inkluderar allt från kläder till lokala röda viner.

Bellecour är ett område som ligger i stadens hjärta. Här finns det goda shoppingmöjligheter. Det finns bland annat större varumärken med egna butiker samt mindre nischade butiker.

Grand Hôtel Dieu är ett centralt beläget shoppingcenter. Detta är ett nytt shoppingcenter som ligger i en anrik byggnad. Här finner du många av de dyra exklusiva varumärkena.

Confluences Shopping Centre ligger en liten bit från innerstaden. Du kan ta dig hit på cirka 15 till 20 minuter med cykel. Detta är ett modernt shoppingcenter med en häftig design. Vissa delar av byggnaden saknar tak.

Parc de la Tête d’or

Parc de la Tête d’or är en centralt belägen park. Du kan cykla hit på cirka 15 minuter. Den här parken är minst sagt stor och du kan spendera flera timmar här. Parken är vacker året runt och den är väldigt populär hos lokalbefolkningen.

Det finns flera olika saker att göra i parken. Många kommer hit för att kolla på djur. Det finns nämligen ett Zoo i parken. Det är dock inte ett klassiskt Zoo med inträde. Djuren är nämligen utspridda i olika delar av parken. Det finns allt från lejon till flamingofåglar. Djuren är som sagt inte instängda inom ett visst område, du behöver därför inte betala inträde.

Parken erbjuder också aktiviteter såsom minigolf, boule och hästridning. Många av turisterna kommer hit för att kolla på den botaniska trädgården. Den botaniska trädgården är mest lämplig att besöka under sommarhalvåret.

La Basilique Notre Dame de Fourvière

La Basilique Notre Dame de Fourvière och dess närområde är ett måste att besöka. Du kan vandra upp till den här byggnaden alternativt ta det häftiga tåget. Den här platsen har nästan 20 000 recensioner på Google och ett samlat betyg på 4.7 stjärnor.

Du behöver i ärlighetens namn inte ens gå in i kyrkan, även om dess interiör är alldeles fantastisk. Närområdet och utsikten är bara den värd ett besök. Lägg därtill att den här platsen är väldigt lättillgänglig. Platsen ligger alldeles i närheten av Vieux Lyon, i den absoluta innerstaden.

Personligen skulle jag rekommendera att ta en promenad upp. Det finns flera olika vandringsleder. De bästa vandringslederna går genom kringliga stigar, som saknar biltrafik. Det tar inte särskilt lång tid att ta sig till toppen. Du kan sedan åka tåg tillbaka om du har blivit trött.

Confluence Museum

Confluence Museum ligger i närheten av shoppingcentret med samma namn. Muséet byggdes för cirka 5 år sedan och den häftiga designen har redan gjort den till ett landmärke. Byggnaden kostade cirka 300 miljoner euro att färdigställa.

Muséet ställer främst ut konst relaterat till antropologi och vetenskap. Muséet brukar ha temadagar och olika föreställningar baserat på säsong. Inträdet för en heldag är cirka 90 svenska kronor. Barn betalar cirka 50 svenska kronor. Confluence Museum har goda recensioner hos Google.

Andra aktiviteter

Det finns en rad olika välrenommerade museum som jag inte har nämnt i den här artikeln. Jag har personligen inte besökt dessa muséer. Jag råder dig till att söka på egen hand om du är intresserad av den här typen av aktiviteter.

Det finns en officiell byrå för turistinformation i centrala Lyon. Du kan vända dig hit om du har frågor när du är på plats. Det brukar dock vara enklare och smidigare att göra en egen research.

Du kommer inte bli besviken om du vill utforska nattlivet. Jag har besökt flera nattklubbar som är öppna till tidigt på morgonen. Alkoholen är billigare än hemma i Sverige.

Klimat

Lyon har ett milt klimat med varma och behagliga somrar. Vädret är stabilt under sommarmånaderna och medeltemperaturen ligger på cirka 20 grader Celsius.

Även våren och hösten är milda, både vad gäller temperatur och nederbörd. Under vintermånaderna är medeltemperaturen aldrig under 0 grader Celsius.

Min personliga erfarenhet är dock att det kan bli riktigt kallt i januari och februari. Kallare än det borde kunna bli på dessa breddgrader. Det är en speciell typ av kyla som tar sig genom kläderna.

Kylan går förmodligen att jämföra med de svenska vintrarna på västkusten och i Skåne. Det brukar dock inte vara superkallt varje dag. Du kan därför förlägga din semester här även under januari och februari. Du bör dock ta med dig dina svenska vinterkläder.

Historia och nyckeltal

Innerstaden har endast 500 000 invånare. I metropolområdet bor det dock över 2,2 miljoner människor. Den här regionen är med andra ord inte så stor som man kanske kan tänka sig. Det finns dock ett stort utbud av sevärdheter samt saker att göra.

Detta kan förmodligen förklaras av det historiska perspektivet. Den här regionen har under mer än tusen år varit en viktig del av Europa. Romarna var väldigt aktiva i regionen, bland annat på grund av det strategiska läget. Ett bevis på detta är att två romerska kejsare föddes här.

Det strategiska läget har varit fortsatt viktigt även under senare år. Mycket av handeln mellan Frankrike och Italien ägde rum här. Mycket av det som köptes fraktades senare vidare till Paris. Konkurrensen med Paris har varit ständigt närvarande. Det är en konkurrens som är högst aktuell även idag.

Under andra världskriget var Nazisterna väldigt verksamma i staden. Flera grymma nazister utförde sina brott här. Detta inkluderar bland annat Klaus Barbie, som var känd som stadens slaktare. Tilläggas bör dock att Motståndsrörelsen var väldigt aktiva under den här perioden. De skapade flera hemliga gömställen åt personer som var eftersökta av Gestapo.

Idag har staden en mycket solid ekonomi och många kommer hit för att arbeta. Man har bland annat byggt upp en stark banksektor. Det finns dessutom många framgångsrika företag som ägnar sig åt verksamhet inom bioteknik och läkemedelsindustrin. På senare år har startup-kulturen vuxit sig stark i regionen. Detta inkluderar bland annat företag verksamma inom spelindustrin.

Förr i tiden var Lyon lite av Europas nav vad gäller resande. Detta är fortfarande aktuellt, även om andra städer i Europa har fått en viktigare position. Ett exempel är Frankfurt som tillhandahåller många mellanlandningar för resor ut i världen.

Sammanfattning

Jag har i den här artikeln gett dig några idéer för en eventuell semesterresa. Det finns givetvis fler saker att se och göra. Du kan söka dig vidare utifrån den fakta jag har listat här. Det finns definitivt häftiga sevärdheter och smultronställen som jag har missat.

Du lär inte bli besviken om du är intresserad av vin. Det finns flera lokala viner som du kan dricka på restauranger och barer. Du kan dessutom gå guidade turer inom dryckeskultur. Jag har dock valt att inte skriva så mycket om detta då jag saknar kunskap och intresse. Det bör dock poängteras att priserna för alkohol är betydligt lägre än hemma i Sverige.

Just priser är en annan viktig detalj. Lyon är billigare än Paris. Det finns flera jämförelsesajter och studier som bekräftar detta. Det är också min personliga erfarenhet. Svenska turister verkar dock ha svårt att hitta till denna fantastiska stad i södra Frankrike.

Just flygresan kan väl vara det enda problemet. Mig veterligen går det inga direktflyg från Arlanda. Det kanske går direktflyg från Köpenhamn. I annat fall är det enkelt att hitta billiga flygresor med mellanlandning i Frankfurt. Total flygtid bör inte bli mer än 4 timmar. I annat fall kan du flyga till Paris och spendera några dagar där. Du kan sen hoppa på ett tåg och ta två flugor i en och samma smäll. Det tar inte mer än 2 timmar att åka tåg. Du som har läst den här artikeln är välkommen

Lägg till en kommentar