Frankrikes bästa fotbollsspelare genom tiderna

Listan fokuserar på spelare som är inaktiva.

1 Zinedine Zidane

Zinedine Zidane växte upp under enkla men stabila förhållanden i hamnstaden Marseille. Han började spela fotboll vid fem års ålder. Marseille var redan på den tiden en stad med mycket kriminalitet. Hans strikta uppfostran höll honom dock borta från trubbel.

Han har vid ett tillfälle sagt att Mardonas ikoniska mål under Fotbolls VM 1986 lämnade ett starkt intryck på honom.

Han inledde sin karriär genom att spela för Cannes och Bordeaux i den franska ligan.

Mellan 1996 och 2016 spelade han för Juventus och Real Madrid.

Visste du att… Zidanes transfer till Real Madrid inför säsongen 2001 var vid tidpunkten världens dyraste spelartransaktion. Affären uppgick till 77.5 miljoner euro.

Zidane är en av få spelare som har vunnit Champions Leauge, VM och Ballon d’Or. Han har även vunnit FIFAs pris för bästa spelare 3 gånger.

VM 1998 på hemmaplan gjorde honom till en nationalhjälte, där en fantastisk prestation under turneringen kröntes med två nickmål i finalen.  

Han har under en intervju uttryckt stolthet för att vara etnisk berber från Algeriet.

2. Michel Platini

basta-franska-fotbollsspelare

Platini växte upp i en småstad. Båda hans föräldrar var av italienskt ursprung. Vid 16 års ålder började det framgå att han hade potential för att bli en målgörare av rang.

Han blev under den här tiden inbjuden till att träna med Metz. Under den obligatoriska läkarundersökningen upptäckte man att Platini led av ett dåligt hjärta. Han blev därmed inte erbjuden något kontrakt med Metz.

Det var istället i klubben Nancy som hans karriär tog fart. Under sina 7 år med klubben gjorde han hela 98 mål.

Han spelade sedan under 3 år för Saint-Étienne, där han gjorde 58 mål på 3 år.

Han avslutade sin karriär i Juventus genom att göra 68 mål mellan 1982 och 1987.

I landslagssammanhang var han en mycket viktig del i den startelva som vann Fotbolls EM 1984. Han gjorde flest mål och röstades fram till turneringens mest värdefulla spelare.

Han var även en viktig kugge i den laguppställning som tog sig till semifinal i Fotbolls-VM 1982 respektive 1986.

3. Thierry Henry

Thierry Henry växte upp i en förort till Paris. Det fanns gott om fotbollsklubbar i hans område och Thierry gick med i sin första klubb när han var 7 år gammal. Han visade tidigt en stor fallenhet för spelet.

Den unge Thierry var dock inte alltför lockad av att satsa på en idrottskarriär. Hans pappa uppmanade honom dock att träna kontinuerligt.

Vid 13-års ålder blev han upptäckt av Monaco. Han flyttade dit och tog sina första steg till att så småningom inleda en seniorkarriär.

I Monaco gjorde han 20 mål mellan åren 1994 och 1999. Efter en kort sejour i Juventus under 1999, där han endast spelade 16 matcher, värvades han till Arsenal året därpå.

Det var i Arsenal som han gjorde sig ett namn som världsspelare. Han vann ett flertal titlar med klubben och fick ta emot Premier League Golden Boot hela fyra gånger.

Han var även högst delaktig i den historiska säsongen 2003-2004, där Arsenal förutom att vinna ligan även gick obesegrade genom hela seriespelet.

Henry var en mycket viktig del i det lag som vann VM 1998. Han har även vunnit EM 2000. Han har gjort 51 mål i den blåa landslagströjan, vilket gör honom till landets bästa målgörare genom tiderna.

4. Just Fontaine

Just föddes 1933 i Marrakech, Marocko. Marocko var vid den tidpunkten fortfarande en fransk koloni. Hans mamma var av spansk etnicitet.

Han inledde sin karriär i USM Casablanca. 1953 värvades han till Nice, där han gjorde hela 43 mål på 69 matcher.

Mellan 1956 och 1962 spelade han för Reims, där han gjorde hela 122 mål på 131 matcher.

Under VM 1958 i Sverige lyckades han med konststycket att göra 13 mål.

Efter sin karriär inledde han en relativt framgångsrik tränarkarriär.

Just Fontaine är idag 86 år gammal.

5. Lilian Thuram

Lilian Thuram föddes i Guadeloupe 1972. Han flyttade med sin familj till Frankrike 1981.

Han inledde sin seniorkarriär i Monaco 1991. Han blev dock främst känd för sina sammanlagt 10 år i klubbarna Juventus och Parma. Han spelade över 300 matcher för klubbarna.

Han avslutade sin karriär mellan 2006 och 2008 med att spela för Barcelona.

Hans mångsidiga spelstil gjorde honom känd som världens bästa back. Lilian behärskade både det defensiva och offensiva spelet. Han kunde även spela som både mitt- och högerback.

I likhet med Zinedine Zidane blev han en nationell ikon för sina insatser i VM 98 på hemmaplan. Han följde upp guldsuccén genom att vinna EM 2000.

Han har gjort 142 landskamper i den blåa landslagströjan.

Efter karriären har Lilian Thuram varit starkt involverad i den antirasistiska debatten. Han har bland annat annat bjudit illegala invandrare på fotbollsmatcher. Han har även anordnat utställningar med fokus på Frankrikes koloniala historia.

Under 2013 tog han ställning för homosexuellas rättighet att ingå giftermål. Han deltog bland annat i en marsch för jämlika rättigheter.

En del av dessa aktiviteter har fått kritik från den forna presidenten Nicolas Sarkozy.

6. Raymond Kopa

Raymond är en spelare som inte är särskilt känd i min generation. Han är dock topp 10 i de allra flesta listorna som finns inom ämnet.

Raymond föddes 1931 av polska föräldrar som hade immigrerat från Polen efter första världskriget. Raymond kom tidigt med i ungdomslandslaget och han började sin seniora karriär i Angers vid 17 års ålder. Han spelade i klubben mellan 1949 och 1951.

Han spelade sedan i Reims mellan 1951 och 1967, med undantag för en treårig sejour i Real Madrid mellan 1956 och 1959. Han gjorde 123 mål under sin seniorkarriär.

Raymond gjorde 45 matcher i den blåa landslagströjan. Han gjorde 18 mål under dessa matcher. Han var vidare en mycket viktig kugge i den laguppställning som vann brons i VM 1958 i Sverige.

Han var främst känd som en playmaker, även om han också gjorde en hel del mål.

Raymond avled 2017 vid 85 års ålder.

Utan inbördesordning

  • Eric Cantona. Det är nog få som glömmer han insatser i Manchester United, och den ikoniska hoppsparken.
  • Didier Deschamps. Fortfarande ett bekant ansikte på grund av sin tränarkarriär.
  • Marcel Desailly. Var tillsammans med Lilian Thuram otroligt framgångsrik i den blåa landslagströjan.
  • Patrick Vieira
  • Laurent Blanc
  • Jean-Pierre Papin

Voilà, en lista med många kända namn, där vissa kanske är mer bortglömda än andra. Kommentera gärna om du saknar något namn. Jag har försökt matcha andra sammanställningar med de personer jag själv anser bör vara med.

Förmodligen kommer en liknande lista se annorlunda ut om ett tiotal år när de många talangerna i dagens blåa landslagströja inte längre är aktiva.

Lägg till en kommentar