Hur man lär sig franska på egen hand

Är det möjligt? Det korta svaret är ja. Jag lärde mig tillräckligt mycket franska på egen hand för att kunna prata med en person som är född och uppvuxen i Frankrike. Tilläggas bör dock att min första upplevelse av detta var en smula avskräckande 🙂

Det är enligt mig främst informationssamhället som har gett oss möjligheten att studera ett språk helt gratis. Jag skulle också vilja påstå att det aldrig har varit enklare att lära sig ett nytt språk bara genom att ha en dator med internetuppkoppling.

Studieteknik – tips

Regelbunden inlärning

Den här punkten har varit den viktigaste nyckeln till att lära mig franska. Du måste påminna dig själv om att det tar tid att lära sig ett språk. Att studera flera timmar varje dag kanske därför inte är så lämpligt. Försök istället studera cirka 30-60 minuter varje dag. Det kommer tillåta dig att upprätthålla din motivation under längre perioder. Kom också ihåg att det räcker att ta ett litet steg framåt varje dag.

Prata, läsa och skriva

Den som vill lära sig franska på egen hand bör variera sin inlärningsteknik. Jag personligen fokuserade endast på att skriva i början. Det gjorde mig visserligen bra på att skriva, men min läsförståelse, och framförallt min förmåga att prata franska utvecklades inte. Detta kan tyckas vara självklar information, men det är ack så enkelt att glömma bort.

Repetition ger resultat

Den mest frustrerande delen av inlärningsprocessen är att man tenderar glömma det man just lärt sig. Det ger en känsla av att man aldrig kommer nå sitt slutmål. För mig har detta varit ett ständigt orosmoln. Jag har dock upptäckt att repetition alltid vinner över hjärnans komplexa struktur.

Vissa regler har jag fått studera om och om igen, och för eller senare har jag lärt mig det som varit så svårt att komma ihåg. Jag har förmodligen sett varje video på den här youtubekanalen 20 gånger om.

Uttalet ger med sig med tiden

Det franska uttalet kan låta avskräckande. Man frågar sig själv om man någonsin kommer kunna få till uttalet på ett någorlunda korrekt sätt. Även detta skulle jag vilja hävda kommer med träning.

Svenskar har vanligtvis svårt för att uttala det franska R:et eller ordkombinationer där ‘C’ är involverat – exempelvis Inscrire eller Prescrire. Jag ska tillägna en sida till svåra franska bokstäver och ordkombinationer. Du kan för stunden kolla på den här youtubevideon som ger dig vissa tips för att förbättra uttalet.

Konkreta tips – läroplattformar

Grammatik är ett nödvändigt ont

Det är av stor vikt att man får grepp om vissa grammatiska begrepp så snabbt som möjligt. Jag tänker främst på att man i det franska språket gör skillnad på maskulinum och femininum, vilket är något som kan bestämma konstruktionen av en hel mening.

Man bör också försöka förstå sig på de olika temporala begreppen inom franskan. Med temporala begrepp menar man dåtida händelser. I franskan använder man flera sätt än i svenskan för att beskriva dåtid.

När jag studerade grundläggande grammatik använde jag mig av kurslitteratur och Youtube. En kombination av båda är nog att föredra.

Om du inte gillar kurslitteratur kan du testa Babbel gratis i en vecka. Babbel är en språkapp som erbjuder interaktiva övningar. Undervisningsmaterialet och övningarna är framtagna av språkexperter.


En video som beskriver den grundläggande skillnaden mellan maskulinum och femininum. Kanalen innehåller för övrigt fler videos än man hinner se under en livstid  🙂

Coffee Break French

Ett starkt tips är att man lyssnar på den här podcasten parallellt med att man börjar studera grammatik. Den finns också på andra podd-appar och de tre första säsongerna är helt gratis.

Programledarnas charm fångade genast min uppmärksamhet och man känner sig inkluderad i samtalet. Upplägget är optimalt eftersom att en pratar flytande franska medan den andre inte har några förkunskaper alls.

Från första avsnittet bygger man alltså upp konversationer och tränar lyssnaren på vardagliga situationer där man pratar franska. Första säsongen består av 40 avsnitt och jag minns att det var en ren fröjd att lyssna på dessa.

Av någon underlig anledning upplevde jag också att det mesta som sades fastnade direkt. Enda nackdelen är väl att de pratar engelska, något som dock inte brukar vara ett problem för svenskar 🙂

En mycket informativ kanal på Youtube

Den här kanalen har hjälpt mig väldigt mycket. Kvinnan som skapade kanalen är en amerikan som undervisar i franska på ett gymnasium i USA. Det skall dock tilläggas att man måste ta sig genom den grundläggande grammatiken innan man vänder sig hit.

I min mening är den här kanalen bättre än det mesta jag sett på Youtube, främst för att hon pratar långsamt och tydligt. Jag skall dock erkänna att jag i början tyckte att det var för svårt för mig, även om jag blev varm i kläderna rätt fort.

Hon är väldigt pedagogisk och jag skulle säga att min franska förbättrades avsevärt efter att ha kollat på samtliga videos i olika omgångar.

Träna hörförmågan

Jag har lyssnat mycket på fransk musik och sett många franska filmer & serier. Jag började med det samtidigt som jag började studera språket. Det är bland annat ett bra sätt för att lära sig olika begrepp & ord. Främst är det dock bra för att man blir van med att höra språket. Att lära sig franska på egen hand enbart genom att konsumera fransk media är emellertid inte möjligt. Jag hade en föreställning om det när jag började studera, då jag tänkte att jag lärt mig mycket engelska på det sättet.

Slutligen ett alternativ som kostar pengar – men som också ger ett väldigt stort mervärde för en relativt liten slant.

Jag vill först och främst poängtera att man inte bör ta privatlektioner när man just påbörjat sin språkstudier. Anledningen till detta är att alternativen som jag redan har presenterat är gratis, och för att grundläggande franska går att studera på egen hand. När du dock känner dig redo för att prata kan du vända dig hit för att äntligen få praktisera dina hårt förvärvade kunskaper. Jag tog cirka 10 lektioner på italki för cirka 150 kronor per lektion. Finansiellt sett är det rätt billigt om man tänker på att man får privat undervisning under en timme. Jag slutade dock att använda italki när jag började studera franska vid Göteborgs Universitet. Hade jag inte börjat studera så hade jag förmodligen fortsatt att ta privatlektioner då det avsevärt ökade min muntliga förmåga.

Jag har i den här artikeln gått igenom lite tips för att underlätta inlärningsprocessen för den som vill lära sig franska på egen hand. Lämna gärna en kommentar ifall du undrar över något.

8 Comments

  1. Alex Naisrednès 24 september, 2019
  2. Alex Naisrednès 25 september, 2019
  3. Gustav Dahlman 25 september, 2019
  4. Alex Naisrednès 7 oktober, 2019
  5. Alex Naisrednès 7 oktober, 2019
  6. Gustav Dahlman 7 oktober, 2019
  7. Maja 9 april, 2021
    • Gustav Dahlman 9 april, 2021

Lägg till en kommentar