Fransk bulldogg – Fakta och prisinformation

Fakta i punktform

 • När engelska industriarbetare flyttade till Frankrike för att arbeta tog de med sig sina hundar. Dessa bulldoghundar parade sig sedan med en fransk hundras. Rasens exakta ursprung går dessvärre inte att fastställa.
 • Den franska bulldoggen är ett riktigt sällskapsdjur. Dessa hundar älskar närhet till människor och de vill inte vara ensamma. Några timmar av ensamhet kan räcka för att de ska känna separationsångest. Detta kan i sin tur leda till att de väljer att göra sina behov inomhus.
 • De går bra ihop med andra hundraser och de skäller sällan. De har inte heller något problem med att bo i ett hus med andra djur.
 • Deras kompakta kroppar gör att de inte är särskilt sugna på långa fysiska aktiviteter. Det är däremot viktigt att gå på regelbundna promenader. Promenaderna bör endast ske på korta distanser.
fransk-bulldogg
 • Den här hundrasen kan vanligtvis inte föda valpar på egen hand. De behöver ofta hjälp med insemineringen. Födelsen sker sedan genom en form av kejsarsnitt. Just insemineringen är ett problem på grund av att de har smala höfter. Detta gör att hanen inte når upp till tiken. 
 • De kan i regel inte simma på grund av att de har kompakta kroppar och stora huvuden. Deras huvudform kan även skapa andra hälsobesvär, vilket bland annat inkluderar andningsproblem. Deras kroppar är därför känsliga för höga temperaturer och miljöer med dålig luft.
 • Deras hälsoproblem innefattar inte bara den bristfälliga andningen. De har även en tendens av att kunna utveckla allergier. Detta kan bland annat visa sig genom en överkänslighet för insektsbett och dylikt.
 • Som ägare bör du vidta vissa åtgärder för att förhindra eventuella allergier. Du bör välja deras foder med omsorg. Du bör även ta väl hand om deras hygien, vilket bland annat kan inkludera borstning, rengöring av öron och regelbundna bad.

Vad kostar en fransk bulldogg?

Du får räkna med att betala minst SEK 20 000 för en valp med stamtavla och registreringsbevis. Förmodligen kommer du att få betala närmare SEK 25 000. Det är rekommenderat att alltid kontrollera ägaren och dess förmåga att uppvisa en korrekt stamtavla. Valparna bör vara registrerade hos SKK.

Du ska kräva att få ett registreringsbevis i samband med köpet. Det är inte godtagbart att behöva vänta på registreringsbeviset. Det är enkelt gjort att bli lurad, och priserna utan stamtavla bör vara betydligt lägre.

Vi har redan nämnt att den här hundrasen är mycket populär. Detta drar dessvärre till sig människor som kanske inte har ärliga avsikter. Det är ett varningstecken att läsa en annons där annonsören medvetet utelämnar information (exempelvis på Blocket). Du kommer att kunna se hur det står klart och tydligt i annonsen ifall registreringsbevis hos SKK finns tillgängligt.

Det höga priset kan förklaras av deras oförmåga att få valpar på egen hand. Som vi tidigare har nämnt måste de i regel få hjälp både med insemination och födsel. Priserna för uppfödning tenderar av dessa anledningar att dra iväg.

Uppfödningen kostar i regel flera tusentals kronor. Det slutgiltiga priset till kunden behöver inte vara en negativ faktor. Genom att betala ett högt pris ökar du chanserna för att få en frisk livskamrat som kommer att leva länge. Tänk på att rasen i vilket fall karaktäriseras av många hälsoproblem.

Försäkring

Deras hälsoproblem gör tyvärr att de i regel har dyrare försäkringspremie. Det är starkt rekommenderat att ta ut en försäkring redan när de är valpar.

Priserna kommer att vara höga oavsett vilken försäkringsförmedlare du väljer. Det finns ett antal faktorer som bestämmer priset. Detta inkluderar bland annat ålder och huruvida det finns ett medlemskap i SKK.

Jag vill ta tillfället i akt och nämna Bought by Many. Det är ett relativt nytt försäkringsbolag som grundades 2012. Deras varumärke kanske därför inte är så välkänt. De har dock väldigt goda användarrecensioner (se bland annat på Trustpilot).

En del försäkringsförmedlare erbjuder rabatter för det första försäkringsåret. Var dock vaksam på att priserna i regel brukar vara högre under efterföljande år. Tilläggas bör även att eventuella hälsoproblem brukar visa sig längre in i livscykeln.

Beteende och temperament

Deras beteendemönster ger inte utrymme för särskilt många problem. De vill helst vara runt ägaren hela tiden och de tillbringar gärna natten i din säng. Du kan med andra ord få en livskamrat som alltid är vid din sida.

Deras temperament är vanligtvis enkelt att hantera för ägaren. De gillar i regel nya människor och de träffar gärna andra hundar. Den franska bulldogen går väldigt bra ihop med barn. Det finns massor av videos på Youtube som bekräftar detta 😊

Upplärningen är däremot ett område som kräver lite tålamod. De är i regel inte särskilt träningssugna. Du kommer därför få vara lite kreativ när du vill att de ska göra något. Du kan bland annat erbjuda en belöning för att få din vilja igenom. Utan träning kan de bli rätt bestämda. Det är därför viktigt att visa att det är du som bestämmer i hushållet.

De brukar väga mellan 8 och 14 kilo och mäta cirka 30 centimeter i mankhöjd. En vanlig missuppfattning är att uppfödarna klipper av deras svans. Faktum är att de föds med väldigt korta svansar. Den bakomliggande orsaken till detta är inte helt klarlagd. Förmodligen beror det på att man avlade fram rasen på ett specifikt sett, där man hela tiden försökte förkorta svansen.  

Utseende

Det finns tre färger eller färgmönster.

 1. Den första kallas för brindle. Det är en svartaktig färg som kan innefatta mindre ljusa fläckar.
 2. Fawncolor är en beigeaktig färg som ibland beskrivs som grå.
 3. Den tredje och sista är pied. Det är en vitaktig färg som innefattar svarta delar, framförallt i ansiktet.

Dessa färger är accepterade av olika föreningar runt om i världen. Färgerna används bland annat för att identifiera att det handlar om en renrasig hund. Vi kan även definiera det som att färgerna ovan är att betrakta som standardfärger. En uppfödare ska inte kunna lura dig till att betala mer för en bulldog med standardfärg.

En del färger kan förknippas med diverse olika hälsoproblem. Ett exempel är blått. Blåa bulldoghundar har ofta mindre päls och kala fläckar.

Vi har redan varit inne på att hälsan är den viktigaste faktorn för priset. En annan viktig faktor är pälsfärgen. Det finns nämligen pälsfärger som är förknippade med väldigt höga priser. Ibland föds valpar med en färg som delvis är rosa och lilla. Den här färgen är normalt sett inte accepterad av olika föreningar, även om ägaren kan uppvisa en korrekt stamtavla.

Lilafärgade valpar kan i vilket fall nå astronomiska priser. Det är visserligen svårt att hitta en pålitlig källa för ett exakt prisförslag. En del källor hävdar dock att priserna kan nå upp till SEK 350 000.

Öronen är en karaktäristisk egenskap hos den här hundrasen. Några veckor efter födseln står de rakt upp. Åldern för detta kan visserligen variera. Ibland kan det gå ett tiotal veckor innan öronen börjar stå upp. En källa menar att man i regel brukar se raka öron cirka 7 veckor efter födseln.

Tilläggas bör att i en del länder föredrar uppfödarna klassiskt liggande öron.

Livslängd

Livslängden kan som sagt variera beroende på vilken källa du konsulterar. Vi har tidigare listat en källa som säger att livslängden generellt sett ska ligga mellan 11 och 13 år.

En annan studie menar att livslängden är lägre. I den studien har man inkluderat 71 olika valpar (där många kommer från olika kullar). I den studien har man kommit fram till att livslängden är mellan 8 och 10 år.

En branschförening i Storbritannien menar i sin tur att livslängden är mellan 12 och 13 år.

En stor studie från 2013 gav lite insikt i de vanligt förekommande hälsoproblemen. I den här studien inkluderade man hela 2220 franska bulldogs. Man kunde konstatera att cirka 70% av dessa hade någon form av hälsoproblem under någon gång i deras liv. Dessa hälsoproblem krävde minst ett besök hos veterinären.

Den främsta orsaken till hälsoproblemen var hudproblem. Nästan 20% av hälsoproblemen kunde härledas till hudproblem. Detta följdes av öroninfektioner och magproblem. Dessa forskningsresultat kan hjälpa ägare att förutse och identifiera hälsoproblem.

Historia

Deras exakta ursprung är som sagt svårt att fastställa. Bulldoghundar överlag har genom åren haft olika användningsområden. Tyvärr brukade rasen användas till slagsmål där skadorna ofta var livshotande. Under 1800-talet förändrades dock detta när dessa slagsmål blev förbjudna i Storbritannien.

Bulldogen började därefter att avlas med andra raser. Under den här tidsepoken började fransmän resa till Normandie för att hitta arbete. Där avlades bulldogen med lokala franska hundar. Resultatet av den här blandningen blev snabbt populärt. Den nya bulldogen fick en hög status och personer ur olika samhällsklasser ville införskaffa en egen valp.

I USA blev rasen populär i slutet av 1800-talet. Rasen blev snabbt ett populärt inslag hos de amerikanska uppfödarna. Även i USA blev de förknippade med status. Under den här tidsperioden blev deras öron en källa till splittring. I USA ville man nämligen ha klassiska nedfällda öron. I många europeiska länder ville man istället ha öron som står rakt upp.

Den franska bulldogen kom tillbaka till Storbritannien i slutet av 1900-talet. De lokala uppfödarna var inte glada över detta. De menade att deras utseende inte matchade den befintliga standaren. De ville inte heller mixa den nya rasen med de gamla engelska bulldoghundarna. Med tiden tog man dock fram en ny standard. Det kom dock att dröja ett tiotal år innan man officiellt antog det nuvarande namnet.

Under 1900-talet tog rasen på allvar steget in i de amerikanska finrummen. Flera rika familjer inom den finansiella industrin betalade upp till USD 3000 för en valp. Detta var givetvis väldigt mycket pengar, speciellt i början och mitten av 1900-talet. Den höga statusen har med andra ord funnits under väldigt många år, vilket är en anledning till de höga priserna som vi ser idag.

Varför är rasen så populär?

En anledning till detta är historiken. Den dåtida societeten tog tidigt till sig den här rasen, vilket gjorde den till en statussymbol. I nutid är den populär av flera anledningar. Deras storlek gör de enkla att hantera. Det är dessutom enkelt att sköta deras hygien. Man får inte heller glömma det speciella utseendet som människor tenderar att älska.

Just utseendet är dock en källa till fara. Det säregna ansiktet men den trånga nosen gör deras andningskapacitet bristfällig. De är därför extra känsliga mot värme. Det är inte rekommenderat att låta de flyga på grund av luftkvaliteten i luften.

Framtida problem innefattar ansvarslösa uppfödare och de höga priserna. Detta är problematiskt ur flera perspektiv. Den främsta anledningen grundar sig i att rasen redan är extra utsatt för hälsoproblem. Om okunniga uppfödare fortsätter att avla valpar kan dessa hälsoproblem förvärras ytterligare.  

Ibland har uppfödare försökt utveckla en ännu mindre nos. Detta har aldrig slutat bra med tanke på att de redan har problem med att andas ordentligt.

Med anledning av detta avråder man ibland för att köpa en fransk bulldog. Deras popularitet verkar inte se något slut, och oseriösa uppfödare kommer därför att fortsätta avla rasen. I Storbritannien har man genom studier kunnat visa hur den här uppfödningen har påverkat rasen. Deras luftstrupe och andningsvägar tenderar att bli mindre och mindre för varje år som går. Man kan därför anta att många lider i det tysta.

Detta är dock endast en del av kritiken. Du ska givetvis gå vidare med ett köp om du har gjort din research. Priset är som sagt en viktig faktor. Om du betalar lite extra så kommer du med en större sannolikhet få en frisk hund. Du kommer även få en lägre försäkringspremie om det finns ett medlemskap i SSK.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag samlat information från en rad olika källor. Jag har främst använt mig av engelskspråkiga Wikipedia. Jag har försökt välja källor med omsorg, speciellt vad gäller områden som är omtvistade. Ett sådant område är livslängden, där jag har listat olika källor och deras teorier.

Tyvärr finns det inte särskilt mycket information på svenska gällande historia. Det finns däremot en rad olika källor som kan hjälpa dig att göra ett säkert köp. Glöm inte att kolla på annonser med ett kritiskt öga. Det är ett stort varningstecken om inte all nödvändig information finns i annonsen. Samtliga uppfödare vet att det finns många oseriösa aktörer, och de kommer därför skriva om stamtavla och registreringsbevis ifall det finns tillgängligt.

Det finns även en etisk aspekt av att köpa hos en riktig uppfödare. Den här hundrasen är nämligen föremål för smuggling. Smugglarna använder sig ofta av fabricerade registreringsbevis. I Sverige upptäcker man flera fall av smuggling varje år. Valparna som smugglas är i regel redan sjuka när de kommer till landet. Lägg därtill att du som eventuell köpare kan hamna i trångmål genom att köpa smuggelgods. 

Slutligen är du välkommen att lämna en kommentar om du undrar över något.

Lägg till en kommentar