Lista över franska musikartister (2019)

Pop

M. Pokora

M. Pokora eller Matt Pokora är en känd popartist. Han slog igenom 2004 när han endast var 18 år gammal. Han är alltså trots sin unga ålder (född 1986) redan en etablerad artist inom den fransktalande världen.

I några av sina låtar delar han med sig av sin trassliga bakgrund, vilket är fallet i låten jag länkat ovan. Andra kända låtar som han producerat är Juste Une Photo De Toi och Le Monde.

Slutligen kan jag också nämna att han är i ett förhållande med den amerikanska skådespelerskan och artisten Christina Milan.

Aya Nakamura

Aya är en mycket känd fransk sångerska med rötterna i Mali. Hon kommer från en familj med Griot-bakgrund. Griot är ett traditionellt namn för en berättare/kommunikatör i många Västafrikanska nationer.

Aya fick sitt genombrott genom att lägga upp sin musik på Facebook. I skrivande stund har hon flera låtar med 10+ miljoner visningar på Youtube. 

Stromae

Stromae är en belgisk artist som verkligen fått ett internationellt genombrott trots att han sjunger på franska. Låten som jag länkat ovan Papaoutai (Pappa vart är du) har mer än en halv miljard visningar bara på Youtube.

Andra kända låtar som han producerat är Alors on dance, Formidable och Tous les mêmes. Jag har inte lyssnat lika mycket på Stromae som jag har lyssnat på Matt Pokora. Den största anledningen till detta är att Stromae inte är lika aktiv. De album han har producerat är dock av hög kvalitet.

Louane

Louane är en sångerska som är en produkt av sin tid. Hon deltog nämligen i The Voice och lanserade därefter sin solokarriär. Innan dess hade hon en relativt kort karriär som skådespelerska.

En del av hennes låtar har toppat de franska listorna. Mest framgång har hon haft med låten JOUR 1, som också var hennes debutsingel.

Mina favoritlåtar med henne är Nos secrets och On était beau. Hon sjunger och artikulerar orden på ett sätt som gör det relativt lätt att förstå för någon som vill lära sig franska. Ett annat plus är att hon ofta släpper ny musik.

Alma

Alma har kanske inte haft en lika framgångsrik karriär som de artister jag hittills nämnt. Hon har dock producerat en hel del bra musik. Hon fick även sitt internationella genombrott 2017 när hon representerade Frankrike i Eurovision Song Contest med låten Requiem. Andra låtar som jag anser är värda att lyssna på är Ivre och Ma peau aime.

Celine Dion

Jag anser att Celine Dion måste vara inkluderad i en lista om franska musikartister :-). Hon är dock utan tvekan mest känd för sina engelskspråkiga låtar. Det finns dock en del låtar hon producerat på franska som jag tycker är riktigt bra.

Min favoritlåt med henne är med en rätt bred marginal On ne change pas. Andra låtar jag gillar är Encore un soir och Sous le vent. Hennes mest kända låt på franska är emellertid Pour que tu m’aimes encore. Det är kanske främst en låt för någon som är olyckligt kär. Låten är också bra för den som vill förbättra sin franska då den innehåller många uttryck som använder Subjonctif.

Hip-hop

Maitre Gims

Maitre Gims är en mycket välkänd fransk musikartist. Han började sin karriär i ett franskt hiphopkollektiv vid namn Sexion d’Assaut. Han fick sitt stora genombrott som soloartist 2013 när han släppte låten J’me Tire (översätts i sammanhanget som ‘Jag drar’). Han har sedan dess producerat 3 album där många av låtarna har toppat de franska musiklistorna.

Jag kan varmt rekommendera att både lyssna på hans låtar som soloartist och de låtar han producerat med Sexion d’Assaut. Han använder sig av ett vardagligt uttal blandat med slangord, vilket är något som kan vara svårt att lära sig genom den franska som lärs ut i skolan.

Sexion D’Assaut

Sexion d’Assaut är en hip-hop grupp som bildades 2002. Gruppen har släppt två album som heter L’École des points vitaux och L’Apogée. Båda albumen nådde stor framgång och de har minst 3 låtar med över 100 miljoner visningar på Youtube.

På NRJs musikgala i Frankrike år 2013 vann gruppen två priser. Gruppen har sedan dess tagit en paus, och samtliga medlemmar har satsat på en solokarriär. Mig veterligen har de dock inte avslutat Sexion d’Assaut, även om de är inaktiva.

Shurik’n/IAM

Shurik’n är en mycket välkänd hiphopartist som tillhör gruppen IAM. Det är en grupp som betraktas vara pionjärer inom fransk hiphop. De andra medlemmarna i gruppen är Akhenaton, Khéops, Imhotep och Kephren.

Deras låtar är ofta politiska och de lyfter bland annat frågor relaterat till kolonialism. Petit Frère och Je danse le mia är två av många bra låtar som de har producerat. Den som gillar hiphop kommer med stor sannolikhet fastna för deras musik.

Rock

Saez

Saez är en fransk musikartist av algerisk och spansk bakgrund. Han har gjort sig känd för att skriva texter med ett starkt politiskt budskap. I en intervju från 2012 hävdade han dock att han inte identifierar sig med ett specifikt politiskt parti. Han är emellertid vänsterorienterad och han anser att alla med pengar bör dela med sig av sina resurser. Han har varit aktiv sedan sent 1990-tal och han har släppt ett tiotal album.

Kyo

Gruppen Kyo bildades 1994. Under sina första 8 år såg gruppen ingen större framgång. 2003 släppte man dock albumet Le Chemin som blev en stor succé. Albumet vann flera priser och det såldes i miljontals plattor. Redan ett år senare släppte gruppen ett till framgångsrikt album vid namn 300 lésions. 2008 bestämde sig Kyo för att ta en paus. De har sedan dess gjort comeback (2014) och gruppen är mig veterligen fortfarande aktiva.

Indie

Pomme

Pomme är en ung sångerska från Lyon. Hon har trots sina unga ålder (22 år) sysslat med musik i flera år. Det var genom Youtube som hon inledde sin karriär. Hon har släppt flera låtar som har över en miljon visningar på Youtube. Ett starkt tips är att man kollar på hennes liveframträdanden. Hon har en mycket bra röst och en stor känsla för det hon sjunger. Hon har vidare fått mycket lovord från journalister och branschfolk.

Andra kända artister

Ezra Muqoli: Ung sångerska som var med i gruppen Kids United New Generation. Hon har nyligen lanserat sin solokarriär.

Nilusi: Även Nilusi är en ung sångerska som började sin karriär i Kids United New Generation.

Lea Paci: En relativt ung sångerska som fått ett hyggligt stort genombrott. Hon sjunger och skriver sina låtar på egen hand. 

Vianney: Sångare från Paris. Han har kunnat livnära sig på musiken relativt länge. Låten “Je m’en vais” har mer än 100 miljoner visningar på Youtube.

Sammanfattning

Voilà, en lista med franska musikartister. Jag kommer utöka listan kontinuerligt. Du får gärna lämna en kommentar om du anser att något saknas. Den som söker efter det som är populärt i Frankrike kan besöka NRJ som listar de mest populära låtarna. Det är visserligen en lista som innehåller en del på låtar engelska. Fransmännen verkar dock uppskatta artister som sjunger på det egna språket. En svensk topplista med låtar brukar i regel innehålla betydligt fler låtar på engelska. Slutligen kan man även hålla koll på P4 i Sveriges Radio. De har ibland ett program som under en timme diskuterar fransk musik.

6 Comments

  1. Gun-Marie Israelsson 22 september, 2019
    • Gustav Dahlman 22 september, 2019
  2. Nils Holgersson 9 februari, 2020
    • Gustav Dahlman 10 februari, 2020
  3. Kourosh Golnam 23 april, 2020

Lägg till en kommentar