Hur kan man lära sig ett nytt språk som vuxen?

Så hur går man tillväga för att lära sig ett nytt språk?

Du är säkert medveten om att det finns en mängd olika appar och kurser.

Men borde det inte finnas ett tillvägagångssätt som underlättar inlärningsprocessen?

Låt oss gå igenom några viktiga punkter som hjälper dig att gå från tanke till handling.

Lär dig rätt ord i rätt ordning

Forskare har undersökt vilka ord som är mest vanliga i ett specifikt språk. I exempelvis italienska, spanska och franska har man tagit fram listor över de 100 mest vanliga orden.

Men det stannar inte där. I många språk finns det liknande listor hela vägen upp till de 1000 mest vanliga orden.

Dessa ord är högfrekventa, vilket innebär att de förekommer extremt ofta i vardagliga konversationer.

Du kan därför med fördel beta av dessa listor i turordning.

Men kan man verkligen lära sig genom att endast kunna olika ord?

Det kan bli svårt, vilket leder oss in på nästa punkt.

Ord som blir till verb

De listor jag pratar om innefattar bland annat olika verb i infinitiv. Vad betyder detta i praktiken?

Den franska listan innehåller exempelvis ”Avoir” som betyder ”Att ha”.

Avoir känns som ett bra verb att kunna. Men vi måste kunna böja” avoir” för att det ska bli användbart.

Du kanske vill säga ”jag har”, vilket blir ”J’ai”.

Du kommer därför behöva lära dig att böja verben. Här kommer alltså grammatiken in i bilden.

Du behöver däremot inte lära dig alla olika former på en och samma gång. Ta det i din egen takt och försök länka ihop verben med konkreta vardagssituationer.

Nu vet du vilka ord du behöver fokusera på och vikten av att kunna konjugera verb. Vad är nästa steg?

Lära sig uttal som vuxen

Du har säkert en beundran för hur modersmålstalarna uttalar det språk som du vill lära dig.

Kanske har du också tänkt på om du själv någonsin kommer få till uttalet på samma sätt.

Detta är inte så konstigt på grund av att en del språk använder uttalsregler som vi helt saknar i svenskan.

Det finns dock många finurliga lärare som har kommit på sätt för att hjälpa nybörjare med uttalet.

Här är ett exempel där man använder sig av en penna för att uttala R på franska.

Videon är populär och jag kan personligen intyga att det fungerar.

Du kommer snabbt inse hur svårt det är att uttala vissa ord på exempelvis spanska eller franska. Ibland måste man därför ta till lite okonventionella metoder för att lyckas.

Hur hanterar jag grammatiska hinder?

Det finns många grammatiska fenomen som vi inte använder i svenskan. Detta utgör ofta ett stort hinder för nybörjare.

På spanska, franska och italienska använder man sig av genus i en betydligt större utsträckning än på svenska.

Vad betyder detta i praktiken?

Nästan alla ord har blivit tilldelade ett genus, exempelvis:

Une limonade – en lemonade (femininum)

Un café – en kaffe (maskulinum)

Som svensk kan man fråga sig varför två drycker har olika genus. Det blir ännu svårare när valet av maskulinum eller femininum kan påverka uppbyggnaden av en hel mening.

Mitt tips är att sakta men säkert försöka förstå skillnaden. Du behöver inte bli besviken eller tappa modet för att du känner dig förvirrad.

Det tar tid att förstå sambanden, och det finns många studenter på avancerad nivå som fortfarande kämpar med att lista ut ett ords genus när de pratar.

Fördelen med att studera på egen hand

Det finns enligt mig flera starka fördelar med att studera på egen hand.

En god anledning till detta är att du kan lära dig nya saker i din egen takt. Det finns visserligen fördelar med att studera en kurs i ett klassrum.

Dessa kurser följer nämligen en beprövad studieplan. Samtidigt är det inte särskilt svårt att hitta studieplaner helt gratis på nätet.

Jag har länkat till flera bra läromedel på den här hemsidan.

Jag har också ett tips till dig som helst vill studera själv men under uppsikt av en privatlärare.

Det finns flera plattformar på nätet som tillhandahåller språklärare. Ett exempel är Italki.

Det bästa med dessa plattformar är att en timmes undervisning kostar cirka 200 kronor.

Du kan utan problem hitta en kompetent lärare. Ett annat exempel på en läroplattform är Verbling.

I övrigt brukar jag inte rekommendera att investera pengar i språkinlärning. Om man är tillräckligt motiverad kommer man kunna hitta gott om kostnadsfria läroplattformar.

Jag tror inte heller att en kurs hjälper dig att bli flytande i exempelvis italienska eller spanska. Kursen kan absolut hjälpa dig på vägen samt ge dig viktiga insikter. Du måste dock hitta dina egna nycklar till att upprätthålla motivationen.

För vissa människor är detta enkelt på grund av att man har ett intresse för ett annat land eller en annan kultur. Jag själv ingår i den kategorin.

Samtidigt är jag medveten om att vi har olika anledningar till att vilja lära oss ett språk. Vi använder oss också av olika inlärningsmetoder.

Min poäng är att motivationen måste finnas där för att du ska kunna ha ett långsiktigt mål. Det tar nämligen tid att lära sig ett språk.

Sammanfattningsvis kan man säga att du borde satsa på att hitta en inlärningsmetod som passar dig. Pengar garanterar däremot inte att du lär dig snabbare.

Egna erfarenheter

Jag har provat en rad olika inlärningsmetoder samt spenderat en del pengar. Bland annat genom att studera franska i Frankrike. Det var en rolig erfarenhet som gav mig rätt många insikter. Jag skulle nog dock säga att det inte var jätteviktigt för min utveckling i det långa loppet.

På den skola jag valde (Alliance Francaise) pratade man bara franska, även om man var nybörjare. Man fick helt enkelt använda de fraser man kunde och uttrycka sig efter bästa förmåga.

Kostnadsmässigt var det dock dyrt. Jag vill minnas att det kostade 6000 för en månad, och vi hade 3 lektioner per vecka. Ur ett annat perspektiv kan man visserligen säga att det var billigt, för den franska regeringen ger finansiellt stöd till Alliance Francaise.

Andra skolor brukar ha dyrare avgifter, speciellt om det handlar om intensivkurser.

Krasst sett hade jag lika väl kunnat kolla på Youtube, speciellt kanaler där man uppmanar tittarna att prata om något, exempelvis morgonrutiner. Dessa kanaler ger exempel på hur man kan beskriva olika vardagssituationer.

Jag har också studerat franska på universitet. Det var en väldigt nyttig erfarenhet, främst på grund av att man fick lära sig varför grammatiken är uppbyggd på ett visst sätt. Vi fick också lära oss många ord samt att läsa på franska.

Vi pratade franska under majoriteten av lektionerna, vilket gav viktiga insikter gällande hur man uttrycker sig i tal. Jag utvecklade däremot inte min talförmåga lika mycket som jag kanske hade hoppats.

Det var först när jag började beskriva min vardag på egen hand som jag verkligen fick bättre självförtroende. Jag gick sedan vidare till att beskriva mer komplexa saker, exempelvis genom att prata om ekonomi, teknik och kultur.

Prata lite varje dag

Jag är ett stort fan av att försöka studera lite varje dag. En halvtimme brukar räcka. Under denna tid kan du få mycket gjort om du har en studieplan.

Exempelvis att du ska lära dig att konjugera ett verb eller att du ska lära dig ett antal ord.

När du har tragglat dig igenom grammatiken kan du använda tiden till att prata om något. Det blir mycket roligare när du kan utveckla egna meningar.

Personligen tycker jag att det verkar som att många fokuserar för mycket på att konsumera musik, film och böcker i målspråket. Allt detta är viktigt, inte minst för att bli bekväm med att höra det nya språket.

Detta inkluderar också hörförståelse. Just hörförståelsen kan vara en långsam och jobbig process, speciellt när det kommer till vardagligt tal.

Samtidigt kan man fråga sig varför man fokuserar så mycket på att konsumera vad någon annan säger.

Du måste prata själv för att bli bekväm. I denna artikel har jag givit råd samt skrivit vad jag tror. På denna punkt är jag dock helt övertygad om att du måste prata och utveckla meningar på egen hand.

Vi kan exempelvis kolla på svenskarnas kunskap om det engelska språket. Många människor förstår gott och väl vad de säger i serier och filmer. Samtidigt vill många lära sig att bli bättre på att tala.

Hur kan jag veta att så är fallet? Du kan kolla vad människor Googlar efter i relation till engelska. Många söker efter ”förbättra” eller ”våga prata”.

Nåväl, denna artikel vänder sig främst till någon som vill lära sig franska eller spanska. I dessa fall tenderar många att helt sakna förkunskaper, vilket gör det svårare att ta sig över den första tröskeln.

Förhoppningsvis kan mina tips hjälpa dig en bit på vägen.

Ordfrekvenser

Tidigare i den här artikeln har jag pratat om vilka ord du bör fokusera på i början. Detta fick jag lära mig på universitetet, och jag tycker att det är väldigt användbart. Detta system är däremot inte vattentätt.

Ett språk består nämligen inte bara av ord. I dessa listor har man klumpat ihop allt från prepositioner till verb. Men samtidigt kommer du förr eller senare behöva lära dig de olika betydelserna.

Jag såg en video nyligen på Youtube där man satte spanska ord i en kontext. Detta är väldigt användbart, även om jag inte riktigt förstår alla meningarna.

Det finns en del forskning om hur många ord man ska kunna för att bli flytande. Jag har inte riktigt hitta en konsensus inom området. Det verkar dock som att antalet är betydligt lägre än modersmåltalarnas ordförråd.

Detta är egentligen rätt logiskt. På våra modersmål kan vi säkerligen en hel del termer som vi aldrig använder.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag försökt täcka flera områden för någon som vill lära sig ett nytt språk. Jag har gjort denna resa själv i vuxen ålder, jag är dock ingen expert.

Det skulle därför vara roligt att ta del av andra åsikter inom ämnet. Du är mer än välkommen att lämna en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter. Du får givetvis också ställa en fråga.

I övrigt kan man sammanfatta min text med att det finns vissa metoder man kan ta till för att förenkla inlärningsprocessen. Att spendera pengar på inlärningen är inte alltid lika med framgång.

Försök hitta något som motivera dig med målspråket och sätt upp ett mål. Tänk långsiktigt och stressa inte upp dig över att du inte förstår vissa detaljer.

Lägg till en kommentar