Presidentvalet i Frankrike

I den här lättlästa artikeln får du lära dig hur valet fungerar i 4 olika steg. Du får därefter läsa mer om den nuvarande presidenten. 

1. Valet äger rum vart femte år

Så har dock inte alltid varit fallet. De nuvarande reglerna antogs 2002. Dessförinnan var mandatperioden hela 7 år. Varför är mandatperioderna så långa?

Det är en bra fråga. Det har förmodligen att göra med den konstitution som antogs 1958. Landets ledare får genom den här konstitutionen väldigt mycket makt. Faktum är att dessa regler ibland kan jämföras med en regim.

Konstitutionen antogs under en tid när den politiska instabiliteten var ett allvarligt problem.

Vad är en konstitution? En konstitution bestämmer hur de folkvalda politikerna får regera. Det handlar alltså om relationen mellan politikerna och medborgarna. I Sverige har vi exempelvis två grundlagar som bestämmer hur vi väljer våra politiker. 

2. Kandidaterna måste få 500 underskrifter

I en första omgång måste kandidaterna få minst 500 underskrifter. Dessa underskrifter kommer dock inte från folket. Det är istället ämbetsmän inom politiken som får rösta. Exempel på ämbetsmän är:

  1. Riksdagsledamöter
  2. Borgmästare
  3. Lokalpolitiker

Kandidaterna måste därför göra sig kända inom politiken för att kunna avancera till nästa steg.

3. Folket får rösta på sin kandidat

Nu är det dags för folket att rösta. Man kan rösta på vem som helst som har fått 500 underskrifter. Den här omröstningen sker dock i två omgångar.

I det första steget av omröstningen brukar cirka 8 kandidater få röster. Historiskt sett har två personer fått extra mycket röster. Dessa personer går sedan vidare till det stora valet.

Tilläggas bör att man kan utse en president redan i den första omröstningen. Detta sker dock endast om en kandidat får en absolut majoritet. Detta har dock aldrig hänt i landets demokratiska historia.

4. Det stora presidentvalet

Nu är det dags för den sista omröstningen mellan de två kandidater som har fått flest röster. Den som får flest röster kommer sedermera att bli president.

De två kandidaterna i det här steget har i regel väldigt olika politiska åsikter. Det är därför inte alltid så enkelt att välja för folket som röstar. Ibland måste medborgarna kompromissa med sina egna åsikter.

Emmanuel Macron 2017 –

Emmanuel Macron valdes in år 2017.  Han är den yngsta personen någonsin som har vunnit omröstningen. Han var endast 39 år gammal när han påbörjade sitt ämbete.

Macron vann omröstningen mot den högerextrema politikern Marine Le Pen. Han vann med 66% av rösterna.

Han växte upp i en välbärgad familj, där pappan var professor. Den mest kontroversiella detaljen i hans barndom är hur han mötte sin fru Birgitte Auzière. Macron var endast 15 år gammal när han inledde en kärleksrelation med den 40-åriga Birgitte.

Hans föräldrar gillade inte detta. De skickade därför sin son till en annan skola i Paris. Macron kom senare att uppnå både en kandidat- och masterexamen vid ett välrenommerat universitet. Han arbetade därefter bland annat som investment banker.

Han blev euromiljonär vid 33 års ålder. Det fanns en stor debatt kring hans personliga förmögenhet när han blev presidentkandidat. Macron uppgav först en felaktig siffra gällande sin personliga förmögenhet.

Han var medlem i socialistpartiet mellan 2006 och 2009. Han blev därefter minister inom ekonomi. Macrons karriär inom politiken var rätt oväntad. Få människor utanför Frankrike kände till hans existens innan 2017.

Han lyckades vinna valet genom stora löften till folket. Det pratades om en demokratisk revolution och ett friare samhälle. Det finns olika teorier till varför han lyckades ta sig hela vägen till den absoluta toppositionen inom politiken.

Frankrike var ett splittrat land när han vann. Folket var missnöjda med de nuvarande politikerna. Man ansåg att det fanns flera stora samhällsproblem. Folket var dock bevisligen inte redo för att rösta fram en högerextrem kandidat. Under andra omständigheter hade Macron förmodligen inte kunnat vinna.

Politiskt sett definierar han sig som socialliberal. Han är gift med Birgitte Auzière. Hon har tre barn från ett tidigare förhållande.

François Hollande 2012-2017

Hollande vann valet mot den konservative Francois Sarkozy. Sarkozy hade dessförinnan redan varit president i 5 år. Han lyckades alltså återigen få tillräckligt med röster för att ta kampen om en ny mandatperiod.

Det blev en knivskarp omröstning mellan dessa två herrar. Hollande lyckades vinna med 51,64 % av rösterna. Han blev därefter berättigad till att leda en regering med en socialistisk inriktning.

Hollande växte upp i en välbärgad familj. Han bodde under delar av sin uppväxt i ett av de dyraste områdena i hela landet. Han studerade juridik innan han påbörjade sin livslånga karriär inom politiken.

Hollande förde i mångt och mycket en socialistiskt inriktad politik under sin tid vid makten. Han drev bland annat genom en lag som lät homosexuella gifta sig i den katolska kyrkan. Han drog också bort de franska trupperna från kriget i Afghanistan.

Ett kontroversiellt beslut inkluderar dock det faktum att han skickade trupper till Mali och den Centralafrikanska Republiken. Dessa interventioner ses ur ett europeiskt perspektiv som lyckade. Ur ett antikolonialistiskt perspektiv betraktas det dock som ett kontroversiellt beslut. Tilläggas bör dock att interventionen stöddes av FN.

Ett annat kontroversiellt beslut var Hollandes stöd åt den Saudiarabiska krigsföringen i Jemen. Han fick mycket kritik från de andra socialistiska ledamöterna för dessa åsikter.

På hemmaplan var terrorismen ett ständigt problem under hans regeringstid. Ur ett positivt perspektiv blev Frankrike under dessa år det mest besökta landet i Europa.

I slutet av hans styre kunde man konstatera att många av de strukturella problemen fortfarande plågade samhället. Arbetslösheten var hög och det fanns stora motsättningar mellan olika etniska grupper. Detta ledde till att Hollande blev den minst omtyckta presidenten sedan landet antog den femte republiken.

Hollande ställde aldrig upp som kandidat i valet 2017.

Francois Sarkozy 2007-2012

Francois växte upp i en välbärgad familj. Han var rätt blyg som ung och hade inte särskilt bra betyg. Han studerade senare juridik vid ett högre utbildningsinstitut. Francois inledde sin professionella karriär genom att arbeta som jurist.

Sarkozy blev tidigt intresserad av politik. Han har alltid varit relativt långt ut på högerkanten. Hans åsikter har dock inte betraktats som högerextrema åsikter. Francois hade flera viktiga roller inom politiken innan han bestämde sig för att kandidera till president.

Han vann omröstningen mot socialisternas representant, Ségolène Royal. Det blev en mycket jämn kamp där endast 3 procentenheter skiljde dem åt.

Sarkozys tid vid posten var händelserik. Han fick bland annat dirigera landet genom den finanskris som började 2008. Han var också delaktig i den frihetskamp som pågick i Mellanöstern. Francois reformerade dessutom både pensionssystemet och universiteten.

Efter hans första mandatperiod var han tillräckligt populär för att ställa upp på en ny omröstning. Han förlorade dock som sagt mot Hollande i en knivskarp omröstning.

Han fortsatte att arbeta några år till inom politiken. Sedan 2016 är han inte längre yrkesverksam.

Han har också blivit åtalad för korruption efter sin tid vid posten.

Francois har haft flera olika fruar under sitt liv. Hans senaste tillika nuvarande relation är med Carla Bruni, som är en relativt känd sångerska. Paret har en dotter ihop som föddes 2011. Han har sedan tidigare 3 barn från andra äktenskap.

Jacques Chirac 1995-2007

Chirac är en av de mest välkända franska presidenterna. Hans mandatperiod varade i 12 år. Han hade dessförinnan haft en rad olika poster inom politiken. Jacques Chirac föddes 1932, bara några år innan andra världskrigets start. Han studerade sina första 9 skolår vid en privatägd skola i Paris.

Han har politiskt sett bytt inriktning mer än en gång. Jacques första politiska parti sympatiserade med kommunisterna. Genom årens gång började han dock leta sig alltmer åt högerhållet. Efter studier inom administration påbörjade han sin karriär inom politiken.

Han har haft flera prestigefyllda ämbeten, vilket inte minst inkluderar jobbet som premiärminister. Under tiden som premiärminister sänkte han bland annat skatter och införde hårdare straff för brottsliga handlingar.

Som president använde han dock sin makt till att öka den statliga kontrollen av ekonomin. Han var inte ett särskilt stort fan av Margaret Thatcher som hade fört en väldigt liberal politik. Chirac gjorde sig dessutom känd genom att ta avstånd från den västerländska invasionen av Irak.

Efter sin tid som president blev han åtalad för korruption och för att ha missbrukat samhällets förtroende. Han blev dömd för dessa brott, vilket gav honom ett tvåårigt fängelsestraff. Han behövde dock aldrig sitta av tiden.

Chirac var också känd som en vän av det franska språket. Han vidtog flera åtgärder för att öka språkets spridning. Han dog i september 2019.

Avslutande ord

Voilà, en sammanfattning av det franska politiska systemet och viktiga frontfigurer. Det finns givetvis fler betydande ledare som förtjänar en omnämnande. Den här artikeln ger dig dock en grundläggande sammanfattning. Jag har använt mig av Wikipedia och en artikel i Forbes för att skriva den här artikeln. Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Jag reserverar mig för eventuella faktafel, även om jag har gjort grundläggande research för att skriva artikeln. Jag driver dock hemsidan på en ideell basis. Det är därför vanligt med tidsbrist när jag skriver olika artiklar. Du får gärna uppmärksamma mig på eventuella faktafel i kommentatorsfältet.

Lägg till en kommentar