15 roliga och intressanta fakta om Frankrike

roliga-fakta-frankrike
 • Paris är den största fransktalande staden i världen. Vad många inte vet är att plats nummer 2 på listan innehas av Kinshasa som ligger i den Demokratiska republiken Kongo.
 • Röda franska viner kan nå otroligt höga priser. Vad sägs om en flaska Screaming Eagle Cabernet (1992) för det överkomliga priset om $500 000?
 • Enligt Wikipedia finns det cirka 1 600 olika ostar som ofta är specifika för olika regioner. Enligt Worldatlas konsumerar fransmännen cirka 27,2 kg ost per innevånare. Det är med andra ord ingen överdrift att påstå att man gillar sin ost.
 • Befolkningen hälsar i regel alltid på varandra med en kindpuss. Att kramas, som vi gör med nära och kära i Sverige, är i sin tur inte alls särskilt vanligt.
 • Det franska räknesystemet är inte särskilt enkelt att förstå sig på för en nybörjare. På svenska säger vi exempelvis 99 eller nittionio, på franska? “Quatre-vingt-dix-neuf” som på svenska skulle översättas med ”fyra-tjugo-tio-nio”.
 • Världens äldsta kvinna genom tiderna kom från Frankrike. Hon hette Jeanne Louise Calment och hon blev hela 122 år gammal. Hon hävdade att hon aldrig hade varit sjuk under sin livstid. Att hon hade bra gener är det nog ingen som tvivlar på.
 • Baguetten har blivit en internationell igenkänningsfaktor för landet och dess kultur. Baguetten karaktäriseras av sin avlånga form och krispiga smak. Det var dock en man vid namn August Zang från Österrike som uppfann baguetten.
 • 29 länder runtom i världen har franska som officiellt språk. En del av de gamla kolonierna runtom i världen tillhör fortfarande Frankrike. Visste du förresten att du kan resa till Franska Guyana, som ligger i Sydamerika, med ett europeiskt ID-kort?
intressanta-fakta-frankrike
 • Många kommer till landet i egenskap av turister. Andra kommer för att studera franska. Landets attraktionskraft ligger bland annat i dess kultur, språk och vackra städer.
 • Champagne är något som vi ofta förknippar med högtidliga tillfällen, men var produceras egentligen drycken? En vanlig uppfattning är att drycken endast kan kallas för Champagne om den har producerats i den franska regionen med samma namn.
 • Litteraturen i Frankrike är en mycket viktig del av kulturen. Landet har vunnit Nobelpriset i litteratur 15 gånger och är därmed ohotad etta. Kända författare inkluderar bland annat Voltaire, Marcel Proust och Albert Camus.
 • De franska lyxmärkena Louis Vuitton, Chanel och Hermès toppar ständigt listor över de största lyxmärkena i världen. Louis Vuitton innehar en ohotad första plats med ett estimerat värde om $47 214 miljoner.
 • Landet har flest restauranger med Michelinstjärnor. Plats nummer 2 respektive 3 innehas av Japan och Italien. Tilläggas bör dock att Tokyo är den stad i världen med flest Michelinstjärnor.
 • En fransman lyckades med konststycket att för första gången i mänsklighetens historia spela in en röst. Detta skedde 1860, d.v.s. för mer än 150 år sedan, när Edouard-Leon Scott spelade in tio sekunder av folksången ”Au Clair de la Lune”.
 • Det finns en lag som reglerar att fransk media måste presenteras i en hög utsträckning för folket. Exempelvis så måste ett visst antal låtar på radion (också privata radiostationer) vara på franska. En liknande lag i Sverige, där ett visst antal låtar på radion måste vara på svenska, skulle nog aldrig fungera.

Landet som erbjuder en rad olika aktiviteter och sevärdheter.

 • Paris är en världsstad som under flera hundra år har präglat andra länder och städer. Många svenska turister åker dit för att kolla på sevärdheter som Eiffeltornet och Notre-Dame. Andra besöker staden för att shoppa eller spendera en helg i kärlekens tecken.
 • I de södra delarna av landet finns en kustremsa som kallas Franska Rivieran. Här finner du bland annat Cannes som varje år anordnar en exklusiv filmfestival. Du hittar också Nice och furstendömet Monaco.
 • Det finns vidare ett antal olika skidorter, bland annat i de Franska Alperna. Många vill också besöka de olika landstigningsplatserna för den historiskt viktiga D-Dagen. Normandie ligger för övrigt på Atlantkusten. Det är en mycket vacker region.

Naturen

Naturen i landet bjuder på en relativt hög grad av diversifiering. I de norra delarna av landet finner vi bland annat Brétagne, som är beläget mot Atlantkusten. Vi finner också Normandie och dess olika städer som ligger med närhet till Storbritannien. Klimatet i de här regionerna präglas av mycket regn under vintertid, medan somrarna präglas av behagliga temperaturer.

De södra delarna av Frankrike har sin kust mot Medelhavet. Det finns många fina och historiskt viktiga städer i den här regionen; Marseille, Nice och furstendömet Monaco för att nämna några. Klimatet i syd präglas av varma och torra somrar. Regionen lockar alltid ett stort antal turister under sommarhalvåret. Vintrarna är i sin tur milda.

Det finns flera berg och bergskedjor i landet. Alperna ligger i de östra delarna av landet nära Schweiz. Det finns vidare en känd bergskedja vid namn Pyrenéerna. Kända floder inkluderar bland annat Seine och Rhône.

Parisregionen är den största regionen i landet befolkningsmässigt. I skrivande stund har regionen cirka 12 miljoner innevånare. Det är även, med en rätt stor marginal, den minsta regionen till ytan. Andra kända regioner är Normandie och Provence-Alpes-Côte d’Azur. Det finns vidare en del regioner utanför Europa, bland annat Réunion som ligger nära Madagaskar och Guadeloupe som ligger i Västindien.

Matkultur

Det franska köket har länge präglat andra kök runtom i världen, kanske främst i den västerländska kulturen. Den moderna matlagningskulturen har flera år på nacken och den har genom åren utvecklats till det bättre.

En anledning till att deras matkultur fått en så stor spridning är den stora diversifieringen. Det finns exempelvis unika ostar och viner. Champagne, som vi redan har skrivit om i den här artikeln, kommer från en region i landet med samma namn. Det finns även stora regionala skillnader vad gäller smak och maträtter.

I nutid har deras matlagningskultur bidragit med specifika tillagningsmetoder för restaurangmat. I anslutning till detta finner vi Michelinguiden som grundades av två fransmän. Genom guiden kan restauranger få stjärnor om deras mat är extraordinärt bra. Guiden är en av de viktigaste markörerna vad gäller kvalitetsmätning av exklusiv restaurangmat.

Voilà en lista med roliga och intressanta fakta om Frankrike.

Lägg till en kommentar