Coco Chanel – Biografi av en otrolig historia

Bild tagen i början av 1920.

1. Hon hade en tragisk barndom

Gabrielles barndom var länge lite av ett frågetecken. Hon berättade nämligen olika historier om sina första levnadsår. Hon har bland annat sagt att hennes far reste till USA för att jobba. Under den här tiden ska hon ha bott med sina två mostrar.

I själva verket skickades Gabrielle vid 11 års ålder till ett hem för föräldralösa barn. Hennes bröder skickades i sin tur till en farm för att jobba. Pappan åkte aldrig till USA.

Varför ville hon inte kännas vid sin svåra barndom?

Det finns olika teorier om detta. Förmodligen ville hon inte prata om sin fattiga bakgrund. De europeiska samhällena var starkt präglade av klasstillhörighet under stora delar av 1900-talet.

Den fattiga barndomen kan dock ha lagt grunden till ett framgångsrikt liv. På barnhemmet lärde sig nämligen samtliga flickor att sy. När hon sedan lämnade barnhemmet fick hon jobb som sömmerska.

2. Livet som artist

Namnet Coco kom till under hennes liv som artist. Hon jobbade nämligen extra som artist på olika mindre föreställningar. Gabrielle lyckades dock aldrig sälja in en egen show. Hon fick istället agera mellanakt till mer etablerade artister.

Den unge Gabrielle var rätt populär som mellanakt. Publiken gillade hennes charm och karisma. Rösten var dock inte tillräckligt bra för att kunna etablera sig som huvudattraktion. Hennes korta karriär inom nöjesbranschen kom till ett slut vid 23 års ålder.

3. Ett nytt liv

Hon träffade en man vid namn Étienne Balsan ungefär samtidigt som hon avslutade sin karriär som artist. Étienne var förmögen och arvtagare till ett företag inom textilindustrin.

Gabrielle och Étienne inledde ett informellt förhållande. Hon bodde med honom i ett slott och de två levde ett liv fullt av lyx. Vid den här tidpunkten började hon träffa flera förmögna män. Hon skaffade sig också kontakter inom den övre samhällsklassen.

Några år senare inledde hon ett förhållande med en vän till Étienne. Den här mannen hette Arthur och var från Storbritannien. Det finns en teori om att hon hämtade inspiration från honom till sin framtida flaskdesign av Chanel No.5

Inspirationen kom från en whiskeyflaska alternativt den läderväska han bar runt på.

4. Första butikerna

År 1910, vid en ålder av 27 år öppnade hon sin första butik i Paris. Hon sålde till en början endast hattar. Hon hade nämligen börjat designa hattar när hon bodde med Balsan i hans slott. 

Efter tre år öppnade hon en till butik i norra Frankrike. Den här butiken hade ett bredare utbud, som bland annat inkluderade vardagskläder och sportkläder.

När hon sedan öppnade ytterligare en butik i Biarritz var framgången ett faktum. Redan efter ett år hade butiken tjänat tillräckligt med pengar för att finansiera den initiala investeringen.

5. Etablerad modeskapare

Bild tagen med Winston Churchill. Hennes klassresa gick i en rasande fart.

När Gabrielle var 35 år gammal började framgången på riktigt. Hon köpte en hel byggnad på en välrenommerad adress i Paris och öppnade butiker. Själva utbudet av produkter ökade vid den här tidpunkten, bland annat med parfymer.

Hon fortsatte att knyta kontakter i de högre samhällsklasserna. Hon träffade bland annat rika britter och ryssar som hon använde i sin marknadsföring. Hon lyckades bland annat sälja in Chanel No. 5 till en etablerad butikskedja.

Beslutet att låta en tredje part sälja parfymen var kanske inte den bästa idéen. Det blev en lång kamp om rättigheterna till produkten och dess inkomster. Långt senare i sitt liv fick hon ta del av inkomsterna.

6. Med framgång kommer dåliga vanor

Under den här tidpunkten ska Gabrielle ha blivit beroende av droger. Ett beroende som ska ha fortsatt under hela hennes liv. Droganvändningen ska ha börjat med morfin. Hon injicerade morfin på en daglig basis.

Det ska också ha gått rykten om att hon organiserade lyxiga fester där samtliga festdeltagare använde kokain.

7. Hollywood och filmindustrin

Under 1930-talet blev hon involverad i filmindustrin. Hon fick ett väldigt lukrativt kontrakt i Hollywood. Flera kända skådespelerskor började bära hennes skapelser i olika filmer.  

Hela det här äventyret slutade dock rätt abrupt. Filmskaparna tyckte nämligen inte att hennes kläder var lämpliga på den vita duken. Gabrielle själv gillade inte alls Hollywood. Hon ansåg att det var en vulgär miljö utan stil och klass.

Några år senare kunde hennes kläder istället ses i en rad olika europeiska filmer.

8. Andra världskriget och nazismen

Några år innan andra världskriget hade hennes modeimperium 4000 anställda. Kriget var dock på väg att nå Frankrike. Hon skulle komma att bli väldigt involverad i nazisternas verksamhet. Hennes roll i allt detta är fortfarande en omdebatterad händelse.

När kriget tog fart lät hon samtliga sina anställda gå hem. Hon menade att kriget gjorde det omöjligt att hålla öppet. Det finns dock teorier om att hon gjorde detta för de anställda hade krävt högre löner och mer ledighet.

Hon flyttade in till Hotel Ritz i Centrala Paris. Hon ska också ha inlett en relation med en tysk diplomat som hade ett förflutet inom armén. Under den här tidpunkten finns det uppgifter om att Gabrielle utryckte antisemitiska åsikter. Hon försökte även använda sin position för att få tillbaka kontrollen över sitt varumärke.

9. Efter kriget

Efter kriget blev hon förhörd, bland annat på grund av hennes potentiella roll som spion. Det finns många olika detaljer om detta. Man kan i vilket fall konstatera att hon var rätt konservativ ur ett politiskt perspektiv. Man kan också konstatera att hon var mer involverad i nazistiska aktiviteter än hon borde ha varit.

Vad som dock är säkert är att hon bosatte sig i Schweiz efter kriget. Modeindustrin förändrades ur flera perspektiv efter kriget. Ett exempel är männen som nu började att etablera sig på marknaden. Ett exempel på detta är Christian Dior.

Gabrielle höll sitt modehus fortsatt stängt även efter kriget. Efter nästan 15 år bestämde hon sig dock för att öppna ett antal butiker igen. Hennes agerade under kriget gjorde dock att det inte var helt okontroversiellt att marknadsföra varumärket Chanel.

Som så många gånger förr lyckades hon dock resa sig. Ett antal nya skapelser blev hyllade på den brittiska och amerikanska marknaden.   

10. Slutet

Gabrielle fortsatte att jobba in i det sista. Det finns dock rapporter om att hon spenderade sina sista år i ensamhet. Hon ska också ha blivit svår att ha att göra med.

Hon dog 1971 vid den respektabla åldern av 87 år. Hon tog en lång biltur samma dag som hon dog. Hon somnade in i tysthet i sin säng, med sin hushållerska nära sig. Hennes sista ord skall ha varit ”Du förstår, det är såhär man dör”.

Hennes grav finns i Lausanne Schweiz. Trots de många relationerna fick hon inga egna barn. Det ska dock finnas lite lösa rykten om att hon fick ett barn relativt tidigt i sitt liv. Hennes brorson och dennes döttrar fick i vilket fall ärva hennes förmögenhet. Det nazistiska arvet skapade lite förvirring kring hennes död.

Den franska staten hade först tänkt att organisera en stor begravning. De motstridiga uppgifterna från andra världskriget ställde dock in dessa planer.

Kläderna och produkternas arv

Redan tidigt i hennes karriär började branschexperter påpeka vikten av varumärket Chanel. De allra flesta kvinnorna blev tidigt medvetna om varumärket och dess produkter. Kläderna och stilen omdefinierade i mångt och mycket kvinnligt mode, speciellt mellan första och andra världskriget.

Ett nytt inslag i vardagskläderna var enklare tröjor, som tidigare främst användes inom olika yrken. Dessa kläder kom väl till pass under efterkrigstiden. Det fanns nämligen en brist på material som man tidigare hade använt.

Kläderna kom också som en lättnad för många kvinnor. De enkla kläderna var behagliga att bära och de behövde inte spendera så mycket tid på att klä sig. Detta blev extra viktigt på grund av att många kvinnor hade fysiskt krävande arbeten. De kjolar som tidigare hade varit normen var inte särskilt bekväma att bära för dessa yrken.

Ledordet i andra kollektioner som skapades var ofta att de skulle vara bekväma och praktiska. Med tiden lades flera detaljer till som signalerade lyx. Med tiden kom även varumärket att bli mer och mer exklusivt.

Förutom kläder kom smycken, väskor och parfymer att läggas till i produktutbudet. Väskorna hade bland annat inslag från sportvärlden. Karl Lagerfeld kom senare under 1980-talet att bygga vidare på den logga och design som idag är känd världen över.

Populärkultur

Det finns idag flera dokumentärer och filmer om Coco Chanel. Många filmer verkar få rätt mycket kritik för historiebeskrivningen. Hennes liv var som sagt svängigt, och det kanske inte är helt enkelt att ge en korrekt bild av alla detaljer.

Man måste samtidigt vara medveten om att dåtidens samhälle inte var lika bra dokumenterad som den är idag. Gabrielle levde under 1800- och 1900-talet. Under den här perioden pågick även två stora krig som skapade en bristfällig övervakning från diverse olika myndigheter.

Nutidens bild av Gabrielle verkar dock vara rätt positiv. Detta kanske är lite överraskande med tanke på de många kontroversiella detaljerna som finns från hennes liv.

Det finns många böcker som beskriver historien om hennes liv. Väl värt att poängtera är dock att det inte finns någon officiell biografi. Huvudpersonen själv var dessutom känd för att inte hålla sig till sanningen.

Avslutande ord

Jag har försökt att återge en så pass sanningsenlig historia som möjligt. Jag har använt mig av Wikipedia och en bok av Axel Madsen för att skriva artikeln. En artikel inom det här ämnet kan givetvis utökas med oändligt många sidor.

Det finns många andra källor att ta del av om du är fortsatt intresserad av hennes liv. Du kan bland annat läsa en av alla de böcker som har skrivits. Du kan också kolla på någon av filmerna eller de dokumentärer som finns tillgängliga.

Du får gärna lämna en kommentar om du undrar över något.

Lägg till en kommentar