1. Brie de Melun och Brie de Meaux
Du känner med en stor sannolikhet redan till Brie. Detta är en mild ost som produceras under rätt många olika varumärken. Brie de Melun respektive Maux är två kända varianter som är ursprungsskyddade i Frankrike.
En sak som särskiljer Brie Melun och Maux är att de innehåller opastöriserad mjölk. Många billigare varianter, som du exempelvis hittar i ICA-butikerna, är nämligen gjorda på pastöriserad mjölk. En annan skillnad är förädlingstiden.
Du kan äta Brie med charkprodukter och rött vin. Tilläggas bör dock att Brie passar till en rad olika maträtter.
Brie de Maux kostar cirka 299 kronor/kilo.
2. Bleu d’Auvergne
Bleu d’Auvergne är en så kallad blåmögelost. Ordet ”Bleu” betyder blå på franska. Andra delen av namnet härstammar från den franska staden Auvergne. Bleu d’Auvergne kom till under mitten av 1800-talet, efter att en bonde vid namn Antoine Roussel började experimentera med mögelangripet bröd.
Smaken beskrivs som mild med lite kryddiga inslag. Du kan alltså prova Blue d’Auvergne även om du har känsliga smaklökar 😊
Bleu d’Auvergne produceras med komjölk som har olika pastöriseringar. Den här osten brukar i regel användas som dressing till sallad eller som en ingrediens i olika pastarätter. Den kan också användas som en del av en charkbricka.
Du kan köpa 200 gram Blue d’Auvergne för 70 svenska kronor.
3. Camembert
Camembert är en vitmögelost som i princip endast används till efterrätter. Till utseendet liknar den Brie, bland annat på grund av det yttre skalet. Det finns flera recept på efterrätter med camembert på svenska matlagningssidor. Det är bland annat populärt att fritera camembert och lägga till hjortronsylt.
Smaken har stora likheter med Brie. Camembert kan dock betraktas som lite mer smulig sett till konsistensen. Du kan därför vara säker på att varken lukten eller smaken kommer att avskräcka dig 😊
Själva tillverkningen av Camembert kan ske med olika råvaror. Skillnaden visar sig ofta i priset. Priset är nämligen högre när den tillverkas med opastöriserad mjölk.
Det finns också olika producenter. Orginalprodukten säljs dock alltid under varumärket Camembert de Normandie.
Det finns flera olika priser med anledning av det stora antalet producenter. Kilopriset brukar ligga på 120 till 150 kronor. Jag vet inte om det går att köpa orginalprodukten i Sverige. Jag känner inte heller till priset.
4. Crottin de Chavignol
Crottin de Chavignol tillverkas av getmjölk. Mjölken måste dock vara opastöriserad. Crottin de Chavignol förädlas under minst 4 veckor. Förädlingstiden varierar beroende på att den säljs i tre olika varianter.
I Sverige är det enklast att få tag i den ljusa varianten av Crottin de Chavignol. Den går att beställa från olika svenska webbsidor, det är dock inte helt enkelt att hitta kilopriset.
En del människor beskriver smaken som frän och salt. Den ska dock vara rätt mild.
Du kan använda Crottin de Chavignol som ingrediens till efterrätter. Den kan också utgöra en del av en ostbricka. I dessa fall passar det att dricka vitt vin till.
5. Roquefort
Roquefort är Frankrikes mest kända blåmögelost. Den produceras med opastöriserad fårmjölk. Det sägs att varianter av Roquefort redan fanns på romarnas tid. Idag är namnet skyddat och samtliga produkter kommer från en och samma plats.
Roquefort brukar kryddas, vilket gör smaken salt och syrlig.
Själva tillverkningen är en konst i sig. Detta gäller allt från framtagandet av mjölken till själva lagringsperioden. Lagringen sker under minst 90 dagar, ibland upp till 320 dagar, i en grotta där en viss mögelsvamp är mycket vanligt förekommande.
Roquefort kostar cirka 270 till 300 kronor per kilo i svenska butiker.
6. Saint Agur Blue
Saint-Agur Blue tillverkas av pastöriserad komjölk. Slutprodukten innehåller också grädde och smör. Själva förädlingen pågår under cirka 2 månader i en källarmiljö. Produktionen äger rum i staden Beauzac. Saint Agur skapades så sent som 1988 av företaget Bongrain.
Saint Agur används som smakförstärkare i en rad olika måltider. Den passar också alldeles utmärkt som såsingrediens.
Smaken är mild och krämig.
Kilopriset i svenska butiker verkar ligga på cirka 300 kronor.
7. Munster
Munster tillverkas med kittmetoden. Den här metoden innebär att ostens ytor innehåller ett skarpt lager. Den här metoden inkluderar också en förädlingsperiod på cirka 30 dagar. Under den här tiden tillsätter man bland annat salt och skummjölk. Mjölken kommer alltid från en ko.
Just Munster är känd för att ha en distinkt lukt, som kanske inte alltid är så trevlig. Detta ska dock inte påverka smaken allt för mycket.
Det finns ett antal olika recept på svenska webbsidor som inkluderar Munster. Den används bland annat som efterrätt. Den går dessutom att äta utan andra huvudingredienser, även om man ofta lägger till kryddor.
Jag kan inte hitta någon information om kilopris. Den säljs dock hos minst en svensk återförsäljare för 84 kronor (220 gram).
8. Morbier
Även Morbier tillverkas med kittmetoden. Den har dock tillverkats med olika metoder genom åren. Det säregna utseendet har dock inte förändrats. Idag kan grundingrediensen innehålla både pastöriserad respektive opastöriserad komjök. I livsmedelshandeln framgår det tydligt om den är pastöriserad eller opastöriserad.
Morbier beskrivs ha en mild smak, vilket gör att den passar de allra flesta smaklökarna. Tilläggas bör dock att man kan få fram flera smaker om man förädlar den i hemmet. Fetthalten uppgår generellt sett till cirka 50%.
Kilopriset på Mathem uppgår till 261 kronor.
Fransk matkultur
Matkulturen nere på kontinenten har definitivt präglat den svenska matkulturen. Ett exempel på detta är ”la nouvelle cuisine”. Detta är en matlagningsmetod som har en stor utbredning på svenska restauranger. Det finns dessutom en rad olika maträtter som vi har introducerat till det svenska köket. Detta inkluderar utbudet av efterrätter.
Många framstående svenska kockar har fått sin skolning i städer som Paris och Lyon. Det är inte särskilt konstigt med anledning av det stora antalet restauranger i Frankrike som har tilldelats Michelinstjärnor.
Ett annat exempel är vinerna. Många svenskar har ett stort intresse för viner som kommer från Frankrike. Det verkar som att de röda vinerna har störst intresse. Dessa vinner betraktas vara högkvalitativa och många konsumenter är villiga att betala extra för dessa viner.
Champagne är väldigt populärt på lite mer högtidliga tillfällen. Just Champagne produceras i den franska regionen som bär dess namn. Champagne i ordets rätta bemärkelse får endast kallas för champagne om den produceras i den här regionen.
Sammanfattning
Jag har i den här artikeln listat ett antal ostar som är både populära och kända. Många finns att hitta i svenska butiker, de som är lite mer nischade brukar finnas i mindre e-handelsbutiker.
Det finns som sagt fler än 1600 olika varianter, det finns därför flera varianter som säger sig vara den bästa. Du får gärna lämna förslag på fler om du har en egen favorit.
Du får gärna uppmärksamma mig på eventuella faktafel i artikeln. Jag svarar i regel inom mindre än 24 timmar.
Artikeln listar ett antal kända franska ostar som också finns i svenska matvarubutiker. Faktorer som smak och pris beskrivs i detalj.