Franska eller spanska?

Hur många talar respektive språk?

År 2017 fanns det 80 miljoner människor med franska som modersmål eller förstaspråk. Det fanns under samma år 274 miljoner människor som pratar språket obehindrat. Det är vidare officiellt språk i 29 länder. De flesta av dessa länderna återfinns i Afrika.

Det finns länder där många har betydande kunskaper i språket, även om deras regeringar inte erkänner det som officiellt språk. Två av dessa länder är Algeriet och Marocko.

År 2018 hade 480 miljoner människor spanska som modersmål. Inkluderar man de som har stora kunskaper i språket är siffran istället 572 miljoner människor.

Spanska är officiellt språk i 21 länder, varav majoriteten av dessa länder återfinns i Syd- och Centralamerika. USA och Filippinerna är två länder som inte återfinns i den statistiken trots att båda deras befolkningar innefattar ett högt antal personer med stor kompetens i språket.

Det är ett mycket stort språk som, beroende på hur man räknar, ständigt placeras högt upp på listor över världsspråk.

Vilken status har respektive språk?

Franska pratas på alla världens kontinenter. Det är också ett mycket populärt språk på många olika universitet runt om i världen. Dess status upprätthålls av den utbredda användningen inom journalistik, diplomatik och juridik.

Franska är ett av de sex officiella språken inom United Nations (UN). Inom EU innehar språket status som arbetsspråk tillsammans med tyska och engelska.

Det franska språket har vidare en viktig plats inom Eurovision Song Contest som går av stapeln varje år. I övrigt finns det många spekulationer ifall franska kommer vara ett världsspråk i framtiden.

Forbes släppte en artikel 2014 där man hävdade att dess status som världsspråk kommer att bestå i framtiden. De hävdade även att antalet talare med stor sannolikhet kommer öka. En av anledningarna till detta är den kraftigt ökande befolkningstillväxten i Afrika.

Spanska är ett av de sex officiella språken inom United Nations (UN). Språket innehar även en hög status inom en mängd olika organisationer. Några av dessa organisationer är Union of South American Nations, The Organisation of American States och The Community of Latin American & Carribean States.

Språket har under flera års tid haft en ökning sett till antalet talare. Detta är något man främst kan se inom utbildningsväsendet där antalet elever som studerar språket ständigt ökar.

Ett exempel är USA där spanska är det mest studerade språket efter engelska. Det är också i USA som språket ständigt vinner ny mark. En av anledningarna till detta är invandringen från länder i Centralamerika.

Spanskan har även en utbredd användning hos myndigheter och skolor i USA. Slutligen bör det dock nämnas att spanska inte har en utbredd användning inom vetenskapen trots sin position som världsspråk.

Kultur, mode och mat

En lista om det franska språkets betydelse inom den här kategorin kan göras lång. Exempelvis har den som inte har något som helst intresse av språket någon gång stött på det i köket. En mängd olika termer används nämligen för att beskriva mat och matlagning. Crème fraîche, croissant och pommes frites är bara några exempel.

Det franska modet är ständigt på tapeten. De allra flesta känner till märken som Chanel och Louis Vuitton. Många svenskar drömmer nog om att få resa till Paris för att införskaffa något i deras exklusiva butiker. Kosmetikaindustrin är även den starkt förknippad med Frankrike. Märken som L’Oréal och Yves Rocher har fått en stor spridning i världen. Mycket av dessa industriers attraktionskraft upprätthålls av den glamour som man kan förknippa med Franska Rivieran och Paris.

Slutligen kan man konstatera att språkets ställning inom kulturen är starkt. Många framstående författare återfinns inom den här kategorin. Voltaire, Victor Hugo och Émile Zola för att nämna några. Inom filmens värld har man också gjort avtryck. Filmfestivalen i Cannes är en stor internationell festival där de största filmstjärnorna samlas varje år. Med anknytning till både film och böcker finns även kända teaterpjäser som Ringaren i Notre Dam och Les Misérables.

Spansk matkultur har länge präglat världens olika kök. Köket är bland annat känt för sin olivolja och tapas. En annan känd maträtt många förknippar med språket är Paëlla. Matkulturen är vidare starkt präglad av länder i Central- och Sydamerika. Ett exempel är de maträtter som återfinns i Mexiko. Som svensk tänker man nog främst på Tacos, som med sin svenska variant har kommit att prägla våra fredagar. Andra kända maträtter är Enchiladas och Chilaquiles.

Det finns gott om personer från den Spansktalande världen som påverkat kulturen i olika former. Ett exempel är Salvador Dali som är känd för de verk han skapade. Han var en mångfacetterad man som skapade film, skulpturer och fotografier. Inom konstspektret finner vi även Flamenco. Det är en konstform som inkluderar både musik och dans. Många associerar nog dock främst namnet med dans. Salsa är en annan dansform som härstammar från de latinamerikanska folkdanserna. Salsa är stort i bland annat Kuba, Colombia och Puerto Rico. Lite rolig fakta är att salsan hade ett riktigt uppsving i Sverige under 1990-talet. Det blev väldigt populärt att anordna dansträffar för att lära sig dansen. Lite mer tragisk fakta är att detta uppsving kom av sig på grund av svårigheterna att anordna dansträffar utan alkohol. Nattklubbarna kom i och med detta att sluta med salsakvällar.

Kolonialism

Jag har redogjort för en del av kulturen i länder som blev koloniserade av Spanien. Båda länderna spred sitt språk och kultur på ett blodigt sätt. Frågan “franska eller spanska?” ger därmed ett liknande svar på det som avser kolonialism. Inom den fransktalande världen bildades under 1900-talet en rörelse som heter La Négritude. Här finner vi framstående författare som Aimé Césaire och Léopold Sédar Senghor. Dessa skrev om synen på svarta människor och den kolonialism som präglade deras liv. De ville förändra bilden av afrikanska länder och de hyllade svarta människors skönhet. En intressant bok inom ämnet som jag själv läst är L’Enfant noir. Den handlar om en person från Sub-Sahara-Afrika och hans uppväxt.

Franska eller spanska? Sammanfattning

Jag hoppas att du som har läst artikeln fått en större förståelse för de två språken och deras respektive kultur. Jag har försökt beskriva språken från olika perspektiv. Det finns givetvis mer fakta att grotta in sig i med tanke på språkens ställning i världen. Källhänvisning finns kontinuerligt i texten. Den som är intresserad av ett specifikt område kan man enkelhet klicka på länkarna. Jag har försökt välja källor med hög trovärdighet.

Lägg till en kommentar