Karta över sevärdheter i Paris

karta-paris-sevardheter
arrondissements-paris

Sevärdheter i Paris som är gratis

Basilique du Sacré-Coeur

Den här magnifika kyrkan ligger på en liten höjd, med fin utsikt över stora delar av staden. Kyrkan är enligt mig den bästa sevärdheten i det kända området Montmartre, som ligger i arrondissement nummer 18.

Kyrkans insida är dekorerad med guld och andra vackra inredningsattiraljer. Det är gratis att gå in i kyrkan. Vill du utforska den lite närmare måste du dock betala 5 euro för en guidad tur.

paris-sevardheter
Kyrkans läge från en annan del av staden. Utsikten är minst lika bra när du står vid kyrkområdet.

Det finns dock två saker som du bör vara vaksam på. Runt kyrkan står det i regel alltid aggressiva försäljare. De försöker att sätta på dig armband som du sedan måste köpa. Visa tydligt att du inte vill ha något att göra med de här personerna.

Reser du med barn bör du vara medveten om att Montmartre är en stadsdel med en del suspekta aktiviteter. Om du besöker Montmartre under dagtid ska det dock inte vara några problem.

Parc du Champ de Mar

Den här parken är minst sagt stor och den ligger med uppsikt över Eiffeltornet. Du kan besöka parken året runt. Jag har varit där under tre olika årstider och blivit lika imponerad varje gång.

Parken är belägen i hjärtat av Paris.

Många kommer hit för att försöka ta det bästa fotot av Eiffeltornet. Andra köper med sig lite mat för att ha en pick-nick i den mysiga miljön.

Tilläggas bör dock att det inte är tillåtet att konsumera alkohol i parken. Staden har också under de senaste åren vidtagit många åtgärder för att förhindra nedskräpning.

Det ska vara populärt att stanna i parken för att kunna se soluppgången. Jag har dock aldrig själv upplevt detta. Jag har däremot stannat i parken tills kvällen för att se Eiffeltornet. Tornets ljusanordningar sätter nämligen igång när mörkret lägger sig över staden.

Tips: Det är en god idé att besöka Paris under våren eller hösten. Du kommer slippa den värsta trängseln. Våren och hösten tenderar dessutom att vara milda rent vädermässigt.

Lägg därtill att du med en stor sannolikhet kommer att ta dig runt till fots. Det är inte jättebehagligt att strosa runt när temperaturen överstiger 30 grader Celsius.

Arc de Triomphe (Triumfbågen)

Även Triumfbågen är beläget i hjärtat av staden. Alldeles nedanför triumfbågen hittar du paradgatan Champs-Élysées med sina exklusiva butiker. Det är nästintill ett måste att strosa runt längs gatan, även om du inte har några planer på att köpa något 🙂

Triumfbågen är ett monument för människor som fallit i strid, bland annat under den franska revolutionen. Hela insidan av monumentet är fyllt med namn och datum för de soldater som har dött. Jag minns för övrigt att jag såg två eller tre svenska namn.

Att besöka insidan av monumentet är gratis. Det är också möjligt att gå upp upp till taket. Detta kostar dock cirka 10 euro. Svenska studenter med europeiskt identitetskort kan dock gå upp gratis.

Jag kunde gå upp gratis när jag var där. Jag kan dock inte påstå att det var en särskilt speciell upplevelse.

Montmartre

montmartre

I Montmartre finner du bland annat Basilique du Sacré-Cœur (som jag har beskrivit tidigare). Det finns dock mer att se och göra i det här häftiga området.

Montmartre är historiskt sett ett bohemiskt kvarter, där bland annat många konstnärer har varit verksamma. Idag är Montmartre fortfarande ett lite annorlunda område som kan besökas både på vintern och sommaren.

Området är fyllt av restauranger, museum och nattklubbar. Det är väldigt mysigt att strosa runt här under dagtid. Stressen från innerstaden känns långt borta när man befinner sig i det här området.

Montmartre är känt för sitt nattliv. Det bör dock ännu en gång tilläggas att området innefattar en del suspekta aktiviteter under nattetid. Du bör därför vara på din vakt.

Tips: Du kommer att spara en del pengar om du reser under lågsäsong. Nästan alla boendealternativ, oavsett om du väljer hotell eller Airbnb, kommer att ha lägre priser under våren respektive hösten.

Boendealternativen kommer också ha mer tillgänglighet, vilket betyder att du vanligtvis inte behöver boka långt i förhand.

Lafayette Galleries

Lafayette är ett välrenommerat shoppinggalleri med många exklusiva affärer. Du kan besöka Lafayette utan att ha några intentioner att köpa något. Byggnadens dekor och inredning är nämligen anledning nog för att avsätta några timmar.

Lafayette har även en takterrass som du kan besöka helt utan kostnad. Från terrassen har du en imponerande utsikt över staden.

Jag har även läst att Lafayette anordnar en modevisning varje fredag. Du kan besöka modevisningen helt gratis, under förutsättning att du anmäler dig i förväg. Jag har dock ingen personlig erfarenhet av detta.

La Défense

La Défense är Frankrikes största affärskvarter, beläget cirka 3 kilometer väster om innerstaden. Området består av ett sjuttiotal kontorsbyggnader, varav 19 stycken definieras som riktiga skyskrapor.

I La Défense-området finns det flera restauranger och även ett stort shoppingcenter. Shoppingcentret heter Les Quatre Temps och har mer än 220 butiker.

La Défense brukar av någon anledning inte finns med på svenska listor över sevärdheter i Paris. Jag tycker dock personligen att området definitivt är värt ett besök. Skyskrapsområden är trots allt inte särskilt vanliga i Europa.

Enligt Wikipedia besöker mer än 8 miljoner turister La Défense varje år.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg skapades för mer än 400 år sedan. Under 1600-talet inspirerades Frankrike av Italien och deras renässans. I ljuset av detta byggdes den här imponerande parkträdgården med en mix av franska och engelska influenser.

Trädgården är centralt belägen mellan områdena Saint-Germain-des-Prés och det latinska kvarteret. Öppettiderna varierar beroende på årstid. I regel öppnas grindarna runt 8-tiden på morgonen och stänger mellan 17.00 och 21.00.

Cathédrale Notre-Dame

Notre-Dame uppfördes för cirka 800 år sedan. Kyrkan har överlevt flera olika tidsepoker och många historiska händelser har ägt rum i byggnaden.

Kyrkan genomgick en omfattade restaurering i mitten av 1850-talet, vilket bland annat innefattade att man bytte ut många inredningsattiraljer.

Som du säkert redan känner till var kyrkan nära på att brinna ner under 2019. Många delar av kyrkan förstördes, och det är ännu oklart när den återigen öppnar för allmänheten.

I vilket fall så var det innan branden gratis att gå in i kyrkan. Den som vill utforska hela kyrkan är dock tvungen att betala för en guidad-tur.

Stadens olika kyrkogårdar

1. Cimitière du Père Lachaise ligger lite utanför innerstaden i arrondissement 20. Det är stadens största kyrkogård och den byggdes för mer än 200 år sedan.

Många kända personer ligger begravna här; Edith Piaf, Jim Morrison, Molière och Proust för att nämna några.

En del gravar har en extra säkerhetszon för att förhindra att fansen kommer för nära. Kyrkogården är omgärdad av träd och små gågator. Du kommer definitivt få en speciell känsla i kroppen av att vandra här.

Lite intressant fakta är att kyrkogården först ansågs ligga för långt ifrån innerstaden. Det var av den anledningen inte särskilt populärt att besöka platsen under dess första år.

Efter att man hade flyttat gravarna för en del kända personer, exempelvis Molière, steg kyrkogårdens popularitet. Idag är kyrkogården välbesökt på grund av det stora antalet kända personer som vilar här.
2. Cimetière du Montparnasse (Montparnassekyrkogården) ligger i arrondissement 14. Detta är stadens näst största kyrkogård. Fler än 40 000 människor sägs vila här, även om många gravstenar har försvunnit med åren.

Kyrkogården är omgärdad av mer än 700 träd. Många stora kulturpersonligheter och intellektuella ligger begravda här. Platsen är lite mer öppen och inte lika kuslig som Père Lachaise-kyrkogården.

Det finns totalt 5 stora kyrkogårdar i Paris.

Sevärdheter i Paris som kostar en liten slant

Le Louvre

Le Louvre är ett mycket välbesökt museum som ligger i det absoluta hjärtat av innerstaden. Faktum är att Le Louvre är världens största konstmuseum.

Under 2018 var platsen även det mest besökta konstgalleriet i sitt slag med fler än 10 miljoner besökare. Här hittar du bland annat konst skapad av ingen mindre än Leonardo da Vinci. I regel finns det ett utbud som omfattar mellan 35 000 och 40 000 objekt.

En inträdesbiljett kostar cirka 15 euro. Det är dock värt att nämna att du kan gå in gratis den första söndagen för varje månad. I vilket fall kan inte 15 euro betraktas vara mycket pengar i sammanhanget med tanke på det stora utbudet 🙂

Tips: Nästan alla guider du kan hitta om Paris vittnar om att du bör utforska staden till fots. Det kan därför vara en bra idé att ta med dig ett par skor som är behagliga att vandra runt i. Det kan också vara en bra idé att ta med dig skor som du redan har använt under en viss period. Du kan på så sätt minska risken för att få skavsår.

Katakomberna

De mytomspunna katakomberna under staden sägs agera viloplats för mer än 6 miljoner människor. Katakomberna byggdes på grund av den stora befolkningstillväxten i staden under 1700-talet.

De första tunnlarna kom dock att rasa samman bara några år efter bygget.

Katakomberna blev med åren mer eller mindre bortglömda. Under tidigt 1900-tal började dock människor att intressera sig för vad som fanns i de gamla tunnlarna. Detta har gett upphov till att det idag betraktas vara en väldigt mytomspunnen plats.

Själva gravplatserna innefattar dock endast en liten del av tunnelsystemet.

Den del av tunnelsystemet som är öppet för allmänheten är högst begränsad. Tilläggas bör dock att den öppna delen går tillräckligt långt ner under marken för att det ska upplevas som skrämmande.

Du kan kolla på Youtube om du vill se hur det ser ut i de delar som är avstängda för allmänheten 🙂

Jag har inte personligen besökt katakomberna, även om jag avser att göra det inom en snar framtid. Entrébiljetterna kostar mellan 5 och 14 euro. Läser man recensionerna om platsen verkar det vara värt pengarna.

En del personer hänvisar dock till en lång väntetid. Det verkar vara en god idé att köpa de lite dyrare biljetterna som gör så att man slippar köa.

Eiffeltornets utsikt

Att gå eller åka upp för Eiffeltornet är nog en dröm för många. Tornet är öppet för allmänheten 365 dagar om året, även om öppettiderna är begränsade under helgdagar. I regel är öppettiderna från 09.30 till 23.00.

Biljettpriserna varierar dock beroende på din ålder och huruvida du vill gå eller åka hiss upp. Om du vill ta dig till den andra våningen får du i skrivande stund betala mellan 3 och 11 euro. Den lägsta avgiften gäller för barn mellan 4 och 11 år, samtidigt som den högsta avgiften gäller för vuxna över 24 år som vill åka hiss.

Det finns även en tredje våning i tornet. Att ta sig dit kostar mellan 7 och 17 euro givet samma faktorer som jag angivit ovan. Det finns även rabatterade priser för större grupper samt personer med handikapp.

I bästa fall bör du besöka Eiffeltornet under lågsäsong och köpa biljetter på förhand. Att köpa biljetter på förhand är visserligen något du bör göra oavsett vilken säsong du besöker tornet. Poängteras bör även att du borde ta trapporna upp om du inte vill trängas. Det är i regel ingen trängsel i trapporna, samtidigt som hissen nästan alltid är full av folk.

I övrigt kan det vara en bra idé att kolla vädret innan ditt besök. Ifall det är dimmigt är den vanligtvis magnifika utsikten väldigt begränsad. Under kvällstid är givetvis också sikten mer begränsad. Ur ett annat perspektiv sätter Eiffeltornets ljusanordning igång under kvällstid, vilket är en upplevelse i sig.

Centre Pompidou

Centre Pompidou är ett häftigt museum som främst ställer ut modern konst. Pompidou uppfördes på 1970-talet och byggnaden fick mycket uppmärksamhet för det säregna utseendet.

Detta är dock inte bara ett museum. Här finner du också ett bibliotek och ett center för forskning inom musikvetenskap.

Om du vill besöka Pompidou bör du boka biljetter på förhand. Speciellt under turistsäsongen brukar det nämligen skapas långa köer utanför entrén. Biljetterna kostar cirka 15 euro.

Du vill inte missa Pompidou om du har ett intresse för konst. Det finns som sagt ett imponerande utbud av modern konst utspritt på 4 olika våningar. Du kan utan problem spendera en halvdag här om du har lite extratid över. Cirka 5 miljoner människor besöker centret varje år.

Tips: En del platser besöker du enklast genom att ta tunnelbanan. Tunnelbanesystemet är både effektivt och billigt. Systemet är dock stort och det finns många linjer. Försök läsa på lite om tunnelbanesystemet inför din resa. Detta kommer tillåta dig att spara en hel del tid.

Versailles

Versailles ligger i stadens absoluta utkanter, vilket gör att man får avsätta en dag för ett eventuellt besök. Palatset har en lång historia som hemvist för kungafamiljerna. Palatset byggdes med inspiration av renässansens byggnader i Italien. Det var Kung Louis XIV som initierade bygget. Palatset har vidare kommit att lägga grunden för flera andra imponerande byggnader i andra delar av världen.

Versailles har, förutom en imponerande trädgård som sträcker sig över flera kilometer, en hel del olika sevärdheter. Det finns bland annat ett museum och en opera. När Versailles byggdes inredde man dess rum med 6 000 målningar och 5 000 möbler. På gården fanns det 400 skulpturer och 1 400 fontäner. Tyvärr plundrades Versailles under den franska revolutionen som pågick under 1700-talet. Under revolutionen flyttade man dock i förebyggande syfte mycket av Versailles konst till Le Louvre.

Idag kan du besöka Versailles massiva trädgård utan att betala någon avgift. Du kan strosa runt palatset och kolla på närområdet. Om du vill besöka palatset bör du emellertid reservera biljetter på förhand. Kötiderna kan annars vara väldigt långa. Biljetter för vuxna besökare ligger på cirka 15 euro. Personer under 26 år med medborgarskap i ett EU-land går in gratis. Det är också gratis för barn under 18 år.

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay är ett anrikt museum som är centralt beläget. Det är nästintill ett måste att besöka det här muséet om du har ett konstintresse. Här finner du främst konst från 1800-talet. Flera kända konstnärer finns representerade, vilket bland annat inkluderar Monet, Renoir och Manet.

Musée d’Orsay har det största utbudet i världen av konst från impressionismen. Lägg därtill att byggnadens interiör är mycket vacker och väldekorerad. Muséet hade ungefär 3.5 miljoner besökare under 2019.

Som jag tidigare har nämnt tenderar många att besöka Paris under sommaren. Det kan därför bli långa köer vid många sevärdheter. Musée d’Orsay är inget undantag. Många recensioner på Google vittnar om att man har köat i flera timmar utan att komma in.

Räkna därför med långa kötider om du besöker Orsay under högsäsongen. Ett tips för att undvika den långa kön är att komma hit när de öppnar på morgonen.

Inträdesavgiften är 14 euro. Det är dock gratis för personer under 18 år. Du kan också gå in gratis om du är under 26 år gammal samt EU-medborgare.

Innerstadens arrondissements

Voilà, en karta över Paris innerstad. De olika delarna kallas för arrondissements. Som du ser representeras den absoluta innerstaden av mindre siffror. Här nedan listar jag några av de attraktioner som har presenterats i den här artikeln.

Le Louvre hittar du i arrondissement 1.

Notre-Dam hittar du på den lilla ön mellan 4 och 5.

Eiffeltornet hittar du på nummer 7.

Sacré-cour hittar du på nummer 18.

Tunnelbana finns tillgängligt i alla de olika arrondissements. När du har bestämt dig för vad du vill se kan du köpa biljetter. Biljettpriserna varierar nämligen beroende på vilka zoner du vill resa genom. Det finns cirka 300 olika stationer som du kan resa genom eller till.

I övrigt är Paris att betrakta som en storstad även med internationella mått. Staden i sig har strax över 2 miljoner innevånare, medan regionen Île-de-France har runt 12 miljoner innevånare. Regionen är till ytan minst i hela Frankrike och den representerar endast 2,2% av hela landet.

Befolkningsmässigt är regionen dock med en mycket bred marginal den största storstadsregionen i landet. Paris var också en av de första storstäderna i Europa. Trångboddhet och bostadsbrist har därför varit ett stort problem som har funnits i flera hundra år.

Bostadspriserna är idag starkt präglade av den stora efterfrågan. Det är inte ovanligt att låginkomsttagare och studenter bor på mindre än 10 kvadratmeter. Bostadspriserna är även höga långt utanför storstadsområdet.

Som turist kan man dock hitta billiga boendealternativ, speciellt under lågsäsong. Jag upplever det som relativt enkelt att hitta billiga boenden med god standard, speciellt i jämförelse med exempelvis London.

Lägg till en kommentar