Fransk kultur i Sverige (lista)

Lyon

Det franska köket

Löksoppa

En artikel inom den här kategorin kan göras väldigt lång. Det svenska köket är starkt präglat av maten nere på kontinenten. Våra influenser av deras matkultur sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden.

Marinerade musslor

Matkulturen i Frankrike kan delas in efter de olika regionernas specifika råvaror. Vissa regioner är unika i sitt skapande av speciella ostar, medan andra har utvecklat en distinkt smak av exempelvis lamm.

”La nouvelle cuisine” kallas något som växte fram under 1970-talet, och som sedermera spred sig till Sverige. Många svenska kockar åkte framförallt till Paris och Lyon för att studera den nya tidens matlagning.

Dessa matlagningsprinciper, som bland annat Leif Mannerström var en av de första att anamma, inkluderar ett antal olika tekniker för att förbättra restaurangmaten.

”La nouvelle cuisine” inkluderar bland annat att servera små portioner och att undvika onödigt krångel. Man ska även använda sig av färska råvaror som tillagas under kort tid med låg temperatur. ”La nouvelle cuisine” inkluderar vidare korta menyer och att framhäva råvarornas naturliga smak. Detta genomförs bland annat med att ta bort marinader och överflödiga såser.

Kulturellt

fransk-kultur

Våra länders utbyte inom den här kategorin präglar många olika sektorer. Franska filmer är näst mest populära (efter engelskspråkiga filmer) och de är ett viktigt inslag på en rad olika filmfestivaler runt om i Sverige. Detta är nästintill en anmärkningsvärd detalj med tanke på alla de anglosaxiska influenserna som präglar de skandinaviska länderna.

Ur ett annat perspektiv kanske det inte är så anmärkningsvärt. Filmfestivalen i Cannes är nämligen en stor dröm för många filmskapare och skådespelare. Ett exempel på en gemensam produktion mellan våra länder är serien Midnattssol. Den spelades främst in i Kiruna och Paris.

Litteratur

Det finns även en hel del litterära influenser. Inom den här kategorin måste man nämna några av de historiskt viktiga litterära epokerna. Vi har bland annat upplysningens författare, som exempelvis inkluderar litteratur av Voltaire. Realismens olika verk har även haft ett stort inflytande.

En tongivande författare inom realismen är Honoré de Balcaz. I nutid kan man konstatera att inflytandet förblir starkt. Detta kan man bland annat se genom det stora antalet översättningar länderna sinsemellan (Cirka 800 översättningar under de senaste 10 åren).

I Frankrike finns det idag cirka 10 olika litteraturpriser, där Prix Goncourt är det mest prestigefyllda. Slutligen bör det nämnas att Patrick Modiano från Paris vann Nobelpriset år 2014.

Teater

Historiskt sett har flera försök gjorts för att etablera teatern i Sverige. Enligt Herman Lindqvist var Gustav IIIs engagemang en starkt bidragande faktor i dessa försök. Han drev på utvecklingen och anordnade ett antal olika teaterpjäser. Varifrån fick han inspiration till detta?

Källor gör gällande att han hämtade inspiration ifrån franska teaterpjäser och gjorde om dessa i en svensk tappning. Vi svenskar känner säkert till (utan att vi vet om det) flera franska teaterpjäser; ”Ringaren i Notre Dame” för att nämna en.

Ett annat exempel är Molière och dennes olika pjäser som spelats på en rad olika teaterscener i vårat avlånga landet. En svensk tolkning är ”Misantropen”.

Mode

Det franska modehuset har länge präglat Sverige, trots att det sägs att dess dragningskraft har minskat en aningen under de senaste åren. Modescenen i Paris tog fart för flera hundra år sedan. Det var mest de rika som intresserade sig för mode, och de ansåg sig kunna utgöra ett gott exempel för hur man skulle gå klädd. Deras val av kläder utgjorde länge normen för andra länder.

Efter andra världskriget förändrades balansen en aningen. Italien och USA är två länder som fick en starkare plats på marknaden. Vi kan trots detta konstatera att svenskar ofta drömmer om att få besöka Louis Vuittons butik i Paris, och i bästa fall kunna handla något.

Andra exklusiva märken är Dior, Chanel och Lacroix. Kända modetermer med sitt ursprung i Paris är ”Haute couture” (Kläder som främst är avsedda för modevisningar och specifika modeller) och ”Prêt-à-porter”(Kläder med ett specifikt utseende samt storlek som säljs i butiker) .

Resor

Det stora landet nere på kontinenten är en mycket populär destination för turister. Hundratusentals svenskar besöker Frankrike varje år. Faktum är att det under 2018 var det mest besökta landet i Europa. Även ur ett utomeuropeiskt perspektiv är landet en mycket populär destination. De allra flesta väljer Paris, även om Rivierans besökare ökar i antal varje år. Även många studenter väljer att studera i städer som Paris, Toulouse och Montpellier. De allra flesta väljer att genomföra en utbytestermin med anledning av att man då får ta del av Erasmusstipendiet.

Kulturella skillnader mellan Frankrike och Sverige

Arbete

Våra respektive språk är en källa till skillnader på arbetsplatsen. På svenska har vi mindre möjligheter att använda hövliga uttryck. På franska är det dock exempelvis kutym att man använder sig av ”ni” när man tilltalar en person. Detta är något vi sällan gör på vårat språk, även om det tidigare var mer accepterat. En annan skillnad är hur man bemöter varandra. Jag hade under en period en kollega från Paris. Denne var mycket nöjd med vårat samtalsklimat på arbetsplatsen. Han hävdade att hans tidigare arbetsmiljö var mer präglad av konkurrens och krav. Det var enligt honom inte lika accepterat att fråga om hjälp och att göra misstag. Den platta organisationshierarkin skiljde sig också från det starka ledarskapet han var van med.

Skolsystemet

Även skolsystemet är en källa till skillnader. Det franska skolsystemet blir allt mer elitistiskt, något som bland annat inkluderar privata skolor. Många barn får redan i ung ålder gå på en skola som kommer att prägla resten av deras liv. Kraven sätts i ung ålder, något som vi svenskar nästintill är immuna emot. Exempelvis har de försök som gjorts för att införa betyg i yngre åldrar möts med starkt motstånd. Studier på högre nivå är inte heller en avgörande faktor till vad man kan åstadkomma i vuxenlivet. Exempelvis har många av våra politiker utbildningar från allehanda olika universitet och skolor. I Frankrike har de allra flesta toppolitikerna däremot gått på en välrenommerad skola, vars syfte är att fostra de framtida samhällsledarna.

Sammanfattning

Detta är främst en artikel om fransk kultur i Sverige. Jag som skrivit artikeln har även redogjort för en del kulturella skillnader. Jag har med stor sannolikhet missa att beskriva något område. Du som läst artikeln får gärna lämna en kommentar. Jag avser att utöka artikeln, det är nämligen svårt att i skrivande stund tänka på allt jag bör inkludera i listan.

2 Comments

  1. Mayssa 5 mars, 2021
    • Gustav Dahlman 6 mars, 2021

Lägg till en kommentar