10 franska bakverk och efterrätter

1. Profiterole

franska-bakverk

Profiterolen är starkt förknippad med Frankrike. Den tillverkas med en speciell deg som heter Pâte à choux. Det är en deg som innefattar de ingredienser som vi vanligen använder oss av.

Det som dock är lite speciellt är att man ska koka ingredienserna. Man ska sedan använda sig av värmen för att rulla degen till en stor boll. I ett sista steg ska man rulla mindre bollar på ett bakplåtspapper. 

Efter att du har gräddat bollarna kan du välja fyllning efter eget tycke. Det är vanligt att använda sig av en chokladfyllning. Även toppingen brukar innefatta någon form av choklad. Toppingen kan dessutom innehålla bär, exempelvis hallon.  

2. Éclairs

franska-efterrätter

Éclairs-bakelserna tillverkas med samma deg som för Profiterolen (Choux-deg). Det här bakverket kräver dock lite mer förarbete. Vanligtvis använder man en speciell påse för att knåda ut den avlånga formen. Insidan ska i regel vara ihålig. Det finns en rad olika fyllningar som du kan välja mellan. Du kan exempelvis använda dig av vanilj- eller chokladkräm.

Du kan sedan välja topping efter dina egna preferenser. Som du ser på bilden ovan är det vanligt med glasyrer, grädde och kakbitar. Även fruktbitar är ett vanligt förekommande inslag.

Ordet ”éclair” byter ”blixnedslag” på svenska. Namnet grundar sig i den lilla storleken som gör att man kan äta upp bakelsen med några få tuggor.

3. Croissant

Den kända croissanten består av en smördeg. Degen och dess innehåll är inte särskilt svår att få till. Croissantens form, som liknar en halvmåne, brukar däremot ge upphov till problem under de första försöken.

Det finns olika metoder för att få till formen på ett korrekt sätt. Du kan exempelvis använda dig av två olika degar, där en får jäsa in i den karaktäristiska formen.

Croissanten innehåller flera lager smör. Ibland lägger man också till en choklad- eller vaniljfyllning. Du kan välja bort detta, samt minska smöret, om du vill ha en lite nyttigare variant. Croissanten kan på så sätt blir mer likt ett klassiskt svenskt bröd med tillhörande pålägg.  

4. Macarons

Du har säkert redan sett Macaronkakorna. Deras form och de olika färgerna gör att man sällan glömmer dessa kakor. Det är dock relativt svårt att göra kakorna på egen hand. Ingredienserna måste i regel vägas för att undvika felmarginaler. Videon jag har länkat till ovan ger dig vissa tips och tricks.

Ingredienserna innefattar bland annat mandelmjöl, ägg och pastafärg. Det finns givetvis ett antal olika variationer gällande detta. Det finns dessutom en italiensk version som använder andra ingredienser.

I Paris har man kunnat köpa Macaronkakor i mer än 150 år. Det finns också ett museum dedikerad till kakorna i staden Montmorillon. Slutligen bör det tilläggas att det finns regionala skillnader gällande recept och tillagning.

5. Canelé

Canelé har sitt ursprung i staden Bordeaux. Det är en bakelse som bland annat innefattar rom och vanilj. Dess form är rätt unik, och det krävs cylinderformade koppar för att få till utseendet på ett någorlunda korrekt sett. I bästa fall ska kopparna även vara räfflade, även om detta inte är ett måste. Just koppar som är specifikt skapade för dessa bakelser är vanligtvis väldigt dyra.

Förberedningen kräver en del arbete. Hela tillagningsprocessen tar i regel några dagar. Smeten ska nämligen stå i ett dygn eller två.  

Dessa sötsaker säljs ofta på bruncher i Frankrike. Ibland används de till efterrätter på restauranger. Jag har också läst att vissa äter Canelé till frukost. Att äta canalé tidigt på morgonen kommer ge dig en garanterad sockerkick 😊

6. Financier

Financiers huvudingrediens är mandelmjöl. Smaken påminner om den svenska mazarinen. Det går att variera ingredienserna efter egna preferenser. Du kan exempelvis lägga till pistagenötter, äpple och rabarber. Det finns dessutom recept som väljer vetemjöl istället för den traditionella huvudingrediensen mandelmjöl.  

Den här avlånga kakan är relativt enkel att fixa på egen hand.  Speciellt i jämförelse med vad jag hittills har skrivit om i den här listan.

Namnet financier kommer från formen som påminner om en guldtacka. Det finns även en teori om att den först blev populär i Paris finansområde. En av anledningarna till detta är att den kan förvaras i fickan under långa perioder och ändå behålla sin goda smak. Detta är dock obekräftade uppgifter som inte behöver vara sanningsenliga.

7. Crème Brûlée

Crème Brûlée är ett namn som många svenskar någon gång har hört. Dess ingredienser innefattar bland annat grädde, vanilj och ägg. Ibland lägger man till en topping i form av bär eller fruktbitar. Tillagningen sker i en varmluftsugn på låg temperatur. Temperaturen ska i regel vara under 100 grader, tillagningen tar därför relativt lång tid. Du får räkna med ungefär två timmar.

Under årens lopp har det funnits flera varianter av Crème brûlée. Det var först på 1980-talet som dess popularitet fullkomligen exploderade. Crème brûlée har sedan dess varit ett mycket vanligt inslag på restauranger och dylikt. Den passar både som dessert efter maten eller som fika till kaffet.

8. Crêpes

Du känner med en stor sannolikhet redan till Crêpes. Det är nämligen den franska versionen av pannkakor. Dessa pannkakor är dock i regel betydligt tunnare. Man äter inte heller dessa pannkakor bara som en form av efterrätt i portionsstorlek, vilket vi tenderar att göra i Sverige.

En del Crêpes äter man som en maträtt. I dessa fall kan pannkakorna exempelvis innehålla lök, champinjoner och skinka. Det finns dessutom Crêpes som innehåller ingredienser från havet.

När man äter Crêpes som efterrätt använder man sig ofta av Nutella, bär och vispgrädde.

Crêpes härstammar från nordöstra Frankrike och regionen Brittany. Det finns även influenser från det närliggande landet Belgien.

9. Madeleinekaka

Madeleinekakan är inte helt olik en klassisk muffins. Den har dock en mer räfflad form. Ingredienserna innefattar bland annat citron, socker och någon form av nötter. Det passar alldeles utmärkt att äta den med glass. Den här kakan bär på en väldigt lång historia. Vissa källor kan dateras till 1700-talet.  

10. Pain au chocolat

Pain au chocolat eller chokladbröd, bakas med samma deg som för Croissanten. Dess form skiljer sig dock från Croissanten. Den säljs också i regel varm, direkt från ugnen.

Sammanfattning

I den här artikeln har jag listat ett antal fakta om 10 franska bakverk och efterrätter. Det finns givetvis flera som är värda att nämna. Du kan söka på Wikipedia om du är i behov av flera förslag. Deras engelskspråkiga sida innehåller en lång lista.

Du kan vidare hitta många olika recept på samtliga sötsaker i den här listan. Det finns en rad olika sidor som specialiserar sig på svenska recept. Om du behöver ännu flera receptförslag kan du prova att googla på engelska. Utbudet är minst det dubbla.

Du får gärna lämna en kommentar om du undra över något. Jag avser att utöka listan när jag får mer tid.  

One Response

  1. Alwin 16 april, 2021